Szerző: Hlács Ferenc

2015. október 6. 11:04

Nem minden Skylake chip kap SGX-támogatást

Kimarad az Intel Software Guard Extensions technológiája a vállalat egyes chipjeiből. Vélhetően gyártási problémák miatt, a funkciót csak bizonyos processzorok támogatják majd.

HIRDETÉS

A korábbi értesülésekkel ellentétben mégsem kap SGX (Software Guard Extensions) támogatást az összes Skylake processzor. Az Intel fő gyártópartnereinek küldött közleménye szerint csak bizonyos chipekbe kerül be a funkció.

Az Intel SGX technológiája lehetővé teszi az egyes szoftverek számára, hogy egy adott mennyiségű DRAM-ot, valamint további erőforrásokat és egy "enclave" néven emlegetett futtatókörnyezetet különítsenek el, amelyhez más alkalmazások nem férhetnek hozzá - a megoldás továbbá az adott memóriaterületet potenciálisan fenyegető a 0-day sebezhetőségek ellen is védelmet biztosít.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az AnandTech feltételezései szerint a funkció egy a gyártósorokról lekerülő első néhány sorozatot érintő hiba miatt marad ki egyes chipekből, amelyet aztán a gyártó nem a fotolitográfiai eljárás során használt maszk újratervezésével, hanem a gyártási folyamat csiszolásával oldott meg. A malőrről először hírt adó TechReport szerint a gyárakból a jövőben kigördülő chipek már kivétel nélkül SGX-képesek lesznek. A funkció eltűnése egyes lapkákról mindenesetre nem igazán jó pont, főleg miután azt a cég a lapkacsalád bejelentésekor is kiemelt helyen kezelte.

Nem meglepő módon a vállalat nem tünteti fel méretes felirattal a processzorok dobozán, hogy melyik érkezik SGX-szel és melyik anélkül - de a funkció jelenléte még az ismert nevezéktanból sem lesz egyértelmű. A vállalat azt a chipekhez tartozó, úgynevezett S-Spec kódban jelöli, amely saját belső adatbázisában hivatott pozicionálni az egyes termékeket. Az Intel szerint az SGX-es és anélkül érkező Skylake lapkák azonos igényekkel rendelkeznek majd, a képesség használatához BIOS frissítésre sem lesz szükség.

Az érintett lapkák a TechReport értesülései szerint a Core i7, i5, illetve a Xeon E3 v5 sorozatok, beleértve a már valamilyen termékben érkező és a dobozos változatokat is. A probléma persze elsősorban nem a végfelhasználókat érinti, sokkal inkább a funkcióra építő a vállalati szoftvercsomagokat - ennek megfelelően valószínűleg az érintett, SGX nélkül érkező eszközök inkább a konzumer termékek keringésében maradnak bent tovább, az üzleti szegmensből a cég valószínűleg igyekszik hamar kisöpörni azokat.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 22:54

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.