Szerző: Gálffy Csaba

2015. április 22. 12:03

Ki gyártja a következő Snapdragont?

Felér egy puccsal, ha igaz: források szerint a Qualcomm úgy döntött, hogy hosszú távú partnerétől, a TSMC-től a Samsunghoz költözteti át következő generációs csúcsprocesszorainak gyártását. A Qualcomm egyébként nincs egyedül, a dél-koreaiak korábban az Apple-t is meggyőzték a gyártástechnológiai fölényükről.

Kegyetlen leckét kapott a TSMC a félvezetőipar versengő természetéből - ha igaznak bizonyulnak a Recode új, exkluzív információi. Az amerikai lap ugyanis azt állítja, hogy a mobilprocesszor-piac ura, a Qualcomm a soron következő csúcs-lapkát, a Snapdragon 820-at már nem a hagyományos szerződéses gyártójánál, a TSMC-nél készítteti el, hanem átviszi a gyártást a Samsunghoz, és annak vadonatúj, 14 nanométeres LPE eljárását fogja használni (a processzor nyilvános jellemzőiről itt írtunk).

A belsős információkra hivatkozó cikk szerint a Qualcomm nem nyilvános terméktervei már kész tényként kezelik, hogy a Snapdragon 820 már a Samsung gyártósorain készül majd, a legmodernebb, 14 nanométeresként aposztrofált eljárással. Ez a Samsung számára elképesztően komoly fegyvertény, a Qualcomm ugyanis hatalmas volument tud megmozgatni, ezzel pedig fontos szerepet tölthet be a gyártósor befektetésének megtérülésében.

A Qualcomm egyébként nem az első nagy hal, amely a Samsung bérgyártó részlegének horgára akadt, korábban arról szóltak a hírek, hogy az Apple is ide költözteti következő, A9-es processzorának gyártását. Sőt, a legfrissebb hírek szerint a Samsung technológiája iránt akkora az érdeklődés, hogy a biztos ellátásra törekedve az Apple egy kisebb tétel legyártásával (sejtésünk szerint az iPadekbe szánt alverzióról van szó) mégis a TSMC-t bízta meg a cég.

Galaxy S6 Edge - Snapdragon helyett Exynos-szal. A Qualcomm is megirigyelte.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Egyelőre nagyon kevés információ áll rendelkezésre a következő generációs gyártástechnológiákat illetően, a TSMC-féle 20 nanométeres, a Samsung-féle "14 nanométeres" és az Intel 14 nanométeres technológiája csak rövid ideje érhető el a piacon, ezért nehéz győztest hirdetni. Saját és más médiumok tapasztalatai szerint azonban úgy tűnik, hogy a dél-koreai gyártó elképesztően betalált, a nagyon hasonló műszaki alapokat használó Exynos 7420 és a Snapdragon 810 között mind melegedésben, mind (ezzel összefüggésben) teljesítményben jelentős különbség érezhető - ahogy az a Galaxy S6 és az LG Flex G2 összevetéséből kiviláglik.

Nem véletlen egyébként, hogy a Samsung által 14 nanométeres eljárást idézőjelesen használjuk. A cég ugyanis meglehetősen önkényesen használja ezt az elnevezést, a nyilvános adatok szerint a szilícium-terület és a tranzisztorsűrűség nem támasztja alá a valódi 14 nanométeres felépítést, sőt, néhány metrika szerint a 20 nanométerhez képest is visszalépés. Ez persze nem von le semmit az eljárás fogyasztás/teljesítmény karakterisztika érdemeiből, a ráaggatott számot azonban érdemes fenntartással kezelni.

Kooperatív versengés - üdv a paradox közgazdaságban

Ne menjünk el szó nélkül amellett, hogy az Apple, a Samsung és a Qualcomm egymás legnagyobb versenytársai az okostelefonokba szánt processzorok piacán, mindhárom cég saját tervezésű processzorral van jelen a piacon. Ennek ellenére az a paradox helyzet állhat elő néhány hónap múlva, hogy mindhárom ugyanazon a gyártósoron, a Samsung félvezetőgyárában készül majd, ugyanazzal az élen járó eljárással.

A Samsung Electronics a számtalan más terület mellett igen aktív a félvezetőgyártásban, igaz, ebben hagyományosan a NAND és DRAM memóriák vitték eddig a prímet, processzorgyártásban leginkább az első iPhone-ok révén vett részt a cég. Az Apple-Samsung "hidegháború" során sem épült le ez a kapcsolat teljesen, a vita alatt is a Samsung volt az Apple egyik legfontosabb beszállítója, a következő iPhone esetében pedig a processzor is innen származhat majd - ahogy azt fentebb említettük.

a címlapról