Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
8 x 3 óra mélyvíz a HWSW mobile! második napján: Kotlin, Android, React Native, UX és analitika, Azure IoT Edge + fintech élesben

Kettéválhat a Xerox

Voith Hunor, 2016. január 29. 10:23

A HP után befektetői nyomásra újabb nagy szétválás következhet az IT szektorban, most a Xerox hasadhat ketté.

hirdetés

Két önálló cégre fog szétválni a Xerox – értesült belsős, az ügyhöz közel álló forrásokból a The Wall Street Journal (WSJ). A lap információ szerint a vállalati nyomtató-, dokumentummenedzsment- és üzletiszolgáltatás-piac egyik legfontosabb szereplője hivatalosan ma, legfrissebb pénzügyi jelentésének ismertetésekor fogja hivatalosan is bejelenteni a döntést.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a cég vezetése változtatott korábbi álláspontján, mely szerint szolgáltatási üzletága (például tranzakciófeldolgozás, számlakezelés, ügyfélközpontok működtetése) és nyomtatási divíziója (nyomtatóértékesítés, menedzselt nyomtatási szolgáltatások, dokumentumkezelés) hatékonyan képes kiegészíteni egymást. A szétválás valószínűleg a híres-hírhedt aktivista befektető, Carl Icahn nyomására fog megtörténni, aki befektetési alapján keresztül 8,1 százaléknyi Xerox részvényt birtokol. A WSJ úgy tudja, hogy Icahn alapja 3 főt delegálhat majd a szolgáltatási üzletágat megöröklő cégbe.

A Xerox 2009-ben vásárolta fel 6,4 milliárd dollárért az Affiliated Computer Servicest – abban az időszakban, amikor az IBM példáját követve a HP és a Dell is a szolgáltatásokban vélte megtalálni új identitását és jövőképét. Az irány azonban egyik vállalatnál sem váltotta be maradéktalanul a reményeket, mert a költségek (elsősorban a magasan képzett munkaerőé) magas szinten ragadtak, a bevételek viszont az utóbbi 2-3 évben meredeken esni kezdtek az olcsóbb, specializált indiai és ázsiai konkurensek által támasztott kemény verseny miatt. A felhős platformszolgáltatások sem tesznek jót az üzletnek, az egyre több kulcsrakész és a felhős szolgáltatók által integrált, karbantartott és fejlesztett PaaS-megoldás is a kiszámlázható mérnökórák mennyiségébe harap.

A Hewlett Packard Enterprise (a korábbi HP nagyvállalati üzletágait megöröklő cég) ezért több tízezerrel csökkenti a vállalati szolgáltatásokkal foglalkozók létszámát, valamint 40-ről 60 százalékra kívánja emelni az alacsony bérköltségű régiók arányát az alkalmazotti mixben. A Dell a jelek szerint inkább teljes egészében megszabadulna a Perot Systemstől – látszólag azért, hogy finanszírozni tudja az EMC felvásárlását, de úgy tudjuk, az első évek után a 2013-ban tőzsdéről kivonuló vállalat is belefutott a HP és Xerox által tapasztalt nehézségekbe, és költségcsökkentés helyett inkább pontot tenne a szolgáltatásos kiruccanás végére. A fenti akvizíciókkal a HP, a Dell és a Xerox hatalmas humánerőforrás-terhet is a nyakába vett: a HP 170 ezer(!), a Xerox 74 ezer, a Dell 23 ezer integrálásának kihívásaival szembesült.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Kotlin alapok Androidhoz, Android refaktorálás, React Native gyorsítósáv, UX és analitika, Azure IoT Edge, fintech élesben: alkalmazásfejlesztés banki aggregátor API-ra, itthon először!