Szerző: Bodnár Ádám

2012. március 14. 10:24

Beolvad a Dellbe a SonicWall

Megállapodást kötött a hálózatbiztonsági eszközöket, tűzfalakat és UTM gatewayeket gyártó amerikai SonicWall felvásárlásáról a Dell. A két vállalat nem hozta nyilvánosságra a tranzakció összegét, de a Wall Street Journal bennfentes forrásai szerint 1,2 milliárd dollár körül lehet az ügylet értéke, amelynek keretében a Dell átvállalja a SonicWall tartozásait is.

A PC-gyártóból indult, majd az x86-os szerverek és tárolók piacára is sikerrel terjeszkedő Dell az utóbbi időben számos nagy felvásárlást hajtott végre, miután rádöbbent, hogy csak szoftverekkel és szolgáltatásokkal tudja magát eredményesen megkülönböztetni a piacon, és csak ezekkel léphet ki az alacsony nyereségű hardvergyártásból. A cég a közelmúltban olyan hálózati és biztonsági cégeket kebelezett be mint a Force10 Networks és a SecureWorks, előbbiért 700 millió, utóbbiért 612 millió dollárt fizetett. Három évvel ezelőtt a Dell 3,9 milliárd dollárért megvásárolta a Perot Systems IT-szolgáltatót, és ezzel informatikai hardverszállítóból szolgáltatóvá is vált - igaz, a bevételek zöme még ma is hardver, elsősorban PC-értékesítésből folyik be.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ebbe a stratégiába illeszkedik a SonicWall akvizíciója is. John Swainson, a Dell szoftverüzletágának nemrég kinevezett vezetője szerint az IT-biztonsági piac továbbra is gyorsan növekedik és rendkívül jövedelmező, a SonicWall beolvasztása révén pedig a Dell egyedi szellemi tulajdon és technológia birtokába jut, amelyet ügyfelei hasznára fordíthat.

A kevesebb mint ezer főt alkalmazó SonicWall az előző évben mintegy 260 millió dolláros forgalmat bonyolított, amely eltörpül a Dell 65 milliárdos bevételéhez képest, azonban a számítógépgyártó kiterjedt nemzetközi értékesítési hálózata és meglevő ügyfélbázisa segítségével a SonicWall eladásait jelentősen fel tudja lendíteni. Igaz, még ekkor is sokáig eltart, mire érzékelhető többletbevételt termel az üzlet. Az akvizíció inkább azért lehet hasznos a Dell számára, mert így komplett rendszerszállítóként tud megjelenni a piacon, saját szervert, tárolót, hálózati eszközöket, hálózatbiztonsági berendezéseket, felügyeleti eszközöket és szolgáltatásokat tud kínálni - hasonlóan legfontosabb versenytársaihoz, a HP-hoz és az IBM-hez (igaz, utóbbinak nincsenek saját hálózati eszközei).

Hálózati kártyák helyett integrált biztonsági megoldások

A kaliforniai San Joseban székelő SonicWallt 1991-ben alapították, eredetileg hálózati kártyák fejlesztésére és gyártására. A kezdetben Sonic Systems nevet viselő cég a 90-es évek végén jelent meg első kisvállalati tűzfal appliance-ével, amely a SonicWall nevet kapta, nem sokkal később pedig a cég is felvette ezt a nevet. A SonicWall ma már mindenfajta méretű szervezet részére kínál hálózatbiztonsági termékeket, a cég elsősorban tűzfalairől, Unified Threat Management átjáróiról ismert.

Az 1999-ben tőzsdére vonult vállalatot 2010-ben vásárolta ki a Thoma Bravo tőkebefektetési társaság egy 717 millió dolláros ügylet keretében, vagyis a cég jelenleg magánkézben van. A Dell felvásárlási ajánlatára mindkét cég igazgatótanácsa rábólintott, a tranzakció a szokásos feltételek teljesülése esetén a Dell második pénzügyi negyedévében zárulhat le, amely idén májustól júliusig tart.

a címlapról