Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Újra elérhetőek a novemberi Windows 10 lemezképek

Voith Hunor, 2015. november 25. 11:50

A Microsoft utólag egy szűk kört érintő hiba javításával indokolta az ISO-k múlt hét végi eltávolítását. A Media Creation Tool újra a November Update-tel frissített változatot tölti le.

Néhány nappal a November Update-tel frissített lemezképek visszavonása után a Microsoft nemrég újra elérhetővé tette azokat. A vállalat akkor a lépést lényegében azzal indokolta, hogy "mert így döntöttünk". Persze ezt hivatalosan senki nem mondta ki, de a közleményről sütött, hogy valami olyan csúszhatott félre a háttérben, ami az érzékenysége miatt legfelsőbb utasításra kommunikációs vesztegzár alá kerülhetett. Mint nemrég kiderült, ez tényleg így volt, és valójában egy műszaki hiba miatt volt szükség a hirtelen visszahívásra.

Az ügyet azért kezelte kvázi kármentő üzemmódban a cég, mert a hiba egy amúgy is céltáblaként szolgáló területet, az adatvédelmi beállításokat is érintette. A cég - a visszajelzések alapján már többször módosított - vállalásaival legutóbb ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen, azóta pedig újabb módosításokra került sor. A két hete kiadott November Update ("polgári" nevén Windows 10 1511-es verzió) a Microsoft szerint nagyon kevés felhasználónál alaphelyzetbe állított vissza négy kapcsolót, közöttük egy fokozottan érzékeny adatközlést szabályozót is.

A négy közül kettőért valószínűleg a hivatalos közlés szerint amúgy is kevés érintett többsége nem balhézott volna túlságosan, legfeljebb az akkus üzemidő csökkenése miatt morgolódott volna egy sort. Azok ugyanis a kompatibilis eszközök közötti szinkronizálást és az appok háttérben futásának lehetőségét szabályozzák. Szintén nem vert volna túl nagy port a SmartScreen Filter aktiválása, ráadásul ezt a funkciót amúgy is sokan bekapcsolva hagyják.

A felhasználónként egyedi hirdetési azonosító megosztásának háttérben, tájékoztatás és engedélykérés nélküli bekapcsolása gyorsan kicsapta volna a biztosítékot a témára most amúgy is érzékeny felhasználók körében. A negatív reakció és sajtóvisszhang pedig nagyon rosszul jött volna a Microsoftnak, miután hónapokat töltöttek az adatvédelem kérdésének tisztázásával.

A cég most, a hiba kijavítása után újra elérhetővé tette a 1511-es ISO-kat, így a Media Creation Toollal készített lemezképeket újra lehet használni kötelező első frissítés nélküli tiszta telepítésre (Windows 7 és 8, 8.1 kulcsokkal). A visszavonás indoklását is módosította, a friss hivatalos álláspont már a műszaki hibát jelöli meg okként. A javítás természetesen a Windows Update-be is bekerült, és az érintett gépeken a 1511-es frissítés telepítése előtti állapotba hozza a kapcsolókat.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.