Szerző: Hlács Ferenc

2016. április 11. 14:11

Végre HTTPS-t kapnak a WordPress.com domének

Titkosítást kapnak a WordPress.com egyedi doménjei, a platform teljes szélességében bevezeti a HTTPS támogatását. A frissítés automatikus, az oldalak üzemeltetőinek nincs dolguk vele.

Jókora elmaradást pótol a WordPress, a népszerű blogplatform végre minden, a WordPress.com-on tárolt egyedi doménnek biztosít HTTPS támogatást. A vállalat szerint frissen kiterjesztett biztonsági funkciók bevezetése teljesen automatikus, a weboldalak gazdáinak semmilyen további lépésre nincs szükségük.

A WordPress a védvonalak megerősítését bejelentő blogposztjában arról beszél, eddig többek között a teljesítményproblémák is megnehezítették a titkosítást bevezetését, az SPDY-hez és HTTP/2-höz hasonló protokollok azonban mára jelentősen leszűkítették a titkosított és titkosítatlan webes forgalom közötti teljesítménykülönbséget. A lépésben továbbá cég szerint a Google korábbi bejelentése is fontos szerepet játszott, miszerint a vállalat kereséseiben a biztonságos, HTTPS-t használó weboldalakat előrébb helyezi, mint a titkosítás nélküli webhelyeket - ezt azonban több mint két és fél éve jelentette be a keresőóriás, nem mondhatni tehát, hogy a WordPressnél elsiették a HTTPS bevezetését.

Oldalai számára a WorPress egyébként a Let's Encrypt projekt segítségével biztosít nagy számban SSL tanúsítványokat, amelyekből az első adagot már idén januárban kiadta. A cég szorosan együtt dolgozik a többek között az EFF, a Mozilla és a Cisco által is pártfogolt tanúsíványkibocsátóval. A kezdeményezéssel aránylag egyszerűen, és nem utolsó sorban olcsón adható HTTPS támogatás az egyes weboldalakhoz, az elérhető WordPress pluginnel a saját szerveren hosztolt oldalakhoz is.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy az automatikus változások nem minden WordPresst használó oldalra, csupán a WordPress.com-on hosztolt weblapokra vonatkoznak. Persze ez sem elhanyagolható szám, a platform milliós nagyságrendben ad otthont különböző egyedi weblapoknak, blogoknak.

A WordPressnél egyébként már erősen ideje volt nagyobb hangsúlyt fektetni a biztonságra, a platform az utóbbi években számos különböző támadás célpontja volt. Legutóbb a CTB-Locker nevű zsarolószoftverrel gyűlt meg egyes, a cég motorját használó oldalak baja: a szoftver titkosította az oldalak tartalmát, míg azok gazdái nem fizettek a támadóknak. A platformnak jól jön tehát, hogy javít kissé a biztonsága terén kialalkult, makulátlannak nem mondható hírnevén.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról