Szerző: Voith Hunor

2016. március 9. 09:30

Külsős fejlesztők is kihasználhatják a SPARC M7 gyorsítóit

Az Oracle ígéretéhez híven az ehhez szükséges API-t és fejlesztői csomagot is kiadta, így a jövőben nem csak az Oracle Database alatt érvényesülhet a DAX koprocesszor ereje.

HIRDETÉS

Korábbi ígéretéhez híven külső fejlesztők előtt is megnyitotta a SPARC M7 adatbáziskezelés-gyorsításért felelős koprocesszorának API-ját az Oracle, és a fejlesztői csomagot is elérhetővé tette. A DAX (Data Analytics Accelerator) névre keresztelt gyorsító az úgynevezett Software in Silicon "csomag" része, egyike az új processzorral bevezetett dedikált hardveres gyorsítóknak – a másik két típus a népszerű titkosítási algoritmusok végrehajtását segíti, valamint a puffertúlcsordulási és pointermanipulálási hibákat küszöböli ki.

Az Oracle a lehetőségről először a tavalyi Open World konferenciáján, az M7 bejelentésekor beszélt, utalva arra, hogy a fejlesztői lehetőségek az új processzorra épülő rendszerek első éles telepítéseit követően lesznek elérhetőek. A DAX processzormagonként plusz egy gyorsítót jelent, ezek az adattábla-műveletekkel kapcsolatos gyakran ismételt parancsok végrehajtását tudják részben átvenni (extract, select, scan, translate). A sebességtöbbletet a jövőben az Oracle Database 12c mellett más, Solaris 11-en futó adatbáziskezelők is kiaknázhatják megfelelő fejlesztői támogatással, a vállalat az SDK-ban ehhez minden szükséges eszközt és dokumentációt biztosít.

Az ügyfelek szeretik

A HWSW belsős információi szerint az első M7-re épülő rendszerek hatalmas sikert arattak az első körös ügyfelek (tesztelők, vásárlók) körében – olyannyira, hogy a kiemelt partnerek a tesztkészülékeket nem is nagyon akarták visszaadni. Érdekesség, hogy egyik (nem az Oracle-nél dolgozó, de megbízható információkkal rendelkező) forrásunk szerint a teljesítményugrás esetenként annyira drasztikus, hogy az Oracle a publikus és az ügyfeleknek szánt összehasonlító teszteket a hihetőség végett negatív irányba kozmetikázta.

John Fowler, az Oracle hardverdivíziójának vezetője, kezében egy M7-tel

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Marek Swierad, az Oracle Engineered Systems portfólió közép-európai régiós alelnöke lapunknak elmondta, hogy már Magyarországon is kelt el M7-es gép (a SPARC T7 sorozatából), egy vezető török mobilszolgáltató (valószínűleg a Turkcell) pedig a piaci bevezetés után két héttel elindította az átállást M7-alapú infrastruktúrára. Swierad szerint a teljesítmény mellett a biztonsági funkciók is nagy vonzerőt jelentenek, összességében pedig most kezdenek igazán beérni a Sun felvásárlásával megszerzett SPARC fejlesztésének gyümölcsei, melyekre a vállalat a jövőben nagyon erősen kíván támaszkodni.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 22:44

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.