:

Szerző: Voith Hunor

2015. augusztus 31. 17:45

Mégis kerülhet kiadási jegyzet a Windows 10 frissítések mellé

A Microsoft változtat álláspontján, de részletes patch-információt csak az Enterprise vásárlók kapnak - valamikor a jövőben, a részleteket ugyanis a vállalat nem ismertette.

Hallgat a visszajelzésekre a Microsoft, és az eddigi gyakorlattól eltérően mégis biztosít majd részletes információt az egyes kumulatív Windows 10 rendszerfrissítésekhez. A pálfordulást a vállalat egy Redmondban tartott, szűk körű sajtóeseményen jelentette be, konkrét részletekről azonban az érintett ügyfélkörtől eltekintve nem esett szó. Azt pedig a jelen állás szerint az Enterprise kiadás vásárlói fogják jelenteni, a Home, Professional és Education változatok tulajdonosai a jövőben sem kapnak az eddiginél több információt a gyűjtőfrissítések mellé.

Ahogy a Windows 10 frissítések körüli tudnivalókról szóló cikkünkben írtuk, a Microsoft július végén megjelent új operációs rendszeréhez az eddig kiadott, nem biztonsági és nem funkcionális fejlesztéseket vagy bővítéseket tartalmazó frissítések kumulatívak voltak. Ez azt jelenti, hogy rendre a korábbi változtatásokat is tartalmazták, a Windows Update pedig mindig csak az éppen szükséges állományokat tölti le az aktuális csomagból. A Windows 10-zel bevezett új gyakorlat szerint viszont a cég nem részletezi a változtatásokat - illetve mégis, ha a több ezer elemes állománylistát annak vesszük, amit semmi további magyarázat nem kísér.

Az otthoni felhasználók túlnyomó többségét ez bizonyára nem érdekli és nem zavarja. Amúgy sincs túl sok beleszólásuk, hiszen a Home változatban a rendszerfrissítő működésébe az újraindítás időzítésén kívül nem lehet belenyúlni. A vállalati ügyfeleket, és elsősorban az üzemeltetésért felelős rendszeradminisztrátorokat viszont már annál inkább - saját, magyar üzemeltetőktől származó információink, nemzetközi szakfórumok és például a Windows IT Pro felmérése szerint is.

A Windows 10 fejlesztését vezető Gabe Aul korábban azt mondta, hogy a kiadási jegyzetek összeállítása és menedzselése túl sok erőfeszítésbe kerülne, miközben valódi értéket nem igazán képviselne. A Microsoft pedig ezt hivatalosan is megerősítette, jelezve, hogy csak akkor fog információt adni az ilyen frissítésekhez, ha azt a változtatások jelentősége alapján indokoltnak tartja. Ezt a kitételt pedig jóformán csak a nagyobb, funkcionalitást is fejlesztő új buildekre lehet ráhúzni, a rendszeres gyűjtőfrissítésekre nem.

Látva a sok negatív visszajelzést nem csoda, hogy a Microsoft inkább változtat gyakorlatán, mintsem feleslegesen tovább hergelje a vállalati ügyfeleket - azt a réteget, amelyik még fizetni is fog a Windows 10 licencekért. Érdemes megjegyezni, hogy a vállalat szerint már mintegy másfél millió Enterprise kiadás fut nagyvállalatoknál, ami meglepően magas szám ahhoz képest, hogy az operációs rendszerben a hosszú tesztidőszak ellenére megjelenéskor még bőven akadtak hibák, és az üzleti felhasználóknak szánt Windows Update for Business (WUB) sem készült még el. A WUB idén biztos nem lesz teljes, de egyes elemei az utolsó negyedévben bekerülnek egy Insider-buildbe, így a szolgáltatást lehet majd tesztelni vállalati környezetben.

a címlapról