:

Szerző: Voith Hunor

2015. július 21. 14:27

SAP: továbbra is átalakítás alatt

A német szoftveróriás legfrissebb negyedéves jelentésében semmi váratlan nincs. A vállalat egyelőre különösebb fennakadás nélkül menetel a tavaly által kijelölt új úton, a felhős üzletág meredek növekedése töretlen.

A ma kiadott pénzügyi jelentés szerint az SAP által tavaly elindított átalakítás folyamatnak megfelelően alakult a vállalat idei második negyedéve. Ahogy azt már az előző negyedéves pénzügyi jelentések ismertetésekor is írtuk, a német szoftveróriás az iparág többi szereplőjéhez hasonlóan próbálja minél gyorsabban átalakítani üzletvitelét, és az egyszeri licencértékesítések mellé egyre nagyobb mértékűre növelni a felhős szolgáltatásként nyújtott szoftverei számát.

Ez viszont azzal jár, hogy a bevételi szerkezet is átalakul, az on-premise licencértékesítésekhez képest a pénz egy többéves periódusra szétterülve áll a házhoz. A teljes forgalomból a felhős szolgáltatások ráadásul még viszonylag alacsony bár nagyon gyors ütemben növekvő hányadát teszik ki, e két tényező kombinációjának köszönhetően pedig egyelőre az üzemi eredményhányad is negyedévről negyedévre apad, éves szinten 30 százalékról 28 százalékra.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A cég nemzetközi pénzügyi beszámolási standardoknak (IFRS) megfelelő nettó eredménye 16 százalékot csökkenve 469 millió euróra esett le az előző év hasonló időszakához képest. Bár ez jelentős csökkenés, de az idei első negyedév 23 százalékos mínuszához képest elég nagy javulást mutat, és ahogy az SAP a következő negyedévekben közeledik majd az átalakítás végéhez, a felhős növekedés ütemét magas szinten tartva folyamatosan emelkedni fog a nyereségesség is. Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy az év elején elvetett 2017-es 35 százalékos cél helyett a vállalat továbbra sem adott ki újabb célszámot.

A felhős előfizetések meredek növekedése bevételi oldalon egyébként már látványosan megtolta a szekeret, a negyedéves forgalom közel ötmilliárd euró volt, míg 2014 második negyedévében 4,15 milliárd. A felhős előfizetésekből és az azokhoz kapcsolódó támogatási szolgáltatásokból származó bevételek újfent nagyot ugrottak, a forgalmuk egy év alatt 241 millió euróról 552 millióra nőtt, a negyedév során kötött új felhős előfizetések értéke pedig 203 millió euró, ami 162 százalékos növekedésnek felel meg. Az SAP szerint immár több mint 7200 HANA-t használó ügyfele van, ami duplája az egy évvel ezelőttinek, és nyolcszázzal több, mint az idei első negyedévben.

A vállalat alkalmazotti összlétszáma 67 és félezerről 74 és félezerre emelkedett, aminek túlnyomó részét a Concur Technologies tavaly őszi felvásárlása után átvett több mint négyezet munkavállaló adja. Luka Music pénzügyi igazgató szerint az év végéig ez a szám 71 ezer közelébe fog csökkenni, és a negatív változás nyolcszázzal meghaladja az előzetesen tervezettet.

Az SAP részvényárfolyama a tegnapi záráshoz képest minimális mínuszban van, a befektetők bizalmát az átalakítási stratégiában és annak kivitelezésében mi sem mutatja jobban, mint az, hogy az árfolyam január óta eddig ötödével emelkedett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról