:

Szerző: Gálffy Csaba

2016. október 11. 09:30

Ilyen a Microsoft új frissítési menetrendje

Októberrel alaposan átalakítja a Microsoft a még támogatott operációs rendszerek frissítési rendszerét. Ezt a cég már korábban meglebegtette, most itt vannak a részletek is.

Pontosította új frissítési menetrendjét a Microsoft, az október 7-én közzétett bejegyzés minden eddiginél világosabban írja le az ebben a hónapban bevezetett patchelési hullámok működését. Lesz továbbra is havi biztonsági csomag, amely semmilyen egyéb módosítást nem hoz - de ettől eltekintve minimális mozgástere marad a rendszergazdáknak.

Eszi, nem eszi, nem kap mást

A minimum frissítést a havi biztonsági patch adja. Ez a frissítés egyben tartalmazza az arra a hónapra kiadott összes biztonsági javítást, vagyis nem lehet majd válogatni az egyes javítások között, termékenként egy ilyen pakk jár majd. A csomag kizárólag sebezhetőségeket javít majd, tehát új, potenciálisan inkompatibilitást okozó funkciókat egyáltalán nem tartalmaz. A szint azonban csak nagyvállalati felhasználóknak jár, egészen pontosan azoknak, akik a frissítések terítésére a Windows Server Update Services-t használják. Ez a csomag meg sem jelenik azokon a gépeken, amelyek közvetlenül a Windows Update-tel állnak kapcsolatban. Fontos, hogy ez a frissítés nem rollup, tehát kizárólag az adott hónap javításait tartalmazza, az előzőeket nem.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A standard, alapértelmezett csomag már rollup, vagyis visszamenőlegesen az összes már kiadott frissítést tartalmazza. Az óra most októberben indul, tehát az októberi még csak az októberi patcheket (és a szeptemberi nem-biztonsági javításokat) tartalmazza, a novemberi már az októberi-novemberieket, és így tovább. A csomaghoz később a Microsoft fokozatosan hozzáadja a korábbi javításokat is, így az utolsó nagy rollupig visszanyúlik majd. De visszatérve a csomaghoz: ezt a javítást kapják a konzumer gépek is és a Windows Update-en keresztül frissített vállalati gépek is.

A fenti két frissítésen túl azonban lesz egy harmadik is - amelynek már a puszta létezése roppant ígéretes. Ezt a csomagot a szokásos patch kedd (minden hónap második keddje) utáni kedden adja ki a Microsoft, és a következő hónapra tervezett nem-biztonsági frissítéseket tartalmazza. Opcionális frissítésként lesz majd elérhető, az előzőhöz hasonlóan rollup (kumulatív) stílusban. A csomag célja, hogy a következő havi javításokat kipróbálhatóvá, tesztelhetővé teszi, így elsősorban fejlesztőknek, illetve üzemeltetőknek ajánlott majd, akik így 3-4 hétig, a következő esedékes patch keddig tesztelhetik a csomagot.

Maradt némi mozgástér

A fentiek azt jelentik, hogy az üzemeltetők számára több opció is nyitva marad. Az alap értelemszerűen, ha minden frissítést azonnal telepítenek - ez számít az ajánlott stratégiának, ehhez az alapértelmezett csomagot kell feltenni, ahogy megjelenik. Emellett lehetőség marad a havi biztonsági csomagok telepítésére, ezek azonban az eddig megszokottaktól eltérően nem bonthatóak fel elemeikre, havi egy, egységes csomag lesz elérhető operációs rendszerenként (az Office, az Internet Explorer és számos más termék külön csomagot kap).

Szintén megszűnik a lehetősége annak, hogy az egyes javításokat egyenként telepíthessék az üzemeltetők. Ez azt jelenti, hogy ha valamilyen probléma folytán szükség van egy funkcionális javításra, akkor ehhez az egyetlen út a rollup csomag telepítése, az összes addig kiadott javítással egyetemben. Válogatni tehát nem lehet.

"Az általános félelem: mi van, ha egy frissítés hibát okoz?" - teszi fel a mindenki eszében járó kérdést a Microsoft. A cég a legnagyobb ügyfeleknek azt javasolja, hogy lépjenek be a frissítéseket tesztelő programba, így megkaphatják a javításokat kipróbálásra azok hivatalos rajtja előtt. A kisebbek számára a biztonságos megoldás a gyűrűs megközelítés: első körben csak a kevésbé kritikus gépekre feltelepíteni a frissítéseket, majd fokozatosan közelítve a legfontosabb eszközöket, több fokozatban.

A fentiek persze kizárólag a Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows Server 2012 és Windows Server 2012 R2 rendszerekre vonatkoznak. A Windows 10 esetében ugyanis a cég már korábban egy másik frissítési modellt vezetett be, amely a rendszer rajtja óta éles. Ehhez közeledik most a régebbi rendszerek modellje, de nem veszi azt át egészében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.