Szerző: Gálffy Csaba

2015. augusztus 6. 11:59

Jön az androidos patch-kedd?

Ütemet vált a Google, ezentúl havi rendszerességgel érkeznek a frissítések a Nexusokra, legalább három évig. A Samsung már csatlakozott a programhoz.

Kontrollt részesedésért - foglalhatjuk össze azt a szerződést, amit a Google kötött a készülékgyártókkal és a mobilszolgáltatókkal. A cég az Apple-höz képest sokkal kevesebb hatalommal rendelkezik a saját platformja fölött. A gyártók és szolgáltatók felé átengedett területek között van a készülékek biztonsága is, a Google jelenleg marginális beleszólással rendelkezik abba, hogy mely eszközök kapnak rendszeres biztonsági frissítést.

A megkaparintott hatalommal azonban mind a gyártók, mind a szolgáltatók keményen visszaélnek, általában nem csak az új verziójú Androidot, hanem a rendszeres biztonsági frissítéseket sem adják ki a régebbi modellekre. Ennek egyenes következménye, hogy mára aggasztóvá vált az Android-ökoszisztéma biztonsági szempontból, tulajdonképp csak a szerencsének köszönhető, hogy még nem jött el a platform nagy globális vírusmomentuma, ami a Windowsnál a kétezres évek elején a Melissa, Sasser/Blaster idején lezajlott.

A Google igyekszik ezt a nagy pillanatot nem csak elodázni, hanem teljesen el is kerülni, ennek megfelelően a cég most új biztonsági stratégiát jelentett be: a kontrollja alatt álló eszközök a jövőben rendszeres havi frissítést kapnak. A Microsoft mintájára az Android is kap majd egy "patch-kedd" időpontot, amikor a cég rendszeresen kiad biztonsági frissítéseket - ezzel pedig a felhasználók, a fejlesztők és igen, a nagyobb flottákkal dolgozó üzemeltetők is dolgozni tudnak majd.

Az ütemváltás apropója valószínűleg a Stagefright hiba lehetett, amely a felfedező szerint szinte minden, ma használatban lévő androidos telefont érinthet. Az első ilyen frissítési kör a tegnapi volt, így várhatóan minden hónap első szerdáján érkeznek majd a javítások. A cég kimondott támogatási ciklust is megjelölt, a piacra dobást követően az egyes modellek két évig garantáltan megkapják az új Android verziót, további egy évig pedig a rendszeres biztonsági frissítésekben is részesülnek - de az utolsó Google Store-os eladástól számítva legalább 18 hónapig.

A fenti persze csak az eszközök töredékére, a Nexus sorozatú, illetve a Google Play Edition eszközökre és a fejlődő piacokat célzó Android One telefonokra vonatkozik. A Google azonban nem állna itt meg, a cég a gyártókkal is együttműködik a gyakorlat meghonosításában. A Samsung már hivatalosan is bejelentette, hogy elindítja a saját havi frissítési rendszerét, amelyben rendszeres frissítést ad ki a saját modellekre.

Stagefright motor a jobb alsó sarokban

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

"A nemrég felfedezett biztonsági problémák kapcsán újragondoltuk a megközelítésünket, hogy hogyan tudjuk gyorsabban frissíteni az eszközeinket. Mivel a szoftvert folyamatosan újabb eszközökkel támadják, a készülékek biztonsága érdekében kritikus a gyors válasz  a részünkről. Úgy gondoljuk, hogy az új rendszer nagyban fogja javítani a készülékeink biztonságát" - mondta Dong Jin Koh, a Samsung mobilos fejlesztéseit vezető alelnöke. A cég azt is bejelentette, hogy szorosan együtt dolgozik a mobilszolgáltatókkal az új megközelítés implementációja kapcsán.

Az Ars Technica információi szerint a következő telefonok frissültek, vagy kapnak a közeljövőben frissítést: Nexus 4, 5, 6, 7, 9, 10, és Player, a Samsung Galaxy S5, S6, S6 Edge és Note Edge, a HTC M7-M8-M9, LG G2, G3, G4, Sony Xperia Z2, Z3, Z3 Compact, Z4 és az Android One modellek. A frissítések szolgáltatónként, régiónként és alverziónként késhetnek, de elvben a következő hetekben ezek a telefonok frissülni fognak, a lista pedig (reményeink szerint) tovább bővül majd és a csúcsmodellek mellett a közép- és belépő kategóriás termékekről is gondoskodni fognak a gyártók.

Az ügyben a hazai mobilszolgáltatókat is megkerestük, ha érkezik válasz, frissítjük a cikket.

Update 1: A Telenor válaszolt elsőként, a mobilszolgáltató a gyártókkal folyamatosan egyeztet a frissítéseket illetően. A cég közlése szerint a biztonsági frissítéseket nem tartja fel, azokat azonnal engedélyezi kiküldésre. Némi fennakadásra csak a komolyan verziófrissítéseknél kell számítani, ilyenkor a szolgáltató ellenőrzi, hogy a saját alkalmazásai megfelelően működnek-e az új Android verzióval.

Update 2: A Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága a következőt válaszolta: "A Magyar Telekom kiemelt prioritásként kezeli az ügyfelek biztonságát, és a beszállító és partner cégekkel együttműködésben dolgozik az ezzel kapcsolatos problémák megoldásán."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról