Szerző: Gálffy Csaba

2016. január 5. 12:30

Mérföldkőnél a Windows 10

Kétszázmillió aktív Windows 10-et számolt a Microsoft, futótűzként terjed az új rendszer. Fél év alatt ez nagyon jó adat, különösen úgy, hogy nem licenceket, hanem telepítéseket mér.

Több, mint 200 millió aktív Windows 10-es eszközzel zárta az évet a Microsoft - jelentette be céges blogján a szoftverház. Mint emlékezetes, a Microsoft korábban azt ígérte a fejlesztőknek, hogy a Windows 10 és vele az egységes app-platform, az Universal Windows Platform (UWP) két-három éven belül 1 milliárd eszközön lesz majd elérhető. Ebbe beleszámítja a cég a frissített Xbox One-tól a Windows 10 Mobile-os telefonokon át a Windows 10-es PC-ket és tableteket is. A kétszázmilliós szám azt jelenti, hogy a célkitűzés ötödét sikerült teljesíteni a rendelkezésre álló idő hatodában, vagyis időarányosan jól áll a cég.

Elkönyveljük már sikernek?

A Microsoft diadalittas közleményeiből persze keveset tudunk meg az operációs rendszer valódi piaci teljesítményéről - hasonlóan pozitív közlemények jöttek annak idején a Windows 8 terjedési sebességéről is, érdemes tehát a fenti számok kontextusát is figyelni. A 200 milliós adat kimondottan az "aktív eszközökre" vonatkozik, tehát azokra a telepítésekre, amelyek használatban is vannak. Szőrszálhasogatás, de a bejegyzés sehol nem specifikálja, hogy jogtiszta Windows 10-telepítésekről van szó, így sejtésünk szerint a számba a nem aktivált, nem jogtiszta telepítéseket is beleszámolta a vállalat.

Emiatt ez közvetlenül nem is hasonlítható össze a Windows 8 féléves mutatójával: a cég 2013 májusában tette közzé, hogy már 100 millió Windows 8-as licencet értékesített. Ez egy némileg felfújt szám, a cég értékesített licencként könyvelte el például a nagyvállalatoknak eladott, de még nem telepített rendszereket is. Ehhez képest tehát a használatban lévő, aktív Windows 10 telepítések 200 milliós adata tényleg nagyon magasnak számít, jóval magasabbnak, mint amit időarányosan a Windows 8 el tudott érni.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Egy fontos tényt azonban érdemes figyelembe venni a számok kiértékelésénél. A Windows 10-et július végéig ingyen telepíthetik a Windows 7 és Windows 8-felhasználók, a frissítést pedig a Microsoft igen agresszíven le is tolja a torkukon - gyakorlatilag egy rossz kattintással már indul is a telepítés. Korlátozott idejű akciós frissítési ajánlata korábban is volt a Microsoftnak, tömeges ingyenes telepítésre azonban (tudomásunk szerint) eddig nem volt precedens. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a nem aktivált (gyakorlatilag kalóz) Windows 10 is sokkal barátságosabb, mint a Windows 7 vagy a Windows 8 volt (teljes funkcionalitás, teljes működőképesség, csupán vízjel az asztalon), akkor egyértelmű, hogy most egyszeri, korábban nem létező faktorok is gyorsítják a Windows 10 terjedését, ami megnehezíti az összehasonlítást a korábbi kiadások hasonló adataival.

Magyarország és a Steam

Magyarországon is ragyogóan áll a Windows 10, a Gemius által működtetett rankings.hu adatai szerint már a második legnépszerűbb asztali operációs rendszer, miután december legvégén megelőzte a Windows XP-t is. (Némi megjegyzés: december végén szokatlanul nagy mozgást mutatott a rankings.hu az operációs rendszerek körében, így érdemes az adatokat egyelőre némi fenntartással kezelni, valószínűleg a Gemiusszal szerződött weboldalak listája módosulhatott, ez önmagában hoz némi eltolódást a mérésekben.)

A decemberi Steam Survey szerint a (hagyományosan korai adoptálónak számító) játékosok körében roppant népszerű a Windows 10, a rendszer már több, mint 32 százalékos részesedéssel rendelkezik, amivel mindössze fél év alatt befogta a Windows 7 összesített 43 százalékos részesedését. Az is jellemző, hogy a rendszerek között kizárólag a Windows 10 tudott érdemi növekedést elérni, és tipikus az is, hogy szinte kizárólag 64 bites telepítéseket mér a rendszer (a Windows 7 nagyjából ötöde 32 bites).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról