Szerző: Koi Tamás

2015. május 11. 12:30

Jövőre olcsóbb lehet az internet

Lapértesülések szerint számottevő mértékben csökkenhet jövőre az internetszolgáltatásokhoz kötődő, vagy azokra közvetetten kivetett adóterhek mértéke, ami a végfelhasználói piacon is az árak csökkenéséhez vezethet.

Jövő januártól kész a kormány az internetszolgáltatások forgalmi adóját, valamint egyes, a szolgáltatásokat közvetett módon terhelő adónemek mértékét csökkenteni - írta meg múlt hét végén a Napi Gazdaság. A lap értesülései szerint az internetszolgáltatás áfája 27-ről 18 százalékra csökkenhetne, ami már önmagában több száz forintos árcsökkenést eredményezhetne a fogyasztói piacon.

A lap úgy tudja, hogy az áfacsökkentés mellett a kabinet a 2013-ban bevezetett közműadó mértékét is csökkentené - ez az az adónem, mely többek közt a telekommunikációs légkábelek és kéreg alatti kábelek után kell fizetni, méghozzá méterenként. A kormány a Napi szerint az elmúlt időszakban befolyt adómennyiség alapján azt a következtetést vonta le, hogy a szolgáltatók alig építettek új kábelszakaszokat, legfeljebb a meglévő infrastruktúrát modernizálták.

A közműadó csökkentésének, illetve esetleges kivezetésének azonban az lehet a feltétele, hogy a cégek jelentős beruházásokat végezzenek elsősorban azoknak a vidéki településeknek a hálózatba kötése érdekében, ahol az infrastruktúra évtizedes technológiai lemaradásban van a nagyvárosokhoz képest. Másképp nem valósulhatna meg a kormány tavaly bejelentett nagyszabású terve sem, mely szerint 2018-ban minden magyarországi háztartás számára elérhetővé kell tenni a legalább 30 Mbps sávszélességű internetkapcsolatot.

Murphy és a biztonságos programozás: néhány tanulságos történet (x)

Klasszikus security fail mesék kíváncsi fejlesztőknek.

Murphy és a biztonságos programozás: néhány tanulságos történet (x) Klasszikus security fail mesék kíváncsi fejlesztőknek.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy a távközlési szektorra kivetett egyéb különadók sorsa mi lesz, jóllehet Matolcsy György egykori nemzetgazdasági miniszter nevéhez fűződő adónem, a telefonadó az internetelőfizetések árára nincs direkt kihatással, lévén csak a beszédpercek és az SMS-ek után fizetendő adónemről van szó. Tavaly októberben óriási felháborodáshoz és példátlan társadalmi fellépéshez vezetett az az adótörvény-javaslat, mely a telefonadót kiterjesztette volna az internetelőfizetésekre is. A kormány a reakciókat látva végül elvetette az internetadó tervék és Deutsch Tamás vezetésével nemzeti konzultációt hirdetett az internet jövőjével kapcsolatban.

A Napinak nyilatkozó források szerint az adónem-változások előkészítése során a konzultációban részt vevők véleményét is figyelembe veszi a kormány.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról