Szerző: Hlács Ferenc

2016. március 9. 15:43

Élesedett a Peeple, az iOS-es emberértékelő app

A felhasználóira érkező negatív véleményekből profitálhat a jövőben az iOS-es Peeple. Az éttermek, szórakozóhelyek helyett személyek értékelését célzó alkalmazás a napokban élesedett az Apple alkalmazásboltjában.

Az éttermek, szórakozóhelyek, munkahelyek vagy más üzletek értékelésére szolágló alkalmazásokért manapság nem kell a szomszédba menni, minden platformon találni jó néhány appot (vagy ha mást nem annak webes felületét) amelyben végiglapozhatjuk egy sor korábbi vendég tapasztalatait a kiszemelt helyekkel kapcsolatban. A hasonló szolgáltatások jó esetben komoly vásárlóhullámot indíthatnak meg az egyes létesítmények felé - rosszabb esetben viszont egy-két troll hosszú időre elintézheti velük az adott hely jó hírét.

Ugyanezt a koncepciót alkalmazná emberekre a nemrég élesedett Peeple alkalmazás. A szoftvert eredetileg tavaly jelentették be, és már akkor erősen megosztotta a közönséget, miután azonban év végéig nem élesedett, a legtöbben vaporware-nek hitték, egészen mostanáig. A szolgáltatás azért egyedülálló, mert nem különböző szakemberek értékelésére fókuszál, annak felhasználóit személyes, illetve "romantikus" benyomások alapján is lehetőség van véleményezni.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Peeple weboldalát végigfutva az ember első gondolata, hogy a szolgáltatásnál keresve sem találni jobb talajt az online zaklatásnak - szerencsére ez úgy látszik Julia Cordray és Nicole McCullough alapítóknak is eszébe jutott, az alkalmazásban ugyanis lehetőség van a kapott vélemények törlésére is. Így azonban ismét nem sok értelme marad a szolgáltatásnak, hiszen miután bárki egy mozdulattal eltávolíthatja a negatív értékeléseket, az rövid időn belül feddhetetlen felhasználók gyűjtőappjává válhat. A legtöbben valószínűleg itt vetették volna el az alkalmazást és  kezdtek volna új projektbe - nem úgy Peeple alapítópárosa, akik ehelyett inkább kitalálták, hogyan lehet megoldásukat a lehető legetikátlanabb módszerrel monetizálni, ez lett a Truth License.

Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy a megoldást még nem tették elérhetővé az alkalmazásban, ahogy azt Cordray a TechCrunch-nak nyilatkozva elmondta, a vállalat egyelőre "fontolgatja" annak bevezetését, párhuzamosan az appon belüli vásárlásokkal és más plusz funkciókkal mint például a személyiségteszt. De mi a rettegett Truth License? A szó legszorosabb értelmében a felhasználókra érkező negatív, nemkívánatos vélemények pénzzé tétele. A felhasználók fizethetnek azért, hogy lássák a másokhoz fűzött negatív kommentárokat, még akkor is ha azok korábban úgy döntöttek, törlik azt. A Peeple tehát nem védvonalat húz az online zaklatás elé, hanem fizetőkaput tesz rá, ami akkor is rendkívül aggasztó, ha a cég egyelőre csak "játszadozik" a lépés gondolatával.

Persze van egy nagyon egyszerű módja a fentiek kikerülésének, elég egyszerűen nem regisztrálni a szolgáltatásba. A felhasználóknak azonban még így is lehetőségük van véleményezni az embert, elég meghívniuk a célszemélyt a Peeple használatára és már értékelhetik is az adott személyt, igaz, ezek az értékelések addig nem válnak láthatóvá, míg a meghívott nem iratkozik fel a szolgáltatásra.

Bár az alkalmazás felhasználási feltételeiben egészen részletesen kitér a zaklatásra és annak valamennyi formáját tiltja is, ezt valószínűleg nem sok felhasználó olvassa - és valószínűleg még kevesebbeket tart vissza, hogy példának okáért egy hamis fiókkal regisztrálva trollhadjáratba fogjanak és digitális rágalomözönt zúdítsanak ellenségeik irányába. Hogy az ilyen szabálysértők szűrésében a Peeple mennyire lesz sikeres, az leghamarabb a következő pár hónap során derül ki. Az app ingyenesen letölthető iOS-es készülékekre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról