Szerző: Voith Hunor

2015. december 9. 13:55

Elérhető a Windows 10-es SCCM

A Microsoft az új menedzsmenteszköz mellett a szokásos patch-keddi frissítéseket is kiadta. A legújabb kumulatív frissítés az asztali és a mobilos Windows 10 verziószámát is módosította - elvileg funkcionális javításokat is tartalmaz, de egyelőre nem tudni, miket.

Bőkezűen mérte tegnap a frissítéseket a Microsoft, a szokásos havi, patch-keddi biztonsági javítások mellett a cég az asztali és a mobilos Windows 10-hez is kiadott egy kumulatív, funkcionális javításokat is tartalmazó frissítést, valamint általánosan elérhetővé tette a teljes mértékben Windows 10-hez igazított System Center Configuration Managert (SCCM) is. Utóbbi ezzel hivatalosan is "mint szolgáltatás" fejlesztési és frissítési modellbe került - a vállalat havi rendszerességgel fog előzetes verziókat kiadni belőle, és tudás tekintetében szoros összhangba hozza az Intune-nal.

System Center Configuration Manager 1511

A Microsoft még a májusi Ignite konferencián jelentette be, hogy az év végén egy új, teljes körű Windows 10 támogatással rendelkező SCCM-et fog kiadni. Az eszköz folyamatosan fejlesztett előzetese azóta volt kipróbálható, tegnap óta pedig általánosan elérhető státuszba (GA) lépett, 1511-es verziószámmal. Mostantól ez a verzió minősül a Current Branch (CB) frissítési ág aktuális SCCM-jének, a Microsoft pedig a jövőben a most bevezetett (és a Windows 10-nél a November Update óta érvényes) verziózást követve rendszeresen deklarálja majd az aktuális CB-verziókat (például februárban 1602, áprilisban 1604 és így tovább).

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A vonatkozó blogbejegyzés szerint a fejlesztők az SCCM és az Intune képességeit a lehető legszorosabban közel tartják majd - mivel az Intune régóta gyors kadenciára állt át, nem meglepő, hogy az SCCM is ezt a sémát követi a jövőben. A Microsoft szerint az eszköz előzetesét több mint félezer cég visszajelzései alapján fejlesztették, a 1511-es verzióval pedig mintegy félmillió, éles környezetben üzemelő gépet menedzselnek.

Kapcsolódó hír, hogy egyúttal a Windows Server Update Servicesen (WSUS) keresztül elérhetővé vált a Windows 10 1511-es verziója, ehhez viszont mindenképpen szükséges előbb a KB 3095113-as WSUS frissítés telepítése.

Patch-keddi javítások, új kumulatív frissítés

A decemberi patch-kedd 12 biztonsági frissítése közül nyolcat minősített kritikusnak a Microsoft, melyek felhasználói beavatkozás nélküli távoli kódfuttatásra adhatnak lehetőséget a hibákat kihasználó támadóknak. A sérülékeny alkalmazások és rendszerkomponensek skálája széles, a vállalat az Internet Exploreren, Edge-en, Skype-en, Lyncen, Silverlighton és Office-on is biztonsági réseket foltozott be, és több, jogosultságemelésre kihasználható hibát is javított.

A biztonsági javítások egy része Windows 10-re a KB 3116900 jelölésű kumulatív frissítéssel érkezik. Ez azért érdekes, mert a Microsoft ezt a kumulatív csomagot biztonsági frissítésként definiálja, ugyanakkor "a Windows 10 1511-es verziójának funkcionalitását is javítja", bár az új gyakorlat szerint erről semmi információ nincs. A cég ugyan korábban megígérte, hogy kumulatív frissítései mellé a jelenleginél részletesebb kiadási jegyzetet fog mellékelni, a megvalósulásra tovább kell várni - addig is főhet az üzemeltetők feje, vajon a nem részletezett funkcionális javítások vajon mit takarnak. A frissítés telepítésével az operációs rendszer buildszáma 10586.29-re emelkedik.

Ezzel egyidőben a Microsoft a Windows 10 Mobile verzióját is 10586.29-re emelte, a frissítést a "normál" felhasználók (tehát a Lumia 950 és 950 XL tulajdonosok) mindössze három nappal az Insider-tagok után kapták meg. A frissítés számos funkcionális problémát javít és a sebesség is javult, ugyanakkor a nagyobb fórumokban olvasható első tapasztalatok szerint a rendszer stabilitásával és konzisztens működésével (például kilépkedő appok, beragadó ikonok) továbbra is akadnak súlyos problémák.

A Windows 10 Mobile frissítéséhez kapcsolódó érdekesség, hogy az amerikai AT&T "csont nélkül" átengedte a szolgáltatófüggő új, Windows 10-es Lumiákra a frissítést. Ezzel megvalósulni látszik a Microsoft azon korábbi ígérete, hogy a rendszerfrissítéseket a cég az asztali Windowshoz hasonlóan központilag menedzseli, a mobilszolgáltatók a folyamatot nem fogják a szokásos módon hátráltatni (például további saját tesztekkel).

Arról, hogy a szolgáltatófüggő telefonok frissítése globálisan is az amerikaihoz hasonlóan zajlik-e, a Magyar Telekomot és a Microsoft Magyarországot is megkérdeztük. A mobilszolgáltató szerint a folyamat menete attól függ, hogy a frissítés mekkora horderejű, milyen változtatásokat tartalmaz. Az apróbb módosítások szolgáltatói tesztelés nélkül kimehetnek, de lesznek olyan verziók, amelyek szolgáltatói ellenőrzést igényelnek majd. A Microsoft válaszára még várunk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról