Szerző: Hlács Ferenc

2016. július 6. 16:54

Véget vethet az EU a Bitcoin névtelenségének?

Az Európai Bizottság a terrorizmus finanszírozásának visszaszorítására törölné el a virtuális fizetőeszköz anonimitását, illetve a prepaid kártyák használatán is szigorítana.

Komoly szigorítások elé nézhet a Bitcoin az Európai Unióban, miután az Európai Bizottság a héten a virtuális valutákra, illetve az azok cseréjét szolgáló platformokra vonatkozóan új szabályozást bevezetését terjesztette elő, amellyel megszüntetné a hasonló digitális fizetőeszközök anonimitását. A lépéssel a szervezet a pénzmosás, illetve a terrorizmus finanszírozásának visszaszorítását célozza, és a Bitcoinnal párhuzamosan a prepaid kártyák kapcsán is új megkötéseket vezetne be.

A Reuters szerint az előterjesztés értelmében a Bitcoinnal és hasonló kriptovalutákkal kereskedő online tőzsdéknek ellenőrizniük kell majd a szolgáltatásukat használók személyazonosságát a virtuális és hagyományos valuták közötti váltásoknál, ha pedig gyanús tranzakciókkal találkoznak kötelesek lesznek jelenteni azokat. A gyakorlattal a bizottság alelnöke, Frans Timmermans szerint azon felül, hogy transzparenssé válik a digitális fizetőeszközök mozgása, a tagállamok a különböző vállalatok valós tulajdonosi struktúrájáról is jobb képet kaphatnak.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A szervezet a jellemzően Visa vagy MasterCard alapú, számos bank és szolgáltató által kibocsátott feltöltőkártyák vagy prepaid kártyák ellenőrzését is fontos lépésként értékeli, az anonim fizetésre lehetőséget adó eszközök ugyanis bizonyítottan szerepet játszottak több, a közelmúltban végrehajtott terrortámadásban, beleértve a tavaly novemberi párizsi merényletet is. Az újonnan felvetett szabályozás értelmében 250 helyett már csak 150 euró értékben lenne lehetőség névtelen fizetésre a kártyákkal - a MasterCard egyébként támogatásának adott hangot az előterjesztés kapcsán.

Mindezeken túl a bizottság továbbá kötelezné a bankokat, hogy szigorúbban ellenőrizzék a kockázatosnak ítélt országokból érkező pénzügyi tranzakciókat, beleértve a terrorelhárítás terén gyengén teljesítő, vagy erre a célra kisebb összeget allokáló országokat, valamint a gyenge pénzmosás elleni törvényekkel rendelkező régiókat is. Végül de nem utolsó sorban, a nemrég, a Panama-iratok kapcsán kitört botrány fényében a szervezet a különböző tőkealapok haszonélvezőiről is létrehozna egy nyilvánosan elérhető listát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról