Szerző: Gálffy Csaba

2015. augusztus 6. 11:59

Jön az androidos patch-kedd?

Ütemet vált a Google, ezentúl havi rendszerességgel érkeznek a frissítések a Nexusokra, legalább három évig. A Samsung már csatlakozott a programhoz.

Kontrollt részesedésért - foglalhatjuk össze azt a szerződést, amit a Google kötött a készülékgyártókkal és a mobilszolgáltatókkal. A cég az Apple-höz képest sokkal kevesebb hatalommal rendelkezik a saját platformja fölött. A gyártók és szolgáltatók felé átengedett területek között van a készülékek biztonsága is, a Google jelenleg marginális beleszólással rendelkezik abba, hogy mely eszközök kapnak rendszeres biztonsági frissítést.

A megkaparintott hatalommal azonban mind a gyártók, mind a szolgáltatók keményen visszaélnek, általában nem csak az új verziójú Androidot, hanem a rendszeres biztonsági frissítéseket sem adják ki a régebbi modellekre. Ennek egyenes következménye, hogy mára aggasztóvá vált az Android-ökoszisztéma biztonsági szempontból, tulajdonképp csak a szerencsének köszönhető, hogy még nem jött el a platform nagy globális vírusmomentuma, ami a Windowsnál a kétezres évek elején a Melissa, Sasser/Blaster idején lezajlott.

A Google igyekszik ezt a nagy pillanatot nem csak elodázni, hanem teljesen el is kerülni, ennek megfelelően a cég most új biztonsági stratégiát jelentett be: a kontrollja alatt álló eszközök a jövőben rendszeres havi frissítést kapnak. A Microsoft mintájára az Android is kap majd egy "patch-kedd" időpontot, amikor a cég rendszeresen kiad biztonsági frissítéseket - ezzel pedig a felhasználók, a fejlesztők és igen, a nagyobb flottákkal dolgozó üzemeltetők is dolgozni tudnak majd.

Az ütemváltás apropója valószínűleg a Stagefright hiba lehetett, amely a felfedező szerint szinte minden, ma használatban lévő androidos telefont érinthet. Az első ilyen frissítési kör a tegnapi volt, így várhatóan minden hónap első szerdáján érkeznek majd a javítások. A cég kimondott támogatási ciklust is megjelölt, a piacra dobást követően az egyes modellek két évig garantáltan megkapják az új Android verziót, további egy évig pedig a rendszeres biztonsági frissítésekben is részesülnek - de az utolsó Google Store-os eladástól számítva legalább 18 hónapig.

A fenti persze csak az eszközök töredékére, a Nexus sorozatú, illetve a Google Play Edition eszközökre és a fejlődő piacokat célzó Android One telefonokra vonatkozik. A Google azonban nem állna itt meg, a cég a gyártókkal is együttműködik a gyakorlat meghonosításában. A Samsung már hivatalosan is bejelentette, hogy elindítja a saját havi frissítési rendszerét, amelyben rendszeres frissítést ad ki a saját modellekre.

Stagefright motor a jobb alsó sarokban

En ensom person ler ikke lett. (x)

Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

En ensom person ler ikke lett. (x) Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

"A nemrég felfedezett biztonsági problémák kapcsán újragondoltuk a megközelítésünket, hogy hogyan tudjuk gyorsabban frissíteni az eszközeinket. Mivel a szoftvert folyamatosan újabb eszközökkel támadják, a készülékek biztonsága érdekében kritikus a gyors válasz  a részünkről. Úgy gondoljuk, hogy az új rendszer nagyban fogja javítani a készülékeink biztonságát" - mondta Dong Jin Koh, a Samsung mobilos fejlesztéseit vezető alelnöke. A cég azt is bejelentette, hogy szorosan együtt dolgozik a mobilszolgáltatókkal az új megközelítés implementációja kapcsán.

Az Ars Technica információi szerint a következő telefonok frissültek, vagy kapnak a közeljövőben frissítést: Nexus 4, 5, 6, 7, 9, 10, és Player, a Samsung Galaxy S5, S6, S6 Edge és Note Edge, a HTC M7-M8-M9, LG G2, G3, G4, Sony Xperia Z2, Z3, Z3 Compact, Z4 és az Android One modellek. A frissítések szolgáltatónként, régiónként és alverziónként késhetnek, de elvben a következő hetekben ezek a telefonok frissülni fognak, a lista pedig (reményeink szerint) tovább bővül majd és a csúcsmodellek mellett a közép- és belépő kategóriás termékekről is gondoskodni fognak a gyártók.

Az ügyben a hazai mobilszolgáltatókat is megkerestük, ha érkezik válasz, frissítjük a cikket.

Update 1: A Telenor válaszolt elsőként, a mobilszolgáltató a gyártókkal folyamatosan egyeztet a frissítéseket illetően. A cég közlése szerint a biztonsági frissítéseket nem tartja fel, azokat azonnal engedélyezi kiküldésre. Némi fennakadásra csak a komolyan verziófrissítéseknél kell számítani, ilyenkor a szolgáltató ellenőrzi, hogy a saját alkalmazásai megfelelően működnek-e az új Android verzióval.

Update 2: A Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága a következőt válaszolta: "A Magyar Telekom kiemelt prioritásként kezeli az ügyfelek biztonságát, és a beszállító és partner cégekkel együttműködésben dolgozik az ezzel kapcsolatos problémák megoldásán."

Október végén 8 alkalmas, 24 órás, online képzéseket indítunk, melyekre most early bird kedvezménnyel jelentkezhetsz. A képzések utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

roller coaster

3

Profit-hullámvasúton a Samsung

2022. október 6. 14:39

A dél-koreai multit elérte válság szele, három év óta először csökkenhet a cég profitja.