:

Szerző: Gálffy Csaba

2016. április 20. 14:13

Intel: összeomlott a tabletroham

Egyelőre teljes kudarc az Intel tabletpiaci stratégiája, az ingyenchipek megvonásával az eladások is összedőltek. A PC-k és a szerverek egészségesek - némi meglepetésre.

Gyűlnek a viharfelhők az Intel fölött, a cég erősen felemás negyedévet zárt a január-márciusi periódusban. A számokat némileg befolyásolja, hogy az alap időszak 13 hetet tartalmazott, idén azonban 14 hetes volt az első negyedév, ami rögtön egy hét százalékos "bónuszt" hozott - persze mesterségesen. Így a bevétel 13,7 milliárd dollárt tett ki, ami 7 százalékos növekedés 2015 hasonló időszakával összehasonlítva, tehát az extra hét nélkül a cég stagnálna. A nyereség 2 milliárd dollár, ami 2 százalékos emelkedést jelent, vagyis a naptári hatás nélkül ez mínuszos trendet mutatna.

Az elemzői konferenciahíváson a cég vezetése igen óvatos hangnemet ütött meg. "Az első negyedévünk az Intel folyamatban lévő stratégiai átalakulását mutatja, amely jól halad és 2016-ban gyorsulni is fog. PC-s vállalatból olyanná alakulunk, amely a felhőt és a milliárdnyi okos, online eszközt hajtja" - mondta Brian Krzanich, a cég elnök-vezérigazgatója.

Húznak a Xeonok - mint mindig

Az előző negyedév megbicsaklása után újra talpra állt az adatközponti termékek (elsősorban Xeonok) értékesítése. A bevétel 9 százalékkal, 4 milliárd dollára nőtt az előző év hasonló időszakához képest, ezen belül a darabszám 13 százalékkal emelkedett, az átlagos eladási ár (ASP) viszont 3 százalékkal csökkent. Ennek magyarázata, hogy a Xeonok mellett egyre több hálózati és tárolós lapkát is értékesít az Intel, a szerverprocesszoroknál lényegesen, ezek lefelé nyomják az ASP-t.

A kisebb divíziók eléggé vegyesen teljesítettek. Az IoT Group 22 százalékos növekedéssel már 651 milliós forgalomnál jár, a memóriagyártó részleg 557 milliós bevétele viszont 2 százalékos zsugorodást jelent. A felvásárolt McAfee-ból alakított Security Group 12 százalékos emelkedéssel 537 milliónál jár, az Alterából képezett, FPGA-val foglalkozó részleg pedig 359 milliót hozott - itt százalékos változást az Intel nem adott meg, mivel egy 99 millió dolláros egyszeri elszámolási különbség miatt most masszív mínuszt mutatna a teljesítmény.

Összeomlott a tabletroham

Még az előzetes várakozásokat is alulmúlta az eladott PC-k száma az első negyedévben, az Intelnél ez 15 százalékos volumen esésben öltött testet. A piac paradoxona ugyanakkor, hogy az innen származó bevétel nőtt, 2 százalékkal, mivel a visszaeső mennyiséget pótolta az átlagos eladási ár 19 százalékkal emelkedése.

Az asztali chipek eladásai 4 százalékkal estek, miközben az ASP 6 százalékkal nőtt, a notebookok 2 százalékkal zsugorodtak, az ASP pedig stagnált - meglepő módon tehát az Intel lesöpörte a PC-piac szenvedését, a teljes piac válsága nem zavart be a cégnek, köszönhetően a drágább modellek iránti erősebb keresletnek.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A szokatlan számok magyarázata kézenfekvő: a korábban gyakorlatilag ingyen adott tabletes chipek volumene 44 százalékkal esett vissza, miután az Intel elkezdett pénzt kérni ezekért. A piacszerzés tehát teljes kudarcnak bizonyult, a méregdrágán, dollármilliárdok befektetésével feltornázott részesedés néhány negyedév alatt teljesen összedőlt, a gyártók az ingyenlapkák hiányában szépen visszaálltak az ARM-os szállítók processzoraira.

Borulhat a dominancia?

Az Intel világra szóló sikerét annak köszönheti, hogy ragyogóan használta ki a chipgyártás méretgazdaságosságát, okos befektetési stratégiával a versenytársak előtt tudott maradni a gyártástechnológiában, miközben a méregdrága gyárak befektetései is meg tudtak térülni. A sikernek persze záloga, hogy a cég ragyogó mikroarchitektúrákat hozott össze, és a Merom/Conroe generáció óta gyakorlatilag nem talál kihívóra az x86-os CPU-k piacán.

Egy ábrán: Intel a csúcson és az Intel most

De most nagyot fordult az Intel szerencséje, a tabletes és okostelefonos piac elvesztése hosszú távon nagyon fájni fog a vállalatnak. Ez a két terep ugyanis mintegy 2 milliárd (!) processzort jelent évente, amit valaki más fog majd legyártani, az elképesztő volumen pedig valamely más gyártó méretgazdaságosságát fogja segíteni. Hosszú távon pedig ez az ipar nagyrészt ettől a tényezőtől függ, ha az Intel nem talál gyorsan egy új, néhány százmillió processzort felvevő piacot, akkor néhány éven belül megroppanhat.

Kirk Skaugen PC-s és tabletes vezér elhagyta a hajót

Ezt pontosan érzi az Intel is, a cég több irányba is tesz próbálkozásokat, átszervez, és vezetőcserét is eszközölt. Az egyik ilyen a hordható eszközök területe, a másik az IoT - mindkét bimbódzó piacon igen aktív a vállalat, és szeretné az első perctől dominálni azokat. Egy másik irány a hagyományos CPU-k mellett más lapkák gyártása. Ettől a piactól eddig a cég a durva árverseny miatt távol maradt, a DRAM és a NAND többé-kevésbé mostohagyermekek voltak. Az új generációs 3D XPoint megoldás viszont már kecsegtető az Intel számára - az egyedi technológia magas hozzáadott értéket tud nyújtani, vagyis a CPU-k mellett egy fontos és jövedelmező új lábat növeszthet a cég.

Hogy a piac a következő években hogyan alakul, az az egyes szereplők üzleti döntésein is múlik. Az Intel mindenesetre már nem hajszolja (mert nem tudja hajszolni) a tikk-takk modell fenntartását, miközben az említett milliárdos darabszámmal dolgozó versenytársak, elsősorban a TSMC, illetve a Samsung-GlobalFoundries duó elképesztő tempóban fejleszti bérgyártói kapacitását.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.