:

Szerző: Hlács Ferenc

2015. április 3. 19:08

Ismét a Samsung gyártja az Apple mobilprocesszorait

Úgy látszik véget ér az Apple és a TSMC rövid együttműködése, a várhatóan ősszel megjelenő új iPhone-ok processzorait ismét a Samsung gyártja majd - legalábbis a Bloomberg értesülései szerint. Az A9-es chipek "tartalékgyártója" a Globalfoundries lesz.

A Samsung és az Apple kapcsán a legtöbbeknek a két cég folyamatos csatározása jut eszébe, de nem szabad megfeledkezni a vállalatok kapcsolatának másik oldaláról sem: a cupertinói cég ugyanis a Samsunggal gyártatta mobilprocesszorainak zömét, és bár a koreai vállalatot a tavaly bejelentett, az iPhone 6 és 6 Plus készülékekbe szánt A8 lapkánál a TSMC-re cserélte, a Bloomberg értesülései szerint legújabb mobilchipjét ismét a Samsung gyártósorairól szerzi majd be.

Noha a témában hivatalos információ még nem érkezett, a portál, a vállalathoz közeli forrásaira hivatkozva úgy tudja, a következő generációs, várhatóan A9 névre keresztelt Apple mobilprocesszor a Samsung giheungi gyárában készül majd, Dél-Koreában. Bár komoly riválisokról van szó, a Samsung érthető módon növelni akarja jelenlétét a mintegy 300 milliárd dolláros félvezetőpiacon - a cég ezen üzletága mintegy 914 millió dolláros növekedést vár az együttműködéstől, illetve attól, hogy a korábbi évek gyakorlatával szemben már zászlóshajóiba sem a Qualcomm chipjeit, hanem saját gyártmányát, az Exynos lapkákat tette.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Utóbbira a vállalatnak persze más oka is volt: a Galaxy S6 telefonokba eredetileg kiszemelt Qualcomm Snapdragon 810 processzorok leváltása kapcsán a cég túlmelegedésre is hivatkozott. A szóban forgó chipet ennek ellenére több gyártó, például a HTC és az LG is beépítette zászlóshajóiba, igaz utóbbi némileg visszavett az órajelből a túlmelegedés elkerülése végett, a HTC-nél pedig már a korai tesztelők is gyorsan forrósodó házra panaszkodnak.  Ahogy azt a Galaxy S6 és S6 Edge okostelefonok tesztje során magunk is megtapasztaltuk, a Samsung saját, ARMv8-as utasításkészlettel dolgozó Exynos 7420 chipje is határozottan fel tud forrósodni terhelés alatt, igaz nem zavaró mértékben.

Amennyiben a Samsung nem tud egyedül eleget tenni az A9 megrendeléseknek, a tervek a 14 nanométeres gyártási eljárását a koreai cégtől licencelő Globalfoundries is besegít majd az Apple-nek - a TSMC így teljesen kiszorul a képből, legalábbis a 2015-ös processzorgenerációnál, amely az Apple vélhetően iPhone 6S, illetve 6S Plus néven megjelenő okostelefonjaiba kerül majd. Hogy a Samsung komolyan veszi processzorüzletágát az is jól mutatja, hogy a Bloomberg forrásai szerint tavaly 3,7 milliárd dollárt ruházott be a területen, amelyet idén 4,9 milliárdra növel majd. A vállalat emellett nem kevesebb mint 15 milliárd dollárból épít új chipgyárat Szöul közelében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 20:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.