Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Több platformnak is búcsút int a WhatsApp

Hlács Ferenc, 2016. február 29. 11:45
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Megszünteti néhány "halott" mobilplatform támogatását a WhatsApp. A listára a BlackBerry 10 is felkerült, a fejlesztők a szinte láthatatlanná zsugorodó felhasználói bázisra hivatkozva intenek búcsút több korosodó rendszernek.

Több platform támogatását is megszünteti a WhatsApp. A vállalat egy rövid blogposztban számolt be róla, hogy a későbbiekben a hajlott korú Nokia S40, Nokia Symbian S60, Windows Phone 7.1, Android 2.1, 2.2 és végül, de nem utolsó sorban pedig a BlackBerry platformnak is búcsút int, beleértve a BlackBerry 10-et is.

A vállalat a lépést azzal indokolja, hogy a felsorolt rendszerekből (illetve vélhetően az azokat futtató eszközökből) már hiányoznak azok a képességek, amelyekre az app későbbi funkciópalettája támaszkodni tudna. A BB10 esetében persze ez az állítás erősen megkérdőjelezhető, a BlackBerry rendszere több, a mai mezőnyben is helytálló hardveren is megtalálható. Miután azonban a fenti platformok mára az okostelefonos ökoszisztéma alig fél százalékáért felelnek, ráadásul Priv csúcsmodelljével maga a BlackBerry is az Anrdoid felé mozdult, érthető, hogy a WhatsApp inkább máshová csoportosítja át erőforrásait. A BB10 felhasználóinak mindenesetre nincs okuk pánikra, a rendszeren az app androidos verziója is gond nélkül futtatható.

Mikor az alkalmazás hét évvel ezelőtt elrajtolt (a cég épp múlt héten ünnepelte hetedik születésnapját) még egészen máshogy néztek ki a piac erőviszonyai. Az okostelefonok mintegy 70 százalékán a BlackBerry vagy a Nokia operációs rendszere futott, míg a Google, az Apple és a Microsoft szoftvereinek összesen kevesebb mint 25 százalék jutott. Mára ez a három rendszer felel az eladások 99,5 százalékáért - igaz ebből a windowsos eszközök a Gartner adatai szerint már csak nagyjából 1 százalékot kanyarítanak ki (értékesítési viszonylatban), így az sem lett volna meglepő, ha a WhatsApp a Microsoft szebb napokat látott platformjának is búcsút int.

A 2014 óta a Facebook tulajdonában lévő cég idén februárban lépte át a tekintélyes, egymilliárd felhasználós küszöböt, a vállalat eddigi monetizációs modellje viszont a gyarapodás ellenére úgy tűnik, kudíarcot vallott. A WhatsApp januárban eltörölte az évi 99 amerikai centes előfizetési díját, miután a fejlődő régiós felhasználók jelentős része nem rendelkezett a befizetéshez szükséges bank- vagy hitelkártyával, helyette a jövőben magát a kommunikációs csatornát értékesíti, üzleti felhasználásra.

A vállalat a nyugdíjazott rendszerek felhasználóinak azt ajánlja, váltsanak a támogatott változatok valamelyikét futtató, újabb eszközre még idén - a 2016-os év lezárultával ugyanis a felsorolt platformokon nem működik majd tovább a WhatsApp.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.