Szerző: Voith Hunor

2015. december 9. 13:55

Elérhető a Windows 10-es SCCM

A Microsoft az új menedzsmenteszköz mellett a szokásos patch-keddi frissítéseket is kiadta. A legújabb kumulatív frissítés az asztali és a mobilos Windows 10 verziószámát is módosította - elvileg funkcionális javításokat is tartalmaz, de egyelőre nem tudni, miket.

Bőkezűen mérte tegnap a frissítéseket a Microsoft, a szokásos havi, patch-keddi biztonsági javítások mellett a cég az asztali és a mobilos Windows 10-hez is kiadott egy kumulatív, funkcionális javításokat is tartalmazó frissítést, valamint általánosan elérhetővé tette a teljes mértékben Windows 10-hez igazított System Center Configuration Managert (SCCM) is. Utóbbi ezzel hivatalosan is "mint szolgáltatás" fejlesztési és frissítési modellbe került - a vállalat havi rendszerességgel fog előzetes verziókat kiadni belőle, és tudás tekintetében szoros összhangba hozza az Intune-nal.

System Center Configuration Manager 1511

A Microsoft még a májusi Ignite konferencián jelentette be, hogy az év végén egy új, teljes körű Windows 10 támogatással rendelkező SCCM-et fog kiadni. Az eszköz folyamatosan fejlesztett előzetese azóta volt kipróbálható, tegnap óta pedig általánosan elérhető státuszba (GA) lépett, 1511-es verziószámmal. Mostantól ez a verzió minősül a Current Branch (CB) frissítési ág aktuális SCCM-jének, a Microsoft pedig a jövőben a most bevezetett (és a Windows 10-nél a November Update óta érvényes) verziózást követve rendszeresen deklarálja majd az aktuális CB-verziókat (például februárban 1602, áprilisban 1604 és így tovább).

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A vonatkozó blogbejegyzés szerint a fejlesztők az SCCM és az Intune képességeit a lehető legszorosabban közel tartják majd - mivel az Intune régóta gyors kadenciára állt át, nem meglepő, hogy az SCCM is ezt a sémát követi a jövőben. A Microsoft szerint az eszköz előzetesét több mint félezer cég visszajelzései alapján fejlesztették, a 1511-es verzióval pedig mintegy félmillió, éles környezetben üzemelő gépet menedzselnek.

Kapcsolódó hír, hogy egyúttal a Windows Server Update Servicesen (WSUS) keresztül elérhetővé vált a Windows 10 1511-es verziója, ehhez viszont mindenképpen szükséges előbb a KB 3095113-as WSUS frissítés telepítése.

Patch-keddi javítások, új kumulatív frissítés

A decemberi patch-kedd 12 biztonsági frissítése közül nyolcat minősített kritikusnak a Microsoft, melyek felhasználói beavatkozás nélküli távoli kódfuttatásra adhatnak lehetőséget a hibákat kihasználó támadóknak. A sérülékeny alkalmazások és rendszerkomponensek skálája széles, a vállalat az Internet Exploreren, Edge-en, Skype-en, Lyncen, Silverlighton és Office-on is biztonsági réseket foltozott be, és több, jogosultságemelésre kihasználható hibát is javított.

A biztonsági javítások egy része Windows 10-re a KB 3116900 jelölésű kumulatív frissítéssel érkezik. Ez azért érdekes, mert a Microsoft ezt a kumulatív csomagot biztonsági frissítésként definiálja, ugyanakkor "a Windows 10 1511-es verziójának funkcionalitását is javítja", bár az új gyakorlat szerint erről semmi információ nincs. A cég ugyan korábban megígérte, hogy kumulatív frissítései mellé a jelenleginél részletesebb kiadási jegyzetet fog mellékelni, a megvalósulásra tovább kell várni - addig is főhet az üzemeltetők feje, vajon a nem részletezett funkcionális javítások vajon mit takarnak. A frissítés telepítésével az operációs rendszer buildszáma 10586.29-re emelkedik.

Ezzel egyidőben a Microsoft a Windows 10 Mobile verzióját is 10586.29-re emelte, a frissítést a "normál" felhasználók (tehát a Lumia 950 és 950 XL tulajdonosok) mindössze három nappal az Insider-tagok után kapták meg. A frissítés számos funkcionális problémát javít és a sebesség is javult, ugyanakkor a nagyobb fórumokban olvasható első tapasztalatok szerint a rendszer stabilitásával és konzisztens működésével (például kilépkedő appok, beragadó ikonok) továbbra is akadnak súlyos problémák.

A Windows 10 Mobile frissítéséhez kapcsolódó érdekesség, hogy az amerikai AT&T "csont nélkül" átengedte a szolgáltatófüggő új, Windows 10-es Lumiákra a frissítést. Ezzel megvalósulni látszik a Microsoft azon korábbi ígérete, hogy a rendszerfrissítéseket a cég az asztali Windowshoz hasonlóan központilag menedzseli, a mobilszolgáltatók a folyamatot nem fogják a szokásos módon hátráltatni (például további saját tesztekkel).

Arról, hogy a szolgáltatófüggő telefonok frissítése globálisan is az amerikaihoz hasonlóan zajlik-e, a Magyar Telekomot és a Microsoft Magyarországot is megkérdeztük. A mobilszolgáltató szerint a folyamat menete attól függ, hogy a frissítés mekkora horderejű, milyen változtatásokat tartalmaz. Az apróbb módosítások szolgáltatói tesztelés nélkül kimehetnek, de lesznek olyan verziók, amelyek szolgáltatói ellenőrzést igényelnek majd. A Microsoft válaszára még várunk.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról