:

Szerző: Voith Hunor

2015. október 20. 11:30

SAP: a neheze már letudva

A felhős átállást a cég mintaszerűen hajtja végre, folyamatosan javuló eredményekre lehet számítani a következő negyedévekben. A Concur integrálása jól sikerült, a felhős előfizetésekből és szolgáltatásokból származó bevétel már a teljes forgalom több mint tizedét teszi ki.

Remek harmadik negyedévet zárt az SAP, mostanra markánsan megjelentek a stratégiai "felhős" átszervezés pozitív hatásai. A német szoftveróriás nemzetközi pénzügyi beszámolási standardoknak (IFRS) megfelelő, adózás utáni nettó eredménye az előző év hasonló időszakához képest 2 százalékkal 895 millió euróra emelkedett.

Bár a növekedés mértéke viszonylag alacsony, a lényeg, hogy a változás az előző jópár negyedévvel szemben már nem negatív hanem pozitív irányú. Az üzemi nyereséghányad ugyan 2,9 százalékponttal alacsonyabb (24,3 százalék) mint egy évvel korábban volt, a forgalom közben 4,25 milliárd dollárról 17 százalékkal 4,98 milliárdra emelkedett, ami már bőven ellentételezni tudta a nyereséghányad (átmeneti) csökkenését. Az SAP a kritikus mutató esetében számottevő növekedésre számít a következő két év során, de az év elején visszavont célszám helyett egyelőre továbbra sem közölt újat.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A felhős előfizetésekből és az azokhoz kapcsolódó támogatási szolgáltatásokból származó bevételek megint nagyot híztak, egy év alatt 277 millió euróról 599 millióra, a negyedév során kötött új felhős előfizetések értéke pedig elérte a 216 millió eurót, ami éves szinten 102 százalékos növekedésnek felel meg.

Érdemes megemlíteni, hogy az előző negyedév eredményeinek ismertetésekor bejelentett létszámcsökkentésnek egyelőre nyomát sem látni, sőt, épp ellenkezőleg, az alkalmazottak száma ezerrel 75 és félezerre nőtt. Luka Mucic pénzügyi júliusban még arról beszélt, hogy az SAP az év végére 71 ezer közelébe tervezi csökkenteni a létszámot. Információink szerint viszont a cég épp nagyszabású organikus növekedést vezényel le, jelenleg mintegy ezer fejlesztőt szeretne leigazolni.

Lehet, hogy a vártnál pozitívabb eredmények hatására változott a cég humánpolitikája – a friss jelentésben a cég azt is megemlíti, hogy a tavaly felvásárolt és nagyjából négyezer új alkalmazottat jelentő Concur az akvizíció óta jelentősen, a harmadik negyedévben 59 millió euróra (a fentebb említett 216 millióból) tudta növelni a megkötött előfizetések számát és értékét.

A budapesti támogatóközpont megnyitója

Itthon is bővül

A cég az elmúlt években Magyarországon is jelentősen emelte munkavállalói létszámát, a 2013-as 500 főről mostanra 700 fölé, akik magas hozzáadott értékű munkát végeznek. Az új munkatársak többsége fiatal (akár pályakezdő), akikbe az SAP szerint érdemes invesztálni – a cég a mai gyakorlatnak megfelelően már a felsőoktatási intézményekben elkezdi levadászni az embereket, és akár hosszabb külföldi tanulmányutakat, képzéseket is kínál számukra.

Az SAP a következő fél évben még további 100 szakember felvételét tervezi, elsősorban a Budapesten nemrég megnyitott támogatóközpont létszámigénye miatt. A bővülés miatt a vállalat egy új irodaházat is felhúz a Graphisoft Parkban. A vállalat magyarországi forgalma tavaly 19,5 milliárd forint volt, a tervek szerint ez idén 21 milliárdra fog emelkedni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.