:

Szerző: Asztalos Olivér

2016. július 20. 12:57

Veri a Radeont az új GeForce 1060

Megérkezett a GeForce GTX 1060, mely beváltotta az Nvidia ígértét, az újdonság a GTX 980 tempóját hozza alacsonyabb fogyasztás és ár mellett.

Piacra került a GeForce GTX 1060, ezzel párhuzamosan pedig az első tesztek is megjelentek tegnap délután. Az Nvidia tartotta a szavát, a cég legújabb középkategóriás terméke valóban hozza a korábbi csúcs, GTX 980 teljesítményt, ráadásul jóval alacsonyabb fogyasztás, valamint ár mellett.

A kártya specifikációit már nagyjából két hete leleplezte az Nvidia. A GTX 1060 Pascal alapokra épül, az azon található 200 mm2 területű GP106-os GPU pedig a korábbi receptet követi, azaz csúcsmodellen 1080-on található lapkát felezte meg, majd egészítette ki néhány helyen a tervezőcég. Már csupán ez alapján is sejteni lehetett, hogy a kártya állja majd a sarat az ugyancsak közelmúltban megjelent Radeon RX 480-nal szemben, ezt pedig a mérések alá is támasztották.

A különbség mértéke természetesen most is erősen játékfüggő, de a TechPowerUp méréseinek összesítésében a GTX 1060 mutatkozott jobbnak, a különbség pedig jellemzősen 8-10 százalék körül mozgott a GeForce javára.

Természetesen most is akadnak olyan címek, ahol a Radeon volt az erősebb. A német PC Games Hardware a Vulkan API-val kiegészített, legújabb Doom epizóddal is tesztelt, ahol az RX 480 egyértelműen jobbnak bizonyult a GTX 1060-nál. Hasonló képet festett DirectX 12-es módban a Hitman, itt szintén lenyomta a GeForce-ot az olcsóbb Radeon.

Összesítésben körülbelül 7-8 százalék a GTX 1060 előnye az RX 480-nal szemben, ami egyben azt is jelenti, hogy az Nvidia beváltotta ígéretét, a cég új, a középkategória felső részét célzó kártyája ugyanis összességében szinte pontosan a korábbi csúcskártya GTX 980 tempóját hozza. A közvetlen elődhöz mérten az ugrás óriási, a GTX 960-nál közel 90 százalékkal gyorsabb a GTX 1060.

Még ha teljesítmény szempontjából néhol meg is tudja előzni az RX 480 a GTX 1060-at, fogyasztásban utóbbi az egyértelmű győztes. Üresjáratban és alacsony terhelés mellett a GeForce beérte 5-6 wattal, játék alatt pedig 116 watt volt az átlagos érték, 125 wattos maximummal, utóbbi két esetben pedig 40-50 wattal többet eszik az RX 480. Ez alapvetően meghatározza a teljesítmény/fogyasztás mutatót, ahol természetesen ugyancsak a GeForce a jobb.

A TechPowerUp a "Founders Edition" referenciakártya hűtéséről szinte ódákat zengett, a kártya még teljes terhelés mellett is rendkívül halk tudott maradni, miközben a GPU maximális hőmérséklete 77 Celsius fokig emelkedett. Egyedül az üresjárati zaj szempontjából nem tökéletes az Nvidia tervezése, mely a partnerek megoldásaival ellentétben folyamatosan pörgeti a ventilátort.

Ahogy az már két héttel ezelőtt publikussá vált, az Nvidia (nettó) 250 dolláros ajánlott végfelhasználói árat adott meg partnereinek azok egyedi kivitelezésű termékeire, a saját tervezésű "Founders Edition" referenciakártya pedig 20 százalékos felárral, 300 dollárért rendelhető majd a cég webshopjából, a készlet erejéig. Előbbi idehaza egyelőre nagyjából bruttó 110 000 forintos árat jelent, a hazai módszernek megfelelően ugyanis a kereskedők tetemes felárral kínálják az újdonság erejét.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ennek ellenére a GTX 1060 még mindig olcsóbb mint a jelenleg körülbelül 120 000 forintról induló GTX 980, aminél az újdonság nem csak hogy kevesebbet fogyaszt, de 50 százalékkal több memóriát is tartalmaz, hisz a korábbi csúcskártyán 4 gigabájt RAM kapott helyet, a most piacra került GeForce-ra viszont már 6 gigabájt került.

Egyúttal az RX 480 árára is érdemes ránézni, mely három hét után kezd beállni. A 8 gigabájtos verziót már 90 000 forint környékétől is kapni, pontosabban csak lehetne, ugyanis a legújabb Radeon jelenleg több helyen is hiánycikk, ami megnehezíti a beszerzését.

Meddig bírja szusszal?

A korai DirectX 12 és Vulkan mérések alapján az AMD még fordíthat az álláson. Ez elsősorban a két új API terjedésének sebességén fog múlni, mely rendszerint hónapokat, vagy akár éveket vehet igénybe. Eközben persze az Nvidia sem alszik, a meghajtóprogramok folyamatosan fejlesztése mellett a vállalat már a következő, Volta fedőnevű generáción dolgozik, ami lehetőséget nyújthat az újabb API-k melletti teljesítmény javítására. Friss hírek szerint az új GPU-k első tagjai már jövő nyár elején megérkezhetnek, tehát az Nvidiának jó esetben csak egy évig kell valahogy visszavernie a rivális támadásait.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.