Szerző: Voith Hunor

2015. november 25. 11:50

Újra elérhetőek a novemberi Windows 10 lemezképek

A Microsoft utólag egy szűk kört érintő hiba javításával indokolta az ISO-k múlt hét végi eltávolítását. A Media Creation Tool újra a November Update-tel frissített változatot tölti le.

Néhány nappal a November Update-tel frissített lemezképek visszavonása után a Microsoft nemrég újra elérhetővé tette azokat. A vállalat akkor a lépést lényegében azzal indokolta, hogy "mert így döntöttünk". Persze ezt hivatalosan senki nem mondta ki, de a közleményről sütött, hogy valami olyan csúszhatott félre a háttérben, ami az érzékenysége miatt legfelsőbb utasításra kommunikációs vesztegzár alá kerülhetett. Mint nemrég kiderült, ez tényleg így volt, és valójában egy műszaki hiba miatt volt szükség a hirtelen visszahívásra.

Az ügyet azért kezelte kvázi kármentő üzemmódban a cég, mert a hiba egy amúgy is céltáblaként szolgáló területet, az adatvédelmi beállításokat is érintette. A cég - a visszajelzések alapján már többször módosított - vállalásaival legutóbb ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen, azóta pedig újabb módosításokra került sor. A két hete kiadott November Update ("polgári" nevén Windows 10 1511-es verzió) a Microsoft szerint nagyon kevés felhasználónál alaphelyzetbe állított vissza négy kapcsolót, közöttük egy fokozottan érzékeny adatközlést szabályozót is.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A négy közül kettőért valószínűleg a hivatalos közlés szerint amúgy is kevés érintett többsége nem balhézott volna túlságosan, legfeljebb az akkus üzemidő csökkenése miatt morgolódott volna egy sort. Azok ugyanis a kompatibilis eszközök közötti szinkronizálást és az appok háttérben futásának lehetőségét szabályozzák. Szintén nem vert volna túl nagy port a SmartScreen Filter aktiválása, ráadásul ezt a funkciót amúgy is sokan bekapcsolva hagyják.

A felhasználónként egyedi hirdetési azonosító megosztásának háttérben, tájékoztatás és engedélykérés nélküli bekapcsolása gyorsan kicsapta volna a biztosítékot a témára most amúgy is érzékeny felhasználók körében. A negatív reakció és sajtóvisszhang pedig nagyon rosszul jött volna a Microsoftnak, miután hónapokat töltöttek az adatvédelem kérdésének tisztázásával.

A cég most, a hiba kijavítása után újra elérhetővé tette a 1511-es ISO-kat, így a Media Creation Toollal készített lemezképeket újra lehet használni kötelező első frissítés nélküli tiszta telepítésre (Windows 7 és 8, 8.1 kulcsokkal). A visszavonás indoklását is módosította, a friss hivatalos álláspont már a műszaki hibát jelöli meg okként. A javítás természetesen a Windows Update-be is bekerült, és az érintett gépeken a 1511-es frissítés telepítése előtti állapotba hozza a kapcsolókat.

a címlapról