Szerző: Gálffy Csaba

2015. július 10. 10:36

Hoppá: nagyot esett a PC-piac

Teljesen megszűnt a lejáró Windows XP által keltett vásárlási hullám, a PC-piac folytatja a meredek lejtmenetet. A stabilizálódás ideiglenes volt, 8,8 millió új PC tűnt el az értékesítésekből. Az eladók és a vásárlók is a Windows 10-t és az Intel Skylake-et várják.

Aggasztó ütemben zsugorodott a PC-piac a második naptári negyedévben - állítja az IDC friss piackutatása. Az elemzőcég összegezte a globális PC-piacra vonatkozó számokat a gyártók saját bevallásai, a viszonteladók számai és számos más adatforrás alapján. Eszerint a személyi számítógépek piaca 11,8 százalékkal, 66,1 millió egységre zsugorodott a második negyedévben, vagyis a közelmúltban tapasztalt stabilizálódás kérészéletűnek bizonyult, a visszaesés tovább folytatódik.

Lenovo, HP, Dell, nagyot ment az Apple

Megőrizte vezető helyét a Lenovo a PC-piac élén, annak ellenére, hogy eladásai több, mint egymillió darabbal estek vissza. A 7,5 százalékos zsugorodás 13,4 millió darabra még így is a legkisebb visszaesés, a kínai gyártó még így is tudta növelni részesedését, ráadásul számottevő mértékben, szinte egy teljes százalékponttal, 20,3 százalékra. A cég végre meg tudta vetni magát az amerikai piacon, ott az Apple mellett az egyetlen nagy gyártó, amely növekedni tudott, ráadásul egészséges, 8,8 százalékos arányban.

A második helyzett (és hosszú ideje a Lenovo egyetlen kihívója a koronáért) a HP. A kettészakadási folyamat közepén járó cég eladásai is számottevően, 10,4 százalékkal estek, ami itt 1,4 milliós visszaesést hozott abszolút értékben, a részesedés pedig 18,5 százalék lett. A cégnek különösen az üzleti gépek iránti kereslet visszaesése tett be, de fékezte az eladásokat az olcsó gépek raktárkészleteinek leépítése is (vagyis az igények egy részét a partnerek a már korábban eladottként elszámolt készletekből elégítették ki).

A stabil harmadik a Dell, az élen járó párostól némileg leszakadva, 9,6 millió PC-vel (14,5 százalékos részesedés) és 8,7 százalékos visszaeséssel. A cég különösen jól teljesített egy éve, így az erős bázisév a valóságosnál kicsit erősebbnek mutatja a Dell visszalépését - mondja az IDC. A Dell egyébként jól teljesített az ázsiai piacokon, a mutatókat a szerény amerikai eladások húzták le.

Ami meglepő, az Apple feltűnően jó szereplése. Azt már korábban megszokhattuk, hogy az Apple jobban teljesít, mint a PC-piac átlaga és néhány tized százalékkal mindig növelni tudja a részesedését, az elmúlt egy évben azonban tényleg köröket vert a piac többi szereplőjére és a nagy gyártók között egyedüliként növelni tudta eladásait. A cég piaci részesedése ennek megfelelően kilőtt, szinte két százalékponttal, 5,9-ről 7,8 százalékra tudta növelni a tortaszeletet - ami annak fényében lenyűgöző, hogy a cég nem kínál 900 dollárnál olcsóbb notebookot és 500 dollárnál olcsóbb asztali gépet, vagyis kizárja magát a legnagyobb volument generáló szegmensekből.

A listát az Acer/ASUS páros zárja, gyakorlatilag azonos, 4,3 milliós értékesítéssel. A szebb napokat látott tajvani duó 6,5-6,6 százalékos részesedéssel bír egyenként, a visszaesés az Acer esetében nagyobb, a cég eladásainak negyede, 26,9 százaléka tűnt el egy év alatt, az ASUS alacsonyabbról, kisebbet, "csak" 7,7 százalékot esett.

A visszaeső kereslet az "egyéb" kategóriát sem kímélte, a top 5-ön kívüli kisebb-nagyobb gyártók együttesen nagyot, 19,7 százalékot zsugorodtak, kombinált piaci részesedésük pedig 28,4 százalékról 25,8 százalékra esett. A piac konszolidációja tehát folytatódik: míg 2009-ben még több, mint 40 százalék volt a kisebb gyártók részesedése, mára ez szám a piac negyedére esett. A konszolidációból a három nagy PC-gyártó profitált leginkább, kombinált részesedésük 43 százalékról 53 százalékra nőtt, vagyis egyre inkább koncentrálódik a (zsugorodó) piac.

Metodológia: mi a PC?

A fenti adatok értelmezéséhez persze érdemes megnézni, hogy mit definiál PC-ként az IDC. A piackutató meghatározása szerint a PC az asztali számítógépek, hordozható számítógépek, ultravékony notebookok, Chromebookok és munkaállomások összessége, és nem tartalmazza a kézi számítógépek, x86-os szerverek és tabletek kategóriáját. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a "kettétéphető" notebookokat a cég a tabletekhez sorolja, függetlenül attól, hogy azok Windows-t vagy Androidot futtatnak.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ez azért fontos, mert ezek a tablet-notebook hibridek néhány gyártónál már komoly volument ér el, és kannibalizálja a hasonló árban mozgó hagyományos notebookok piacát. Ez különösen az olcsó, alacsonyabb teljesítményű, kisebb notebookok esetében igaz, ahol az Intel Atomra épülő billentyűzetes tabletek jelentik a netbook legújabb reinkarnációját - emiatt érdemes a fenti számokat összenézni az IDC tabletpiaci jelentésével is, amikor a cég nyilvánosságra hozza azt.

Az IDC metodológiája nem csak a végfelhasználóknak közvetlenül eladott számítógépeket számolja, hanem azokat is, amelyeket a gyártók leszállítottak és valamely  disztribútor raktárában állnak, értékesítésre várva. Emiatt a számok nagyon érzékenyek a raktársöprési akciókra, egy ilyen most is zajlik, az értékesítési láncból most ürülnek a Windows 8-cal előtelepített gépek és minden szereplő csinálja a helyet az új, Windows 10-es modelleknek. Erre még rárakódik az új Intel chipek, a Skylake iránti várakozás, így az is elképzelhető, hogy a harmadik negyedévben egyenesen növekedésre vált a piac, ahogy a raktárakat újra feltöltik a nagy- és kiskereskedők.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról