Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Saját routerrel jelentkezett a Google

Gálffy Csaba, 2015. augusztus 19. 10:00
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Új területet szeretne megreformálni a Google, most az otthoni routerek piacát célozta meg a cég. A Google OnHub azonban túl drága lett ahhoz, hogy népszerű legyen, de remélhetőleg lesz pozitív hatása a piacra.

Az otthoni informatika központi eleme a router - ezen az egyetlen kapun keresztül kommunikál minden eszköz (desktopok, laptopok, tabletek, okostelefonok, tévék, konzolok, stb.) a külvilággal, és ez az eszköz felel azért is, hogy a mögötte lévő otthoni hálózat biztonságban legyen az internet felé. Az (internetszolgáltató után) a routeren múlik a hozzáférés minősége és sebessége, a lakás lefedettsége is. A fentiek ellenére a piac továbbra is tragikus állapotban van, a termékek nehezen használhatóak, a gyártói szoftvertámogatás és a biztonsági frissítések hézagosak.

Biztonság, felhasználó nélkül

Ezt elégelte meg most a Google, és egy új, otthoni hálózatokhoz fejlesztett routert dobott piacra. A termék az OnHub nevet kapta, és első látásra mindent megold, ami az útválasztókkal kapcsolatban probémaként felmerül. A legfontosabb: az OnHub valódi háztartási gépként, "appliance"-ként funkcionál, vagyis érdemi karbantartást nem igényel, a szoftverfrissítéseket a háttérben letölti és telepíti, így a felhasználó hanyagsága miatt nem válik idővel kevésbé biztonságossá. Ez a koncepció kritikus eleme, az átlagos felhasználók ugyanis nem bajlódnak a routerek rendszeres frissítésével, még a gyéren érkező biztonsági javítások sem kerülnek fel általában - így a router és a belső hálózat gyakorlatilag védtelen az eltökélt támadókkal szemben.

A fejlesztés másik része arra fókuszált, hogy amikor mégis hozzá kell nyúlni a beállításokhoz, akkor az a mainál egyszerűbben, érthetőbben menjen. A Google egészében elvetette a böngészőablakos beállítási oldalt, ehelyett mobiappról kezelhető a router, a felületet pedig kimondottan a közérthetőség és egyszerűség mentén rajzolták a UX-szakemberek.

A műszaki megvalósításban is van bőven újdonság, a termék oldala szerint a router hat darab 2,4 GHz-es és hat darab 5 GHz-es antennával rendelkezik, amit kiegészít egy passzív, amely a Wi-Fi csatornák terhelését pásztázza. A router mindkét hullámhosszon 3x3-as konfigurációban kommunikál, tehát a 6 antennából egyszerre három-három vesz részt a küldésben illetve fogadásban (az nem tiszta ugyanakkor, hogy a routerben 7 vagy 13 antenna van jelen fizikailag). A passzív antenna teszi lehetővé, hogy a router dinamikusan változtatja a használt csatornákat, annak függvényében, hogy hol "tisztább a levegő". Az antennák közül egyik kiemelt státuszt kapott, ennek sugárzási teljesítménye lényegesen nagyobb - ezt érdemes a lakás távoli pontjai felé fordítani.

A műszaki alapokba sem lehet belekötni, a routerben egy középkategóriás okostelefonnak megfelelő processzor dolgozik (persze a rádiós egység annál jóval erősebb). A belső operációs rendszer futtatásáért két 1,4 GHz-es Krait (ARM) mag felel, 1 gigabájt RAM és 4 gigabájt háttértár társaságában. A Google szerint ez a "futureproofing" miatt fontos, az erős hardver és a viszonylag nagy memória lehetővé teszi, hogy a rendszer évekig fejlődhessen.

A támogatott technológiákat igen érdekes logikával állította össze a Google. A router nem támogatja a jelenleg elérhető leggyorsabb átviteli szabványt, a marketingesek által "AC3200" néven emlegetett 600+2600 megabites konfigurációt, helyette "AC1900"-zal kell beérnünk, vagyis 2,4 GHz-en 600, 5 GHz-en pedig 1300 megabit a maximális elméleti sávszélesség. Az (egyetlen) vonalas kimenet természetesen gigabites, a hátlapon található USB csatlakozó pedig 3.0-s szabványt támogat. Izgalmasabb, hogy a routert felkészítették a fejlesztők a következő generációs otthonautomatizálási szabványok hardveres támogatására, van Zigbee/Thread (802.15.4), Bluetooth 4.0 (Smart) és nyilván Wi-Fi is, ezzel már rengeteg eszközzel kompatibilis lesz az OnHub.

Az OnHub nem a Google önálló fejlesztése, a cég partnere a TP-Link volt. Részben ez a partnerség magyarázhatja egyébként, hogy a terméket nem a Nest brand alatt dobta piacra a Google - a router ugyanis nem a saját otthonautomatizációs részlegének fejlesztése és nem is a cég gyárában készül.

A bejelentés fájdalmas eleme az ár, az OnHub nettó végfelhasználói ára ugyanis 200 amerikai dollár, vagyis az előremutató, hosszan-biztonságos router bizony nem az átlagos magyar otthont célozza. Így egyelőre csak a remény marad, hogy a nagyobb szereplők is rákapnak erre a fejlesztési filozófiára és piacra dobnak olyan modelleket, amelyek akár szerényebb hardveres képességek mellett, de hosszú támogatási ciklust élveznek és automatikusan frissülnek.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.