Szerző: Hlács Ferenc

2016. április 22. 13:00

Felvonult az Acer frissített notebookserege

A hibridektől a vállalati gépeken át a gamer notebookokig mindent területet lefed az Acer frissen bejelentett notebookjaival - de még az üzleti Chromebook sem maradt ki a sorból.

Notebooközönt zúdít a vásárlókra az Acer, a vállalat egy sor új készülékkel állt elő, köztük egy munkára szánt Chromebookkal, egy hibrid készülékkel és egy ultrabookkal, de a konzumer és gamer modellek között is akad újdonság. A kötelező Skylake frissítés a teljes palettán végigsöpört és dizájntéren is vannak érdekes megoldások.

A gyártó nem könnyíti meg a felhasználók dolgát a termékportfóliójában történő tájékozódásban: a frissen bejelentett Chrome OS-es eszköz Chromebook 14 for Work névre hallgat, noha méretén kívül az eszköz kevés rokonságot mutatt a gyártó néhány hete bejelentett, Chromebook 14 nevű notebookjával.

A "for Work" címkével megspékelt modellel ugyanis a gyártó úgy látszik az eddigi legizmosabb Chromebook címét pályázta meg, azt talán csak a Google második generációs Chromebook Pixelje előzi meg - a vas előtt ugyanakkor érdemes kitérni a gép külsejére. A vállalat egészen egyedi utat választott és Gorilla Glass borítást tett az új készülékre, ez a megoldás elsősorban az okostelefonokról és tabletekről lehet ismerős. A gép 22,4 milliméter vékony és egészen könnyűre sikerült a maga 1,45 kilogrammjával.

Az "üvegház" dacára a vállalat szerint egy rendkívül strapabíró eszközről van szó, amely amellett, hogy fröccsenésálló billentyűzettel szerelték fel, a katonai szintű MIL-STD 810G ellenállási teszten is átment, akár több mint egyméteres zuhanást és szélsőséges hőmérsékleteket is kibír, így vállalati környezetben is megállja a helyét. Az üvegborításra ráadásul tetszőleges, nagy felbontású képek nyomtathatók a vásárlók igényei szerint - utóbbi technológiáról a Gorilla Glasst gyártó Corning egyébként nemrég rántotta le a leplet.

A cég az üvegburkolat mögül sem spórolta ki az anyagot, az eszközben a processzor akár a Skylake szériás Intel Core i5-ig tornázható fel, de i3 vagy Celeron lapkával is megvásárolható - a chipek pontos modellszámát a cég egyelőre nem közölte. Memóriából 8 gigabájttal szerelhető fel az eszköz, a belső tárhelyopciókról ugyanakkor egyelőre nem sokat tudni, Chromebookról lévén szó ugyanakkor nem lenne meglepő ha egy 16-32 gigabájt környéki flash tároló kapna helyet a notebookban. A 14 hüvelykes kijelző igény szerint Full HD vagy 1366x768 pixel felbontással érhető el. Akárcsak a mezei Chromebook 14-nél, a gyártó itt is kifejezetten jó, 12 órás akkus üzemidőt ígér, illetve az USB-C aljzat sem maradt le az eszközről. A gép alapkonfigurációja nettó 349 dollárért lesz kapható.

A windowsos paletta is szépen gyarapszik

Az Acer frissen bejelentett ultravékony Aspire S 13 modellje már nem Chrome OS-t futtat, és jelentősen vékonyabb is mint a Google rendszerével szerelt munkagép: a Windows 10-es ultrabook alig 14,6 milliméteres és 1,42 kilogrammot nyom. A 13,3 hüvelykes készülék Full HD IPS kijelzőt kapott, illetve az Intel Skylake lapkák sem hiányoznak a felhozatalból, a vásárlók i3, i5 és i7 modellek közül választhatnak. A maximális RAM-ot itt is 8 gigabájtnál húzta meg a cég, tárhelynek viszont akár egy 512 gigabájtos SSD is választható.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az üzemidő kapcsán a gyártó nem kevesebb mint 13 órás értékről beszél, ahogy azonban minden hasonló akkumulátoros teljesítményre vonatkozó adatot, ezt sem érdemes készpénznek venni az éles tesztekig. Az USB Type-C port erről a modellről sem maradt le, azon továbbá két hagyományos USB és egy HDMI aljzat, illetve egy SD kártyaolvasó is elfért. Az Aspire S ára már valamivel borsosabb, az indulómodellért nettó 699 dollárt kér a cég.

Hibridek mindenütt

A vállalat 360 fokban hátrahajtható kijelzővel szerelt, új hibridje Aspire R 15 névre hallgat, és a tabletté alakítható eszközök közül a méretesebb modellek mezőnyét bővíti, 15,6 hüvelykes kijelzőjével. Az IPS panel egyébként Full HD felbontású, a megjelenítéseben pedig NVIDIA GeForce 940MX grafika is besegít. Processzorokból ismét a Skylake sorozatú Core lapkák állnak rendelkezésre, a RAM mérete pedig akár 12 gigabájtig is kitolható. Az izmos eszköznél a névleges üzemidő már 9 órára esik vissza, a készülék árát a cég egyelőre nem közölte.

De az új hibridek listája nem merül ki ennyiben, a vállalat egy "kettétéphető" modellt is bemutatott, ez a Switch Alpha 12. Az eszköz különlegessége, hogy kimaradtak belőle a hűtőventilátorok, helyette az Acer LiquidLoop névre hallgató, folyadékhűtésnek kikiáltott hűtőrendszere került bele. Bár a vállalat közleményében nem sokat árul el a rendszerről, valószínűleg nincs szó "tényleges" folyadékhűtésről, hiszen az ehhez szükséges pumpák, illetve keringetőrendszer nehezen lenne begyömöszölhető egy táblagép házába (ha ezt mégis megtette az Acer akkor le a kalappal a cég előtt), sokkal valószínűbb, hogy a már sok éve alkalmazott hőcsöves hűtés tartja karban a Switch Alpha 12 hőmérsékletét.

Nem ez lenne az első eset, hogy egy cég a hőcsöves hűtést folyadékhűtésként próbálja eladni, tavaly, mikor a Fujitsu a technológiát okostelefonos implementációjáról beszélt, ugyancsak sok helyen felröppentek a "folyadékhűtéses telefonról" szóló hírek. A megoldást asztali PC-kben videokártyáknál, illetve notebookoknál már régóta alkalmazzák, annál lényegében egy rézcsőrendszerben keringő, a felvett hő hatására párává alakuló majd lecsapódó gáz hűti az eszközt. Hasonló megoldást láthatunk egyébként a Microsoft tavaly ősszel bejelentett Lumia telefonjaiban is.

A hátoldalról kihajtható támasztékkal szerelt, Surface-szerű hibrid nevéhez hűen 12 hüvelykes, kijelzője pedig 2160x1440 pixel felbontású. A processzorválaszték itt is a Skylake i3, i5 és i7-es lapkákra terjed ki, ehhez 8 gigabájt RAM és 512 gigabájt belső tárhely csapható hozzá. A készülék ára nettó 599 dollárról indul.

A játékosok is megkapják a magukét

A gamereket a Predator 17 X notebookkal célozza meg a gyártó: a 17,3 colos szörnyeteg Full HD vagy akár UHD felbontású IPS kijelzővel is kérhető, amelyet a cég ráadásul az NVIDIA G-SYNC technológiájával is felszerelt, hogy a gépben dolgozó GeForce GTX 980 grafikát biztosan szinkronban tartsa a panellel, meggátolva a képszakadást. A gépben egy Intel Core i7-6820HK chip dolgozik, amelynek órajelét a bátrabbak 4 gigahertzig is felhúzhatják.

A konzumer eszközök terén sem tétlenkedett az Acer, az Aspire E és F sorozat is átesett a Skylake- és USB Type-C kezelésen, illteve az NVIDIA Geforce GTX 950M grafika is megérkezett az opciók közé. A frissített, 13, 15 és 17 hüvelykes modellek egy sor új színben is kaphatók lesznek, noha az árazás esetükben nem ismert.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.