Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Küszöbön az Ubuntu 16.04 LTS, itt vannak a fő újítások

Hlács Ferenc, 2016. március 04. 16:16
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Számos újítást hoz az Ubuntu hamarosan érkező 16.04 LTS verziója. A stabil változatban áprilisban debütáló rendszer fejlesztői több területen is meghallották a felhasználók panaszait.

Rohamosan közeledik az Ubuntu legújabb, hosszútávú támogatást élvező verziója, a 16.04 LTS, alias Xenial Xerus. A türelmetlenebbeknek a népszerű Linux disztribúció több, alternatív asztali környezettel érkező változatát már lehetőségük van kipróbálni - legalábbis béta verzióban. A rendszer számos újdonságot ígér, noha aki az első béta telepítésre adja a fejét egyelőre jó ha felkészül néhány bugra. A klasszikus, Unityvel szerelt Ubuntuból egyelőre be kell érni a daily buildekkel, ugyanakkor annak publikus bétája sincs már messze, arra, ha minden a fejlesztők tervei szerint halad, március 24-én lehet számítani.

Noha a kétévente megjelenő LTS verzióknál a hangsúly kevésbé az új funkciókon, sokkal inkább a rendszer letisztultságán, stabil, megbízható működésén van, a disztribúció mögött álló Canonical idén változtat ezen a hagyományon. A cég az elmúlt két év során ugyanis aránylag keveset foglalkozott a rendszer asztali változatával, helyette telefonokra, táblagépekre szánt Ubuntu Touch-hoz és a szerveres kiadáshoz csoportosította erőforrásai jelentős részét - az eddig elmaradt újítások tehát most, az LTS kiadásban jutnak el a rendszerbe.

Nincs több kémkedés

Az egyik legfontosabb újítás, 4.4.2 LTS Linux kernel használata, amely a hardvertámogatás és a biztonság terén is előrelépést jelent - a januárban bejelentett 4.4-es kernelről korában már részletesen megemlékeztünk. Persze nem csak a motorháztető alatt akad frissítés: az Ubuntu közösséget megosztó Unity felület is kapott némi ráncfelvarrást, azon az eddig fixen oldalt elhelyezett alkalmazásindító immár a kijelző alsó szélére is áttehető.

A korábbi Ubuntu kiadások talán legtöbbet kritizált eleme a rendszer online keresője volt, amely a felhasználók kereséseiről adatokat küldött a Canonical felé, majd azokat az Amazon hirdetéseinek targetálására használta fel. A Canonical ezért 2012-ben Richard Stallmantól, az FSF elnökétől is megkapta a magáét. A Xenial Xerus szerencsére úgy tűnik tanult az elődök hibáiból, és nem továbbit több keresési adatot a Canonical szervereire vagy más, harmadik felek felé.

Új alkalmazásbolt váltja a le a régi szoftverközpontot

A rendszerből továbbá távozik az eddig megismert alkalmazásbolt, az Ubuntu Szoftverközpont, annak helyét az átszabott külsejű GNOME Software veszi át. Utóbbin a fejlesztőknek még van mit csiszolniuk, az online bolt azonban január óta bárki számára kipróbálható, így visszajelzésekből nincs hiány a Canonical felé. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a fentieken túl a ZFS (Zettabyte File System) fájlrendszer támogatása is bekerül majd - ugyancsak régóta várt funkcióról van szó.

Végül de nem utolsó sorban a Unity 7-es Ubuntu 16.04-be a Snappy csomagok támogatása is megérkezik, ennek komoly előnye a korábbi apt-get és deb csomagkezelőkkel szemben, hogy esetében a telepítés nem érhet véget "köztes" állapotban, az vagy sikeresen végbemegy vagy megmarad a rendszer korábbi, telepítés előtti állapota. A legnépszerűbb Linux disztribúció stabil kiadása április 21-én várható, noha könnyen lehet, hogy a gyorsan közeledő dátumig nem kerül be az összes új funkció a rendszerbe, ezeket a fejlesztők későbbi frissítések során pótolják.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.