Szerző: Voith Hunor

2016. március 7. 11:00

Elhunyt Raymond Tomlinson, az email atyja

A modern email alapjait lerakó, a @ karaktert világhódító útjára indító szakember 74 évesen távozott.

Valószínűleg szívroham miatt elhunyt 74 évesen Raymond Tomlinson, az email atyjaként ismert, az informatikába és végső soron a mai modern nyelvhasználatba az @ karaktert bevezető szakember. Tomlinson az Internet Society által 2012-ben alapított Internet Hall of Fame tagja volt, "évfolyamtársai" között ott van Vint Cerf, Sir Tim Berners-Lee, Philip Zimmermann és Linus Torvalds is.

A New York állambeli Amsterdamban, 1941-ben született Tomlinson először a Rensselaer Műszaki Egyetemet, majd a híres Massachusetts Műszaki Egyetemet végezte el, 1967-ben pedig csatlakozott a Bolt Beranek and Newmanhez (most Raytheon BBN Technologies), amelynél haláláig dolgozott - a cég az internet őseként emlegetett ARPANET fejlesztésének egyik kulcsszereplője volt. A szakma az informatika legnagyobb hatású úttörői között tartja számon, az MIT legfontosabb egykori diákjait felsoroló listán az egyetem a negyedik helyre rangsorolta, területén csak Berners-Lee előzte meg.

Tomlinson az email alapjait 1971-ben rakta le, amikor (úgy általában a TENEX operációs rendszer, a TELNET és a Network Control Program mellett) a SNDMSG program fejlesztésén dolgozott, ami helyi, time-sharing (időalapú erőforrásmegosztásos) számítógépeken tette lehetővé a felhasználói fiókok közötti üzenetváltást. Maga a levelezés akkor még nagyon kezdetleges volt, és lényegében abból állt, hogy a felhasználók egy postafióknak kinevezett szövegfájlhoz tudtak hozzáírni, de a szoftver gépek közötti kommunikációra nem volt alkalmas.

Ray Tomlinson (forrás: Raytheon BBN Technologies)

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A problémát Tomlinson önszorgalomból, a korábban általa is fejlesztett CPYNET protokoll újrafelhasználásával és módosításával oldotta meg. A CYPNET-tel már lehetett az ARPANET hálózatán állományokat küldeni, viszont már létező fájlhoz hozzáírni nem tudott. Innen a szakember szerint már "egyszerű" volt a levelező elkészítése: először a fájltranszfer-programot kiegészítette a hiányzó képességgel, majd a kódját beemelte a SNDMSG-be. Azért, hogy a lokális és hálózati leveket egyértelműen meg lehessen különböztetni, Tomlinson a ma is használt felhasználó@hoszt címformátumot is létrehozta. A hálózati levelezőként is használható SNDMSG a TENEX 1972-es kiadásába került be.

Tomlinson azért választotta az @ karaktert, mert valamivel jelezni akarta, hogy egy adott felhasználói fiók egy bizonyos kiszolgálón van, az angolban pedig ez egy már létező és elfogadott, az egységárra használt (x darab @ y áron) rövidítés volt. Az is sokat nyomott a latban, hogy a karakternek a TENEX-ben és az azon futó editorokban nem volt kiemelt szerepe, így sem funkcionálisan, sem a fejekben nem okozott kavarodást a bevezetése.

Az első üzenet tartalma nem maradt fent, Ray Tomlinson emlékei szerint csak valami véletlenszerű karaktersort küldött el, hogy ellenőrizze a működést. Honlapján két fontos különbséget említett az akkori és mai emailezés között: egyrészt kizárólag formázatlan szöveges (plain text) leveleket lehetett küldeni, másrészt mindenki legnagyobb örömére a spam ismeretlen fogalom volt.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról