Szerző: Hlács Ferenc

2016. május 6. 17:00

Új dokumentációs felületet indít a Microsoft

Új, a fejlesztők igényei alapján elkészített dokumentációs oldalt indít a Microsoft, amely fokozatosan veszi majd át a korábbi, elavult kódbázisra építő megoldások helyét. A béta verziós felület egyelőre csak az Enterprise Mobility termékekhez tartalmaz információkat.

Új dokumentációs szolgáltatást állít a Microsoft Enterprise Mobility termékei mellé. A vállalat korábbi fejlesztői dokumentációi bár korábban kifejezetten előremutatónak számítottak, mára azonban több évnyi toldozgatás után kifejezetten nehezen használhatók lettek, egy-egy frissítés sokszor számos hivatkozást használhatatlanná tett.

A vállalat most a TechNet és az MSDN dokumentációinak is egy új oldalon, a  docs.microsoft.comon ad otthont, amelyen igyekszik egységes, áttekinthető felületet biztosítani a fejlesztők számára. A jelenleg béta verzióban működő oldalt a cég szerint több száz fejlesztő visszajelzései alapján faragták jelenlegi formájára, persze miután nem végleges változatról van szó, helyenként még előfordulhatnak rajta problémák. Ugyancsak a béta címke miatt a megoldás jelenleg csak a fentebb említett Enterprise Mobility dokumentációinak ad otthont, ugyanakkor a vállalat a későbbiekben fokozatosan más termékek migrációját is tervezi.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Microsoft több pozitív újítást is ígér a felülettől: azon a könnyebb olvashatóság érdekében a korábbinál valamivel keskenyebb bekezdésbe rendezték a tartalmakat, az oldalsó navigációs oszlop betűméretét pedig megnövelték, továbbá ahogy az 2016-ban már elvárható, a felület reszponzív dizájnt kapott, így mindenféle eszközön kényelmesen böngészhető. Az egyes cikkeknél emellett az oldalon már a becsült olvasási időt is feltüntetik közvetlenül a szerző neve alatt, illetve ugyanitt a keletkezés ideje is látható, hogy egyértelmű legyen, mennyire friss információról van szó.

Az oldalon a navigáció is intuitívabb lett mint a korábbi, öreg kódbázisra építő megoldások esetében. A tartalmat a cég logikai csoportokba rendezi annak alapján, hogy az valamilyen terület kezdeti lépéseiről, értékelésről, tervezésről, menedzselésről, hibaelhárításról vagy épp deploymentről tartalmaz információkat. Mindezeken túl, hogy a hosszabb leírások is aránylag könnyen követhetők maradjanak, a vállalat azokat több lépésre bontotta fel, ezek között cikk aljára érve a nyilakkal jelölt gombokkal lehet navigálni.

Az egyes cikkekhez kommentek is írhatók, a Livefyre motorjának segítségével, a bekezdésekhez széljegyzetek társíthatók, illetve a mára már alapvetőnek számító közösségi oldalakhoz tartozó megosztógombok is megjelentek a tartalmak mellett. A felületen továbbá a hagyományos világos háttéren túl sötét téma is beállítható, ami az éjjeli olvasásnál jöhet jól. A cég szerint a szolgáltatás mögötti architektúra száz százalékban az Azure-on nyugszik, az oldalak betöltődési idejei pedig 50-300 százalékkal jobbak, mint a korábbi megoldásoknál. A vállalat végül de nem utolsó sorban az URL-ek olvashatóságára is odafigyelt, a docs.microsoft.comos hivatkozásokból már ránézésre egyértelmű, milyen oldalra vezetnek.

Érdemes tehát vetni egy pillantást az egyelőre béta címkés felületre, amely kapcsán a Microsoft továbbra is várja a felhasználói észrevételeket.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról