:

Szerző: Asztalos Olivér

2016. április 5. 12:31

Túl sok pofont kapott az Intel, felállt a felsővezetés

Régi alelnököktől válik meg az Intel, Doug Davis mellett Kirk Skaugen, nem hivatalos hírek szerint pedig Aicha Evans, az erősen deficites mobilos csoport vezetője is távozik. Az átszervezések mögött a tavaly novemberben kinevezett Dr. Venkata “Murthy” Renduchintala állhat.

Három Intel felsővezető is elhagyja pozícióját - jelentette be a vállalat. Doug Davis, az IoT csoportjának alelnöke mellett Kirk Skaugen személyében egy másik alelnök is távozik, ő a Client Computing Group vezetéséért felelt. Emellett egy harmadik, egyelőre hivatalosan meg nem erősített távozó is van, Aicha Evans a Communication and Devices Group igazgatói székét hagyja el.

Doug Davis nyugdíjba vonul, a szakember 32 év Intelnél töltött szolgálat után adja majd át a stafétát - áll a vállalat hivatalos közleményében. Davis 1984-ben került az Intelhez, az eltelt bő három évtized alatt többek között hálózati és beágyazott eszközökkel, illetve notebookokkal és tabletekkel foglalkozott, igazgatói pozícióban. Négy évvel ezelőtt az arizonai félvezetőgyár igazgatói székét kapta meg, végül 2013 októberében az IoT-csoport vezetői posztjára nevezték ki. A közlemény megjegyzi, hogy Davis régóta fontolgatja a visszavonulást, a veterán szakember saját döntéséből köszön le, az utód kinevezéséig pedig pozíciójában marad.

Ennél meglepőbb Kirk Skaugen távozása, aki április 8-án tölti utolsó napját az Intel kötelékében, pozícióját (egyelőre) helyettese, Navin Shenoy veszi át. Az alelnök 1992-ben került az Intelhez, az azóta eltelt 24 évben pedig számos pozíciót foglalhatott el. Legnagyobb sikereit szerverekkel és adatközpontokkal kapcsolatos vezetői pozíciókban érte el Skaugen, még 2004 és 2012 között. Ez idő alatt az Intel gyakorlatilag egyeduralkodóvá vált az x86-os kiszolgáló piacon, a vállalat mára 99 százalékosra növelte piaci részesedését.

Kirk Skaugen

Ezt követően a (PC-s) kliens termékekkel foglalkozó csoport vezetői pozíciójába nevezték ki a szakembert, ami a piac zsugorodása miatt egyre komolyabb kihívást jelentett. Ennek ellenére még a legutóbbi negyedévben is növelte bevételét a Client Computing Group, mely legutóbbi 8,8 milliárd dolláros bevételével 3 százalékos növekedés produkált 2014 végéhez képest. Az egyre csökkenő eladásokat jellemzően az átlagos eladási árral kompenzálta a Skaugen vezette divízió, mindeddig sikerrel. A sajtóközlemény szerint Skaugen is saját döntéséből távozik, a szakember más cégnél folytatja pályafutását.

Nem hivatalos információk szerint az az Aicha Evans is követi két kollégáját, aki egyelőre a mobilos divízió alelnökeként szerepel az Intel weboldalán. A szakember pontosan 10 éve dolgozik a vállalatnál, aktuális pozíciójában a rádiós modem, Wi-Fi, GPS, Bluetooth egységek fejlesztéséért, illetve értékesítéséért felel. Ez a szegmens már régóta óriási deficitet termel az Intelnek, a legutóbbi pénzügyi jelentés szerint az előző év mintegy 4 milliárdos veszteségéhez képest már csak 3 milliárdos mínuszt produkált a csoport. A vállalat több mint fél évtizede próbál betörni ebben a szegmensbe, mindhiába, tömérdek pénz elégetése árán csupán marginális részesedést (~1 százalék) szerzett az Intel.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A számok tükrében tehát nem meglepő Evans távozása, ráadásul iparági pletykák szerint az Intelnek minden erőfeszítése ellenére sem sikerült beszállítói szerződést kötni az Apple-lel. Tavaly ősszel látott napvilágot a pletyka, mely szerint az Intel egy kisebb hadsereget, nagyjából 1000 főt állított rá a projektre: modemet kell szállítani a következő iPhone-ba. Egyes hírek szerint tehát ez ismét meghiúsult, míg más források szerint továbbra sem eldöntött, hogy ki (vagy kik) szállítják az ősszel érkező új iPhone-ok modemeit.

Dr. Venkata rendel

Minden jel arra mutat, hogy a távozások mögött a novemberben egy rendhagyó lépéssel leszerződtetett korábbi Qualcomm-alvezér, Dr. Venkata “Murthy” Renduchintala áll. A tapasztalt szakembert az újonnan létrehozott Kliensoldali és Dolgok Internete üzleti szegmens és Rendszer Architektúra csoport élére nevezte ki az igazgatótanács, mely alá több korábbi egységet csoportosított az Intel. A kliensoldali és platform fejlesztések mellett az IoT, a szoftver és szolgáltatások, illetve a dizájn és a technológia csoport is az új divízió alá került, ami Doug Davis, Kirk Skaugen, illetve Aicha Evans munkáját egyaránt érintethette.

Az elmúlt néhány hónap elég lehetett arra, hogy Dr. Venkata megismerje a cég struktúráját, illetve az alatta álló alelnököket, végül pedig hozzálásson a szükséges, bizonyos esetekben személycserékkel is járó átalakításokhoz. Ennek keretein belül várhatóan egy korábbi qualcommos kollégája, Amir Faintuch kerülhet majd a kliensekkel foglalkozó csoport élére. A cél minden bizonnyal nem változott, az Intel valószínűleg sokadszorra is nekifut az eddig bevehetetlennek bizonyult ultramobil szegmensnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.