Szerző: Gálffy Csaba

2015. december 2. 11:57

Flash: itt a sztori vége

Lefokozza a Flash-t az Adobe, a cég a jövőben a HTML5 formátumú anyagokat kezeli majd prioritással. A Flash formátum persze még évekig velünk marad, a karbantartásba a nagyobb techcégek is besegítenek.

Kivezeti a Flash brandet és fokozatosan kivonja a technológiát az Adobe - jelentette be a szoftverház saját blogbejegyzésében. Ebben a vállalat elismeri, hogy a Flash által korábban egyedüliként nyújtott képességeket ma már a HTML5 is elérhetővé teszi, így a jövőben inkább ez utóbbit helyezi előtérbe. Ezzel együtt a cég a Flash Professional CC termékét Animate CC-re cseréli (nevezi át) 2016-tól kezdődően, ez lesz a jövőben a HTML5-ös (és Flash-alapú) tartalomgyártás zászlóshajója a cég kínálatában.

A döntés lényege, hogy az Adobe immár nem a Flash-re tekint elsődleges kimeneti formátumként, a HTML5 a jövőben nem csak egyenrangú lesz, hanem kiemelt helyet kap a cég stratégiájában - ezt tükrözi az Animate CC átnevezése is. Ez továbbra is támogatni fogja a Flash-tartalom gyártását, de a fejlesztések a jövőben a HTML5-re fókuszálnak majd.

Hamarosan retró lesz

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A bejelentés szerint a Flash "utógondozását" az Adobe nem hanyagolja el, ahogy fentebb említettük, az Animate CC továbbra is képes lesz ilyen tartalom előállítására. A futtatókörnyezet karbantartásában az Adobe a Microsoft, a Facebook és a Google biztonsági szakembereivel működik majd együtt, így ha nem is szűnnek meg egy csapásra a Flash biztonsági problémái, várhatóan szaporodni sem fognak a kivezetés ideje alatt.

A Flash egyik általános felhasználási módja a videolejátszás, ezen épült fel a YouTube-birodalom is, és ezt használta egy időben az összes nagyobb videomegosztó, tévécsatorna, stb. Mára (a mobilos böngészők terjedésének köszönhetően) a legtöbb oldal már rendelkezik HTML5 fallback lehetőséggel, a Flash kivezetése nem okoz majd túl nagy megrázkódtatást, annak ellenére, hogy sok videós oldal (például az Indavideó) továbbra is ezt használja asztali környezetben.

A bejelentés szerint az Adobe saját Primetime integrált videós platformjához is készül majd HTML5-ös videolejátszó - ez eddig csak mobilos környezetben volt elérhető, az asztali kimenet eddig Flash-alapú volt. A saját videós rendszert használó szereplők ezt már korábban meglépték (például a már említett YouTube is), a jövőben az Adobe-tól dobozos megoldást vásárló kliensek is váltani tudnak majd. Fallback opcióként ez is támogatja majd a Flash-t, olyan böngészők esetében, amelyek nem nyújtanak HTML5-kompatibilitást (az "örökzöld" böngészők korában ez már eléggé ritka).

Láttuk jönni

Meglepetés a bejelentésben persze nincs, az Adobe évek óta fokozatosan hátrál ki a Flash mögül. A cég még 2012-ben bejelentette a HTML5-re épülő alternatív megoldások teljes tárházát, előbb kísérleti alkalmazásokban, majd a mainstream applikációkban is bevezette a HTML5-öt a Flash alternatívájaként. Ez a sokéves folyamat ért most egy újabb állomáshoz, ami sem az Adobe-ot közelről követők, sem a Flash-gyűlölök számára nem kellene meglepetést okozzon.

Évek óta készülnek az alternatívák - mostantól alapértelmezésben

Hogy miért nem haladt ennél gyorsabban az Adobe? Ebben valószínűleg szerepe volt annak is, hogy sokáig nem volt igazán alternatíva. A HTML5, mint hívószó ugyan évek óta szerepel, a technológia azonban évekig nem állt készen arra, hogy a Flash szerepét át tudja venni. A böngészős implementációk sokáig részben vagy egészében inkompatibilisek voltak, és a különböző szereplők is egészen eltérő irányokba húzták a technológiát. Nem véletlen, hogy a szabvány írása (és újraírása) évekig tartó, rögös folyamat volt. A HTML5 végül csak 2014 októberében vált hivatalos webes szabvánnyá.

Az egyetlen nagyobb iparág, amelyet teljesen váratlanul ért az évek óta folyó átalakulás, az a hirdetési ipar. A különböző webes hirdetéseket készítő ügynökségek látványosan átaludták az elmúlt néhány évet, nem csak Magyarországon, de az egész világon. A HWSW információi szerint a legtöbb hazai ügynökségnél csak most kezdték átképezni a Flash-alapú kreatívok gyártásával foglalkozó csapatokat HTML5-re. Ez pedig hosszas, költséges, és minden szereplő számára fájdalmas folyamat: A JavaScriptet tanuló Flash-designereket és a bannereket gyártó frontendeseket mindenki képzelje maga elé.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról