Szerző: Voith Hunor

2015. április 9. 10:10

Újra az alapító a Zynga élén

Meglepő vezércserét jelentett be a Zynga: a közel két éve, a Microsofttól elcsábított Don Mattrick távozik a mára főként mobilos játékokat fejlesztő cég éléről, a vezérigazgatói pozícióba pedig újfent a befektetők által korábban már nem kívánatosnak minősített alapító, Mark Pincus kerül.

Visszaül Mark Pincus a Zynga vezérigazgatói székébe, jelentette be a váratlan hírt a cég. Az alapító közel két éve mondott le a pozícióról, miután a korábban a facebookos Farmville-lel és Maffia Wars-zal berobbanó játékfejlesztő képtelen volt lekövetni a piac gyors átalakulását. Ahogy a közösségi oldal felhasználóinak egyre nagyobb része költözött át valamilyen mobileszközre, úgy estek vissza a Zynga eredményei is.

Pincust akkor a videojáték-ipar egyik nagy veteránja, Don Mattrick váltotta vezérigazgatóként, aki előtte a Microsoft Xbox-üzletágát vezette, és alig néhány hónappal a konzol piacra dobása előtt távozott a redmondi vállalattól. Mattrick 2007 közepén csatlakozott a Microsofthoz egy hosszú, 1991 óta tartó EA-s karrier után, az Xbox és PC-s játék üzletág vezetőjeként, 2010-ben pedig a szórakoztató divízió vezetőjévé lépett elő. Vezetése alatt az Xbox telepített bázisa 10 millióról 80 millióra nőtt, az aktív Live-felhasználók száma pedig 6 millióról 50 millióra ugrott, és aktív szerepe volt a Kinect fejlesztésében és piacra dobásában.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A távozást bejelentő levélben Pincus ugyan méltatta Mattrick teljesítményét, az elmúlt két év számai egyáltalán nem festenek pozitív képet. 2012-ben 1,28 milliárd dollár bevétel mellett 209 milliós veszteségről számolt be a cég, a tavalyi évet pedig jóval alacsonyabb, 690 millió dolláros forgalom mellett még a két évvel azelőttinél is nagyobb, 226 milliós veszteséggel zárta. Az idei év első három hónapjára a Zynga előzetesen éves összehasonlításban továbbra is csökkenő bevételi előrejelzést tett közzé. Bár az önálló mobilos játékok felhasználószáma jó ütemben emelkedik, a bevétel fele még mindig a facebookos játékokból származik, a közösségi oldaltól való függőség még mindig jelentős teher a cég vállain.

01:29
 

Dawn of Titans – Announce Trailer

Még több videó

Mattrick irányítása alatt a vállalat alkalmazottainak létszáma több ütemben végrehajtott csoportos leépítések során kevesebb mint felére csökkent (mintegy négyezerről kétezer alá), de a cég az ott maradtak megtartásával is nagyon szenvedett – a The New York Times információi szerint tavaly év végén az alkalmazottak mindössze 58 százaléka dolgozott ott egy évnél hosszabb ideje.

A most távozó vezérigazgató legjelentősebb húzása a CSR Racing és Clumsy Ninja játékokat fejlesztő NaturalMotion felvásárlása volt, 527 millió dollárért. Első nagy zyngás fejlesztésük, a Dawn of Titans valamikor 2015 második felében fog megjelenni, a cég hatalmas reményeket fűz a hatalmas csatajelenetekkel tarkított valós idejű stratégiai játék sikeréhez. Mattrick nem távozik üres kézzel: egymillió körüli bónuszt kaphat a 2015-ben ledolgozott napjai után, a következő két év során kifizetendő négymilliós végkielégítést, és 5,1 millió Zynga-részvényt is a nevére írnak.

Mark Pincus 2013-as lemondása óta az igazgatótanács elnöke és a termékfejlesztés vezetője volt. Részvényei révén a szavazati jogok 63 százalékát birtokolja, így háttérbe vonulása alatt is hatalmas befolyása volt a Zynga működésére. A befektetők egyelőre nem örülnek annak, hogy újra ő veszi át a vezérigazgatói tisztséget, a vállalat részvényei a bejelentést követően a tőzsdezárás utáni kereskedésben mintegy tíz százalékot estek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról