Szerző: Asztalos Olivér

2016. július 22. 11:54

Csúcskártyáját leplezte le az Nvidia

Máris újabb videokártyával jelentkezett az Nvidia, itt a Titan X. A csúcskártya átveszi a leggyorsabb VGA címét a közelmúltban megjelent GTX 1080-tól, ezért a sebességért cserébe viszont komoly összeget kell majd leszurkolni.

Nem bír leállni az Nvidia, alig két és fél hónap leforgása alatt már negyedik grafikus kártyáját mutatta be a vállalat. A legújabb szerzet a csúcskategória legtetejére érkezett, a GeForce márkanevet elhagyó Titan X pedig játékok mellett akár gépi tanulásos fejlesztésekhez is jó lehet, állítja az Nvidia.

Az elnevezés nem feltétlenül szerencsés, hisz a tavaly tavasszal bemutatott előd is hasonló néven került piacra, igaz azt a kártyát GeForce GTX Titan X-nek keresztelte a cég, de várhatóan így is lesz aki majd összekeveri a két terméket, de csak amíg nem a teljesítményre utaló értékeket nézi.

A két termék között ugyanis komoly különbségek vannak. A GeForce GTX Titan X-re 7 TFLOPS-os számítási teljesítményt adott meg az Nvidia, az új Titan X viszont már 11 TFLOPS-ra képes, ami nagyjából 57 százalékos előrelépést jelent. Ez nagy ugrás, ugyanakkor érdemes összevetni a májusban bemutatott GTX 1080 értékével is az új kártya teljesítményét.

A GTX 1080-ra 9 TFLOPS-os értéket adott meg az Nvidia, aminél már csak 22 százalékkal magasabb a most megjelent Titan X teljesítménye. A különbség annak fényében sem nagy, hogy a GTX 980 és a GTX Titan X viszonylatában közel 40 százalék az eltérés. Ennek egyik oka, hogy az Nvidia nagyon magasra tette a lécet a GTX 1080-nal, nyers teljesítményben 80 százalék a különbség a közvetlen elődhöz GTX 980-hoz viszonyítva, ami játékokban nagyjából 70 százalékot jelentett.

Még egy Pascal GPU

A Titan X egy eddig nem látott Pascal-alapú GPU-t használ, a GP102-t. Ez a GP106, a GP104, és a GP100 után immár a negyedik a sorban. Az új lapka leginkább utóbbihoz, azaz a legnagyobb modellhez, illetve a Tesla P100-on található verzióhoz hasonlítható. Ennek megfelelően a Titan X-en található GPU 56 darab aktív SM-et (streaming multiprocessor) tartalmaz, ami 3584 darab CUDA magot jelent.

Bár a végrehajtók száma egyezik, bizonyos, a HPC felhasználáshoz szükséges egységek már (valószínűleg) kimaradtak a GP102-ből. Itt elsősorban a duplapontossághoz szükséges részekről van szó, ugyanakkor arról egyelőre nincs információ, hogy ilyen téren mire képes a Titan X. A gépi tanulásban használt INT8 műveletekben viszont így is erős lehet a GP102, erre 44 TOPS-os értéke specifikált az Nvidia. A tranzisztorszám csökkenése ugyanakkor beszédes lehet, míg a GP100 15,3 milliárdot tartalmaz, addig a GP102 már "csak" 12 milliárdot, igaz a különbségben például az NVLink vezérlők hiánya is benne van.

00:59
 

NVIDIA TITAN X: The Ultimate Graphics Card, Powered by Pascal

Még több videó

A textúrázó egységek és a ROP-ok (Render Output Pipeline) száma egyelőre szintén nem ismert, a GPU órajeleit viszont már elárulta az Nvidia. Ez az eddig megjelent modellekhez hasonlóan magas, az alapfrekvencia 1417, a turbó pedig 1531 MHz.

Míg a GPU nyers számítási teljesítményében nincs nagy különbség a GTX 1080-hoz mérten, addig memória terén egyértelműen előrelépés a Titan X. A GP100-on látott HBM2-es memóriák kimaradtak, helyettük a 1080-ról ismert GDDR5X chipek kerültek a kártyára, a memóriabuszt pedig 384 bitesre szélesítették, az összkapacitás pedig 12 gigabájtra nőtt. Ezzel párhuzamosan a maximális sávszélesség már 480 GB/s, ami 50 százalékkal magasabb a GTX 1080 értékénél. Az előrelépés játékok alatt is megmutatkozhat, különösen magasabb, például 4K felbontásban jöhet kapóra a lényegesen nagyobb sávszélesség, ilyen esetben a Titan X jobban elhúzhat majd a GTX 1080-tól.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Fogyasztás tekintetében az előd(ök) értékét viszi tovább a kártya, a TDP 250 wattos. A hátlapon DVI, HDMI 2.0b, illetve DisplayPort 1.4 aljzatok lesznek, de ezek pontos száma egyelőre nem ismert, várhatóan 1-1-3 port a leosztás.

Ez is méregdrága

A GeForce márkanév elhagyásával párhuzamosan az árcédula is emelkedett. Ennek egyik oka lehet, hogy az Nvidia más piacokat is szeretne meghódítani, a játékosok mellett a gépi tanulással foglalkozó otthoni, amatőr kutatókat is célozza a Titan X. Ennek megfelelően 1200 dolláros árcímkét ragasztott új csúcskártyájára az Nvidia, ami pontosan 20 százalékkal magasabb az előd áránál.

Az új termék csak a "Founders Edition" referenciakártya formájában kerül piacra, a forgalmazást pedig kizárólag maga az Nvidia végzi, a kártyákat majd a vállalat webshopjából lehet megrendeli, de az OEM-ek is kapnak a termékből. A rajt augusztus 2-án esedékes, ekkor várhatóan a kártyát boncolgató első tesztek is megjelennek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról