:

Szerző: Gálffy Csaba

2015. április 22. 12:03

Ki gyártja a következő Snapdragont?

Felér egy puccsal, ha igaz: források szerint a Qualcomm úgy döntött, hogy hosszú távú partnerétől, a TSMC-től a Samsunghoz költözteti át következő generációs csúcsprocesszorainak gyártását. A Qualcomm egyébként nincs egyedül, a dél-koreaiak korábban az Apple-t is meggyőzték a gyártástechnológiai fölényükről.

Kegyetlen leckét kapott a TSMC a félvezetőipar versengő természetéből - ha igaznak bizonyulnak a Recode új, exkluzív információi. Az amerikai lap ugyanis azt állítja, hogy a mobilprocesszor-piac ura, a Qualcomm a soron következő csúcs-lapkát, a Snapdragon 820-at már nem a hagyományos szerződéses gyártójánál, a TSMC-nél készítteti el, hanem átviszi a gyártást a Samsunghoz, és annak vadonatúj, 14 nanométeres LPE eljárását fogja használni (a processzor nyilvános jellemzőiről itt írtunk).

A belsős információkra hivatkozó cikk szerint a Qualcomm nem nyilvános terméktervei már kész tényként kezelik, hogy a Snapdragon 820 már a Samsung gyártósorain készül majd, a legmodernebb, 14 nanométeresként aposztrofált eljárással. Ez a Samsung számára elképesztően komoly fegyvertény, a Qualcomm ugyanis hatalmas volument tud megmozgatni, ezzel pedig fontos szerepet tölthet be a gyártósor befektetésének megtérülésében.

A Qualcomm egyébként nem az első nagy hal, amely a Samsung bérgyártó részlegének horgára akadt, korábban arról szóltak a hírek, hogy az Apple is ide költözteti következő, A9-es processzorának gyártását. Sőt, a legfrissebb hírek szerint a Samsung technológiája iránt akkora az érdeklődés, hogy a biztos ellátásra törekedve az Apple egy kisebb tétel legyártásával (sejtésünk szerint az iPadekbe szánt alverzióról van szó) mégis a TSMC-t bízta meg a cég.

Galaxy S6 Edge - Snapdragon helyett Exynos-szal. A Qualcomm is megirigyelte.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Egyelőre nagyon kevés információ áll rendelkezésre a következő generációs gyártástechnológiákat illetően, a TSMC-féle 20 nanométeres, a Samsung-féle "14 nanométeres" és az Intel 14 nanométeres technológiája csak rövid ideje érhető el a piacon, ezért nehéz győztest hirdetni. Saját és más médiumok tapasztalatai szerint azonban úgy tűnik, hogy a dél-koreai gyártó elképesztően betalált, a nagyon hasonló műszaki alapokat használó Exynos 7420 és a Snapdragon 810 között mind melegedésben, mind (ezzel összefüggésben) teljesítményben jelentős különbség érezhető - ahogy az a Galaxy S6 és az LG Flex G2 összevetéséből kiviláglik.

Nem véletlen egyébként, hogy a Samsung által 14 nanométeres eljárást idézőjelesen használjuk. A cég ugyanis meglehetősen önkényesen használja ezt az elnevezést, a nyilvános adatok szerint a szilícium-terület és a tranzisztorsűrűség nem támasztja alá a valódi 14 nanométeres felépítést, sőt, néhány metrika szerint a 20 nanométerhez képest is visszalépés. Ez persze nem von le semmit az eljárás fogyasztás/teljesítmény karakterisztika érdemeiből, a ráaggatott számot azonban érdemes fenntartással kezelni.

Kooperatív versengés - üdv a paradox közgazdaságban

Ne menjünk el szó nélkül amellett, hogy az Apple, a Samsung és a Qualcomm egymás legnagyobb versenytársai az okostelefonokba szánt processzorok piacán, mindhárom cég saját tervezésű processzorral van jelen a piacon. Ennek ellenére az a paradox helyzet állhat elő néhány hónap múlva, hogy mindhárom ugyanazon a gyártósoron, a Samsung félvezetőgyárában készül majd, ugyanazzal az élen járó eljárással.

A Samsung Electronics a számtalan más terület mellett igen aktív a félvezetőgyártásban, igaz, ebben hagyományosan a NAND és DRAM memóriák vitték eddig a prímet, processzorgyártásban leginkább az első iPhone-ok révén vett részt a cég. Az Apple-Samsung "hidegháború" során sem épült le ez a kapcsolat teljesen, a vita alatt is a Samsung volt az Apple egyik legfontosabb beszállítója, a következő iPhone esetében pedig a processzor is innen származhat majd - ahogy azt fentebb említettük.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 10:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.