Szerző: Koi Tamás

2013. május 7. 10:07

Százmillió eszközön fut a Windows 8

Hat hónappal a megjelenést követően átlépte a százmilliós lélektani határt az eladott Windows 8 licencek száma. A Microsoft ünnepel, pedig az eladások az utóbbi hónapokban jelentősen lassultak.

Hat hónappal az operációs rendszer megjelenését követően elérte a százmilliós értékesítési határt a Windows 8 licencek száma, derül ki egy a Microsoft hivatalos blogján elhelyezett interjúból. Az operációs rendszer, valamint más, kapcsolt szolgáltatások forgalmáról a Windows üzletág marketing- és pénzügyi vezetője, Tami Reller beszélt. Az illetékes az interjúban egyebek mellett kitért arra is, hogy a fejlesztőcsapat a felhasználók visszajelzéseit figyelembe véve gőzerővel dolgozik a Blue kódnevű új Windows-verzión, mely a cég várakozásai szerint az év végén jelenhet meg.

A százmillió eladott Windows 8 licenc hat hónap alatt kétségtelenül eloszlathatja az új operációs rendszer sikeressége kapcsán többekben felmerült szkepticizmust, de legalábbis azt mutatja, hogy a Windows 8 az eladásokat tekintve - legalábbis ebben az időtávlatban - semmivel sem teljesít rosszabbul, mint elődje. Más kérdés, hogy a Windows 7 licencek kapcsán pusztán PC-s értékesítésekkel kalkulálhatott a Microsoft, míg ezúttal a PC-k mellett kis mértékben a Windows-alapú tabletek is növelni tudták az értékesítési volument.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Windows 8 mellett kifejezetten jól teljesít a Microsoft windowsos piactere, a Windows Store is - derül ki a bejegyzésből. A letöltésszámláló a piactér megnyitását követő hat hónapban átlépte a 250 milliós határt, a forgalom pedig az első hónaphoz képest a hatszorosára nőtt. Reller a Microsoft felhőszolgáltatásainak forgalmát, illetve ügyfélszámát illetően is elárult néhány részletet, így többek közt kiderült, hogy a cég immár több mint 250 millió SkyDrive-ügyféllel és 400 millió Outlook.com felhasználóval rendelkezik. A Microsoft fiókjukat aktívan használók száma meghaladja a 700 milliót.

Bár a Microsoft alapvető sikerként könyveli el, hogy csak idén 40 millió Windows 8 licenc került piacra, valójában ez az eladási görbe laposodását is jelenti egyben: A cég az operációs rendszer megjelenését követő hónapban 40 millió licencen adott túl, egy hónapra rá pedig további 20 millióval nőtt az értékesítés. Összehasonlításként a Windows 7 esetében az eladások növekedési üteme alig mutatott lassulást, így nyolc hónappal a megjelenést követően már 150 millió PC-n futott a rendszer, ezzel a Windows 7 máig a legsikeresebb PC-s operációs rendszernek tekinthető az eladások tükrében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról