Szerző: Gálffy Csaba

2016. április 20. 14:13

Intel: összeomlott a tabletroham

Egyelőre teljes kudarc az Intel tabletpiaci stratégiája, az ingyenchipek megvonásával az eladások is összedőltek. A PC-k és a szerverek egészségesek - némi meglepetésre.

Gyűlnek a viharfelhők az Intel fölött, a cég erősen felemás negyedévet zárt a január-márciusi periódusban. A számokat némileg befolyásolja, hogy az alap időszak 13 hetet tartalmazott, idén azonban 14 hetes volt az első negyedév, ami rögtön egy hét százalékos "bónuszt" hozott - persze mesterségesen. Így a bevétel 13,7 milliárd dollárt tett ki, ami 7 százalékos növekedés 2015 hasonló időszakával összehasonlítva, tehát az extra hét nélkül a cég stagnálna. A nyereség 2 milliárd dollár, ami 2 százalékos emelkedést jelent, vagyis a naptári hatás nélkül ez mínuszos trendet mutatna.

Az elemzői konferenciahíváson a cég vezetése igen óvatos hangnemet ütött meg. "Az első negyedévünk az Intel folyamatban lévő stratégiai átalakulását mutatja, amely jól halad és 2016-ban gyorsulni is fog. PC-s vállalatból olyanná alakulunk, amely a felhőt és a milliárdnyi okos, online eszközt hajtja" - mondta Brian Krzanich, a cég elnök-vezérigazgatója.

Húznak a Xeonok - mint mindig

Az előző negyedév megbicsaklása után újra talpra állt az adatközponti termékek (elsősorban Xeonok) értékesítése. A bevétel 9 százalékkal, 4 milliárd dollára nőtt az előző év hasonló időszakához képest, ezen belül a darabszám 13 százalékkal emelkedett, az átlagos eladási ár (ASP) viszont 3 százalékkal csökkent. Ennek magyarázata, hogy a Xeonok mellett egyre több hálózati és tárolós lapkát is értékesít az Intel, a szerverprocesszoroknál lényegesen, ezek lefelé nyomják az ASP-t.

A kisebb divíziók eléggé vegyesen teljesítettek. Az IoT Group 22 százalékos növekedéssel már 651 milliós forgalomnál jár, a memóriagyártó részleg 557 milliós bevétele viszont 2 százalékos zsugorodást jelent. A felvásárolt McAfee-ból alakított Security Group 12 százalékos emelkedéssel 537 milliónál jár, az Alterából képezett, FPGA-val foglalkozó részleg pedig 359 milliót hozott - itt százalékos változást az Intel nem adott meg, mivel egy 99 millió dolláros egyszeri elszámolási különbség miatt most masszív mínuszt mutatna a teljesítmény.

Összeomlott a tabletroham

Még az előzetes várakozásokat is alulmúlta az eladott PC-k száma az első negyedévben, az Intelnél ez 15 százalékos volumen esésben öltött testet. A piac paradoxona ugyanakkor, hogy az innen származó bevétel nőtt, 2 százalékkal, mivel a visszaeső mennyiséget pótolta az átlagos eladási ár 19 százalékkal emelkedése.

Az asztali chipek eladásai 4 százalékkal estek, miközben az ASP 6 százalékkal nőtt, a notebookok 2 százalékkal zsugorodtak, az ASP pedig stagnált - meglepő módon tehát az Intel lesöpörte a PC-piac szenvedését, a teljes piac válsága nem zavart be a cégnek, köszönhetően a drágább modellek iránti erősebb keresletnek.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A szokatlan számok magyarázata kézenfekvő: a korábban gyakorlatilag ingyen adott tabletes chipek volumene 44 százalékkal esett vissza, miután az Intel elkezdett pénzt kérni ezekért. A piacszerzés tehát teljes kudarcnak bizonyult, a méregdrágán, dollármilliárdok befektetésével feltornázott részesedés néhány negyedév alatt teljesen összedőlt, a gyártók az ingyenlapkák hiányában szépen visszaálltak az ARM-os szállítók processzoraira.

Borulhat a dominancia?

Az Intel világra szóló sikerét annak köszönheti, hogy ragyogóan használta ki a chipgyártás méretgazdaságosságát, okos befektetési stratégiával a versenytársak előtt tudott maradni a gyártástechnológiában, miközben a méregdrága gyárak befektetései is meg tudtak térülni. A sikernek persze záloga, hogy a cég ragyogó mikroarchitektúrákat hozott össze, és a Merom/Conroe generáció óta gyakorlatilag nem talál kihívóra az x86-os CPU-k piacán.

Egy ábrán: Intel a csúcson és az Intel most

De most nagyot fordult az Intel szerencséje, a tabletes és okostelefonos piac elvesztése hosszú távon nagyon fájni fog a vállalatnak. Ez a két terep ugyanis mintegy 2 milliárd (!) processzort jelent évente, amit valaki más fog majd legyártani, az elképesztő volumen pedig valamely más gyártó méretgazdaságosságát fogja segíteni. Hosszú távon pedig ez az ipar nagyrészt ettől a tényezőtől függ, ha az Intel nem talál gyorsan egy új, néhány százmillió processzort felvevő piacot, akkor néhány éven belül megroppanhat.

Kirk Skaugen PC-s és tabletes vezér elhagyta a hajót

Ezt pontosan érzi az Intel is, a cég több irányba is tesz próbálkozásokat, átszervez, és vezetőcserét is eszközölt. Az egyik ilyen a hordható eszközök területe, a másik az IoT - mindkét bimbódzó piacon igen aktív a vállalat, és szeretné az első perctől dominálni azokat. Egy másik irány a hagyományos CPU-k mellett más lapkák gyártása. Ettől a piactól eddig a cég a durva árverseny miatt távol maradt, a DRAM és a NAND többé-kevésbé mostohagyermekek voltak. Az új generációs 3D XPoint megoldás viszont már kecsegtető az Intel számára - az egyedi technológia magas hozzáadott értéket tud nyújtani, vagyis a CPU-k mellett egy fontos és jövedelmező új lábat növeszthet a cég.

Hogy a piac a következő években hogyan alakul, az az egyes szereplők üzleti döntésein is múlik. Az Intel mindenesetre már nem hajszolja (mert nem tudja hajszolni) a tikk-takk modell fenntartását, miközben az említett milliárdos darabszámmal dolgozó versenytársak, elsősorban a TSMC, illetve a Samsung-GlobalFoundries duó elképesztő tempóban fejleszti bérgyártói kapacitását.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról