Szerző: Gálffy Csaba

2013. december 17. 12:52

Összeborulás a nagyvállalati chip-piacon

Egyesül a nagyvállalati technológiákat fejlesztő Avago és LSI, az előbbi kommunikációs kompetenciáját vonja össze az utóbbi tárolós megoldásaival. Az összevont cég hatékonyabb versenyző lehet az átalakuló adatközponti piacon.

Egyesült az Avago és az LSI - jelentette be a két lapkagyártó. Az elsősorban tárolómegoldásokban utazó LSI és a kommunikációs lapkákat gyártó Avago kombinációja erős portfólióval rendelkezik majd nagyvállalati lapkák piacán, együtt hatékonyabban tudják kihasználni az átrendeződő adatközponti és mobilkommunikációs piacok nyújtotta lehetőségeket - indokolja a felvásárlást a két cég közleménye.

A most bejelentett, nagyértékű felvásárlással az Avago megszilárdítja pozícióját a vállalati technológiák piacán, az LSI szellemi tulajdona, gyártási és fejlesztési kapacitásai, valamint termékportfóliója jól kiegészíti az Avago meglévő kínálatát. Ahogy az Avago, az LSI sem végtermékek gyártásra fókuszált, a cég változatos lapkákat (jelfeldolgozókat, vezérlőket), valamint ezek működéséhez kapcsolódó szoftvereket készített, amelyeket mások implementáltak termékeikben.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A különböző SSD-hez kapcsolódó technológiákban utazó cégek igen kelendőnek bizonyultak idén. A Western Digital rögtön három céget is felvásárolt, az étlapon az sTec, a Virident és a Velobit szerepelt, e hármas lesz az alapja a WD-féle SSD-üzletágnak. A SanDisk a SMART-ot vette meg, a Toshiba pedig a csődbe jutott OCZ-t vette át aprópénzért. Éppen egy éve pedig a Samsung jelentette be, hogy megvásárolta az NVELO Dataplexet, amely SSD-alapú cachelési technológiát fejleszt.

Kik ezek a cégek?

Az LSI a tárolópiacon hosszú ideje komoly versenyzőnek számít, RAID- és HDD-vezérlői számtalan helyen megtalálhatóak. A cég azonban nem reagált időben az SSD-k térnyerésére, így kénytelen volt felvásárlással megszerezni a megfelelő kompetenciát. Nem is nyúltak mellé, az úttörőnek számító, azonban pénzügyi és műszaki problémákkal küzdő SandForce-ot vásárolták fel 2011-ben, ezzel egy csapásra fontos szállítói lettek a piacnak - ma már az Intel SSD-k egy részében iis a SandForce vezérlői dolgoznak. Az Avago-LSI összeborulás révén ez a termékkategória is az új céghez kerül majd, minden bizonnyal a felvásárlás egyik ékköveként.

Az Avago nem számít jól csengő márkanévnek a végfelhasználói piacon, a félvezető-gyártó azonban fontos szereplője a piacnak, analóg, analóg-digitális processzorokat, valamint optoelektronikai alkatrészeket gyárt. Az Avago a vállalati IT-ben is szerepet játszik, fontos beszállítója az optikai hálózati adaptereknek. A gyártó termékei mobileszközökben is megtalálhatóak, az AnandTech szerint például az Avago duplexer modulja és jelerősítője dolgozik az iPhone-ok rádiós egységében is.

A bejelentés hírére az Avago részvényárfolyama mintegy 8 százalékkal emelkedett, ezzel a cég piaci értékelése jelenleg 12 milliárd dollár fölé került. A cég egyébként (az LSI nélkül) évente mintegy 2,3 milliárd dolláros forgalmat generál, amelyen igen egészséges, 560 millió dolláros profitot ér el. Az LSI bevétele ennél hajszállal nagyobb volt 2012 folyamán (2,5 milliárd dollár), az elért profit azonban 200 millió dollár. A felvásárlást az Avago nagyrészt banki hitelből finanszírozza, emellett a Silver Lake Partners egymilliárd dollár értékben szerzett részesedést a megszülető cégben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról