Szerző: Asztalos Olivér

2016. április 20. 10:00

Frissítve: 12 ezer fős leépítésbe kezd az Intel

A vállalat alkalmazottainak 11 százalékától válik meg 2017 közepéig, évi másfél milliárdos megtakarításért cserébe. A karcsúsítás egyszeri költsége 1,2 milliárd dollár lesz.

Rengeteg munkahely megszüntetését tervezi az Intel - számolt be az OregonLive.com meg nem nevezett belsős forrásokra hivatkozva. A leépítés mértéke százalékosan akár két számjegyűre is rúghat majd a vállalat egyes részeinél, ez pedig globális szinten több ezer munkahelyet jelenthet. A leépítés a közelgő negyedéves pénzügyi jelentést követően kezdődhet, ugyanakkor az időzítés, illetve ezzel együtt a további részletek sincsenek teljesen rögzítve, ezek a következő napokban és hetekben még változhatnak.

A forrás megjegyzi, hogy az elmúlt év során valamivel több mint 1100 munkahelyet szüntettet meg Amerikában az Intel. A mostani akció ennél lényegesen több főt érinthet, miközben már az anyaországon kívül is elkezdődnének a leépítések. Az Intel december végén nagyjából 107 000 alkalmazottat jegyzett, ezért már egy néhány százalékos elbocsátás is több ezer embert jelenthet.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A leépítés valószínűleg része az Intel előremenekülő stratégiájának, az átszervezések már korábban elkezdődtek. Ez elsőként a felsővezetést érintette, tavaly novemberben Dr. Venkata “Murthy” Renduchintala személyében egy korábbi Qualcomm-alvezér érkezett a vállalathoz. Ez személycserékhez vezetett, alig néhány héttel ezelőtt régi alelnökök távozását jelentette be a vállalat, Doug Davis mellett Kirk Skaugen, nem hivatalos hírek szerint pedig Aicha Evans is elhagyja az Intel kötelékét.

Az átszervezéseknek van alapja, bár a vállalat a PC-piac évek óta tartó, folyamatos hanyatlása ellenére még a legutóbbi negyedévben is növelni tudta bevételét, ez a vállalati struktúra, illetve az üzleti stratégia komolyabb módosítása nélkül valószínűleg nem sokáig tudná tartani az Intel. Egészen friss, nagyjából egy héttel ezelőtti adatok szerint közel 10 százalékkal kevesebb PC fogyott a tavalyi évhez képest, 71,7 millióról 64,7 millióra esett vissza a leszállított darabszám.

Az egyre csökkenő eladásokat eddig jellemzően az átlagos eladási árral kompenzálta az Intel, de ez a stratégia csak ideig-óráig működhet. A horizonton potenciális konkurensek bukkantak fel, az AMD hosszú évek után a desktop PC-k piacán szólhat majd bele az Intel kvázi monopóliumában, a szerverek piacán pedig az IBM mutatja az erősödés jeleit.

Frissítés: Az Intel hivatalosan is bejelentette "az átalakulást gyorsító átszervezési kezdeményezését", melynek keretében a jövő év közepéig mintegy 12 ezer fővel (11 százalékkal) fogja csökkenteni alkalmazotti létszámát. A lépéstől a vállalat idén 750 millió dollár megtakarítást vár, a folyamat lezárása után pedig évi 1,4 milliárd dollárral fog kevesebbet költeni működésére. A karcsúsítás egyszeri, 1,2 milliárdos költségét az Intel az idei második negyedévében fogja elkönyvelni.

A cég vezetése egyébként borúlátóbb a PC-piac idei várható teljesítményével kapcsolatban, mint a Gartner, és negatívan módosította erre vonatkozó előrejelzését. Stacy Smith pénzügyi igazgató szerint a PC-piaci csökkenés nem az 5, hanem inkább a 10 százalékhoz lesz (alulról) közelebb.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról