Szerző: Gálffy Csaba

2015. augusztus 24. 12:30

Merre tovább, Hewlett-Packard?

November elsejével szakad két, nagyjából azonos méretű cégre a HP. A Szilícium-völgy egyik alapító cége szétesik, a kihívások azonban nem feleződnek, inkább sokszorozódni látszanak.

Felemás negyedévet zárt a HP, az ebben a formájában megszűnő cég utolsó előtti pénzügyi jelentése alapján mindkét utód-HP komoly kihívásokat örököl majd. A sarokszámok: a bevétel továbbra is esik, 27,6 milliárdról 25,3 milliárdra, igaz, az árfolyamhatás kiszűrésével ez csak 2 százalékos visszaesés. A profit azonban továbbra is vékony (és tovább vékonyodik), a 470 millió dollár 10 százalékos visszalépést jelent.

Ahogy a negyedévben az összes amerikai techcég, úgy természetesen a HP is erősen megérezte az erős dollár hatását. Röviden: a bevételek jelentős része külföldön helyi valutában keletkezik, ezeket most visszaszámolva dollárra egyszerűen kevesebb jön ki, mint egy évvel korábban. A hatás jelentős, az euróval szemben mintegy 17 százalékot erősödő dollár miatt a bevétel 8 százalékot esett - e hatás kiszűrésével a visszaesés csak 2 százalék.

HP Inc.

HP Inc. néven él majd tovább a HP Personal Systems és a Printing divíziója, vagyis a számítógépes és a nyomtatós részleg. Ezek kombinált bevétele most 12,6 milliárd volt a negyedévre, ebből 7,5 milliárdot tett ki a PC-gyártás, az üzemi eredmény pedig mindössze a bevétel 3 százaléka, 222 millió dollár. A hosszú ideig a világ legnagyobbjának számító PC-s divízió mára a Lenovo mögött a második helyre csúszott vissza, méreténél fogva pedig nagyon megérezte a globális piac visszaesését, az árfolyamhatást kiszűrve is 7 százalékkal esett a bevétel, az értékesített darabszám pedig 11 százalékot zuhant.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Roppant érdekes betekintést nyújt a PC-piac működésébe, hogy az egyes termékkategóriák nagyon eltérően teljesítettek. A legdurvább visszaesést az asztali számítógépek könyvelték el, itt az értékesítések ötöde egyszerűen eltűnt tavaly óta. Ezzel szemben a hordozható gépek száma csak 3 százalékkal esett vissza. Hasonlóan masszív eltolódás van a céges vásárlók és a végfelhasználók között, előbbi csoport 9 százalékkal költött kevesebbet, utóbbiak azonban 22 százalékkal vágták vissza a (dollárban kifejezett) költést.

Ahogy az elmúlt évtizedekben, a nyomtatós üzletág egyszerűen nyomtatja a pénzt, annak ellenére, hogy a bevétel aggasztó mértékben esik. Fix árfolyamokkal számolva a bevétel 7 százaléka tűnt el egyetlen év alatt, ezt elsősorban a fogyóanyagok és a professzionális nyomtatók eladásának visszaesése indokolta. A bevétel 5,1 milliárd dollár volt, ami megdöbbentő nagyságú, 910 millió dolláros üzemi eredménnyel párosult - vagyis több, mint négyszer annyi profitot termelt, mint a teljes PC-gyártó részleg.

Egészen meglepő módon a konzumer nyomtatók értékesítése (darabszámban) stabil, ami legalábbis meglepő, figyelembe véve a PC-piac általános gyengélkedését. Hogy ennek pontosan mi lehet az oka, arra a cég vezetése nem tért ki - elképzelhető, hogy a PC-kkel ellentétben a csereciklus nem nyúlt meg, de az is lehet, hogy a felhasználók tabletről és telefonról is imádnak nyomtatni továbbra is.

Izgalmas kérdés, hogy a szakadás után milyen vízióval áll elő majd a HP Inc. A cég portfóliójában nincsenek okostelefonok, és igen látványosan lemaradt a tabletek piacán is - az elmúlt tíz évet meghatározó két nagy trendről tehát sikerült teljesen lemaradni. Igaz, legalább pénzt azért pazarolt a cég a termékfejlesztésre, sőt, a Palm felvásárlása is bő milliárdos, száz százalékban feleslegesen kidobott pénz volt. Ha a következő néhány év az okosotthonokról, hordható elektronikáról és a VR-ról szól (amit azért még mindig ne vegyünk biztosra), akkor a HP újra hoppon maradhat, egyelőre ugyanis semmit nem mutatott ezeken a területeken a cég. Egyetlen komolyabb innovációs kiútnak a 3D nyomtatás és az ahhoz szorosan kötődő 3D szkenner, a Sprout ígérkezik, de nem látszik, hogy ez hogyan nőne sokmilliárdos üzletté néhány éven belül.

Hewlett-Packard Enterprise

A HP másik utódja a HPE lesz, ez nevének megfelelően a nagyvállalati termékekkel és szolgáltatásokkal foglalkozik tovább, ide kerülnek a hardverek (szerverek-tárolók-hálózati eszközök), a szoftverek és az informatikai szolgáltatások és a felhős szolgáltatások is. A "másik" HP-hoz képest ez az utód valamivel nagyobb, 13,7 milliárdos bevétellel indul, összesített üzemi eredménye azonban arányaiban ennek sem nagyobb, 1,5 milliárd dollár.

A HPE logója - szokni kell.

Lássuk sorban a divíziók teljesítményét. Az Enterprise Group adja majd a HPE gerincét, a részleg pedig kimondottan egészséges eredményeket mutatott. A 7 milliárdos bevétel (fix árfolyamon) 9 százalékos növekedést jelent, az üzemi eredmény pedig 912 millió lett. Jó ütemben nőtt az x86-os szerverek értékesítése (8 százalékos plusz) és a hálózati eszközöket is imádták a vásárlók (22 százalékos plusz). Gyorsan zajlik a generációváltás a tárolóknál, a "hagyományos" modellek 9 százalékos esését azonban idén már szinte ellensúlyozni tudta a konvergens tárolók 8 százalékos emelkedése. Az üzleti kritikus rendszerek iránt ugyanakkor drámaian megcsappant a kereslet, 21 százalékot esett ezek bevétele.

A hajdan felvásárolt EDS köré épült szolgáltatási divízió, az Enterprise Services folytatja hosszan tartó zsugorodását, a bevétel 3 százalékkal, 5 milliárd dollárra esett (az árfolyamhatás kiszűrésével). A visszaesés mindkét alegységet érinti, az informatikai szolgáltatásokkal foglalkozó részleg 13 százalékot, az üzleti szolgáltatások pedig 7 százalékot estek (a HP itt nem közölt árfolyamhatás nélküli számokat). A divízió, amely a 2010 előtti HP stratégia ékköve volt, továbbra sem tud növekedési pályára állni, az egymás után következő költségcsökkentési hullámok nyomán pedig a cég a kevésbé zsíros szerződések megújítására már nem tesz erőfeszítéseket.

Ahogy a HP Inc. esetében, úgy a HPE esetében is felmerül a kérdés, hogy merre, milyen úton indul tovább a függetlenedő vállalat? Tekintve, hogy a cég vezérigazgatója a HP jelenlegi vezére, Meg Whitman marad, jó eséllyel fogadhatunk a folytonosságra: folytatódik az agresszív költségcsökkentés, miközben a cég fokozatosan átteszi a hangsúlyt az új generációs termékekre. Az ütemváltás a szervereknél már sikeresen lezajlott, a csúcs x86-os modellek már egyre nagyobb ütemben váltják ki a régi üzleti kritikus gépeket. A tárolóknál ez a folyamat most zajlik, a piac egyelőre pozitívan fogadja a 3Par családot, a HP-nak ezen az oldalon nincs érdemi versenyhátránya.

A hálózatoknál pedig a HP az egyértelmű kihívó, a vendor lock-in elleni küzdelem egyik zászlóvivőjeként pedig komoly támogatást nyújt a nyílt szabványú hálózati megoldásoknak. A piaci siker azonban nem elsősorban ennek köszönhető, hanem annak, hogy sikerült fokozatosan az értékesítést egységesíteni a három hardveres részleg között, így a szerverek be tudják vinni a tárolókat és a hálózati eszközöket is a vásárlókhoz. Eddig ez a fajta együttműködés globálisan nagyon nehezen valósult meg (a magyarországi csapatnak is voltak ezzel problémái), mára azonban sikerült az ösztönzőket úgy átalakítani, hogy a komplett portfóliót tudják mozgatni az értékesítők.

A HPE legnagyobb kihívója azonban nem a Dell vagy a Cisco lesz, hanem a publikus felhő. A technológia mára hasonlóan szilárdnak és megbízhatónak számít, mint a nagyvállalatok saját adatközpontja, miközben az informatikai üzemeltetés kiszervezésének csúcsát jelenti. A HP is belevágott egy ilyen nyilvános felhő kiépítésébe, amely az Amazon AWS, a Google Compute Engine és a Microsoft Azure ellen indított harcba. Egyelőre nem sok babér termett a Helionnak, piaci részesedése nem számottevő - miközben a hasonló pozícióból induló IBM már a top 5 szereplő egyikévé küzdötte fel magát.

Lassan itt a válás vége

A HP az üzleti év végén, november elsejével válik két cégre, attól a ponttól fogva minden jelenlegi HP részvény egy-egy HP Inc. és HPE részvényre konvertálódik. A két cégnek már van vezetése, amely jelenleg az átadás-átvételt, és az átalakulással kapcsolatos egyéb teendőket végzi. A HPE-t a már említett Whitman viszi majd tovább, a HP Inc. CEO-ja pedig Dion Weisler lesz, ő korábban a nyomtatós üzletágban küzdötte fel magát vezérré, nemrég pedig a PC-s részleget is megkapta, tanulandó a HP Inc. irányítását. A két új cég vezetése a következő hetekben a nagyobb befektetőkkel és az iparági elemzőkkel személyesen is találkozik majd, az ilyenkor szokásos "roadshow" keretében.

a címlapról