Szerző: Asztalos Olivér

2016. november 9. 11:58

Lezuhanhatnak a GoPro vadiúj drónjai

Visszahívja hibás drónjait a GoPro, a termékek nem biztonságosak, így a cég visszaadja a vételárukat. Az eset rosszkor jött, a cég amúgy is gyengélkedő részvényei tovább estek.

Visszahívja szeptemberben leleplezett eddigi első és egyetlen drónját a GoPro. A Karma fantázianevű termék komoly hibával rendelkezik, négyrotoros gép spontán leállhat, ami repülés közben zuhanáshoz, ebből fakadóan pedig szélsőséges esetben akár személyi sérüléshez is vezethet. A GoPro egyelőre nem javította a hibát, így a vásárlók jobb híján egyelőre csak a pénzüket kaphatják vissza.

A cég már múlt heti pénzügyi beszámolójában említést tett a problémáról, akkor még csak a vizsgálat fázisában tartott a folyamat, nem volt szó visszahívásról, azt végül tegnap jelentette be a GoPro. A hibát nem részletezte a cég, rövid közleményében csupán annyit közölt, hogy az áramellátás környékén vannak problémák, a feszültség bármilyen előjel nélkül megszűnhet, ami értelemszerűen a rotorok azonnal leállásához vezet.

A Karma négyrotoros, összehajtható, a cég szerint kényelmesen elfér egy hátizsákban, és nem utolsó sorban egy háromtengelyes stabilizátorkart is tartalmaz, az arra rögzített kamerával így rázkódásmentes, egyenletes felvétel készíthető - a kar ráadásul ki is vehető a gépből, és egy markolatra szerelve manuális kamerastabilizátorként is használható.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A saját drón fejlesztésén már régóta dolgozott a cég, az logikus lépésnek tűnt a vállalat részéről, amelynek sportkamerái más gyártók távirányítós, vagy épp önállóan közlekedő repülőin már évek óta népszerű utasnak számítanak - a cég a Karma piacra dobásával a teljes pakkot maga szerette volna kínálni, konkurenciát állítva a DJI Mavic Prónak. A cég bő két hét alatt nagyjából 2500 darabot értékesített a 800 dolláros drónból.

A próbálkozás tehát eddig tiszavirág életűnek bizonyult, a kisiklás pedig érzékenyen érintheti a várakozásokat éppen alulteljesítő céget. A GoPro nem tudta megugrani a harmadik negyedéves, már amúgy is alacsonyabbra helyezett lécet, amit a vállalat vezetője gyártási problémákkal magyarázott, a szóban forgó drónból és a Hero5 kamerából sem tudott eleget szállítani a cég. A gyengébb eredmények hatására körülbelül 20 százalékot esett a részvényárfolyam, amibe most egy további 9 százalékos lejtőt karcolt a GoPro Karma.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról