Szerző: Voith Hunor

2015. november 25. 11:50

Újra elérhetőek a novemberi Windows 10 lemezképek

A Microsoft utólag egy szűk kört érintő hiba javításával indokolta az ISO-k múlt hét végi eltávolítását. A Media Creation Tool újra a November Update-tel frissített változatot tölti le.

Néhány nappal a November Update-tel frissített lemezképek visszavonása után a Microsoft nemrég újra elérhetővé tette azokat. A vállalat akkor a lépést lényegében azzal indokolta, hogy "mert így döntöttünk". Persze ezt hivatalosan senki nem mondta ki, de a közleményről sütött, hogy valami olyan csúszhatott félre a háttérben, ami az érzékenysége miatt legfelsőbb utasításra kommunikációs vesztegzár alá kerülhetett. Mint nemrég kiderült, ez tényleg így volt, és valójában egy műszaki hiba miatt volt szükség a hirtelen visszahívásra.

Az ügyet azért kezelte kvázi kármentő üzemmódban a cég, mert a hiba egy amúgy is céltáblaként szolgáló területet, az adatvédelmi beállításokat is érintette. A cég - a visszajelzések alapján már többször módosított - vállalásaival legutóbb ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen, azóta pedig újabb módosításokra került sor. A két hete kiadott November Update ("polgári" nevén Windows 10 1511-es verzió) a Microsoft szerint nagyon kevés felhasználónál alaphelyzetbe állított vissza négy kapcsolót, közöttük egy fokozottan érzékeny adatközlést szabályozót is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A négy közül kettőért valószínűleg a hivatalos közlés szerint amúgy is kevés érintett többsége nem balhézott volna túlságosan, legfeljebb az akkus üzemidő csökkenése miatt morgolódott volna egy sort. Azok ugyanis a kompatibilis eszközök közötti szinkronizálást és az appok háttérben futásának lehetőségét szabályozzák. Szintén nem vert volna túl nagy port a SmartScreen Filter aktiválása, ráadásul ezt a funkciót amúgy is sokan bekapcsolva hagyják.

A felhasználónként egyedi hirdetési azonosító megosztásának háttérben, tájékoztatás és engedélykérés nélküli bekapcsolása gyorsan kicsapta volna a biztosítékot a témára most amúgy is érzékeny felhasználók körében. A negatív reakció és sajtóvisszhang pedig nagyon rosszul jött volna a Microsoftnak, miután hónapokat töltöttek az adatvédelem kérdésének tisztázásával.

A cég most, a hiba kijavítása után újra elérhetővé tette a 1511-es ISO-kat, így a Media Creation Toollal készített lemezképeket újra lehet használni kötelező első frissítés nélküli tiszta telepítésre (Windows 7 és 8, 8.1 kulcsokkal). A visszavonás indoklását is módosította, a friss hivatalos álláspont már a műszaki hibát jelöli meg okként. A javítás természetesen a Windows Update-be is bekerült, és az érintett gépeken a 1511-es frissítés telepítése előtti állapotba hozza a kapcsolókat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról