Szerző: Hlács Ferenc

2014. január 31. 12:14

Leszállóágban a Zynga, folytatódnak az elbocsátások

Újabb dolgozóit bocsátja el a Zynga. A Facebook játékainak egykori királya ezúttal több mint háromszáz alkalmazottól válik meg, ezzel párhuzamosan pedig eddigi legnagyobb akvizícióját is bejelentette, melyben a NaturalMotion mobil játékfejlesztőt vásárolja fel több mint félmilliárd dollárért.

Folytatja a leépítéseket az utóbbi időben leszállóágba került Zynga, amely ezúttal 314 alkalmazottjától, azaz dolgozóinak 15 százalékától válik meg. Az elbocsátások legnagyobb részben az adminisztratív és vezetői pozíciókat érintik. A költségcsökkentő intézkedéssel a vállalat reményei szerint idén 33-35 millió dollárt spórol majd, ebből azonban 15-17 millió el is megy az újrastrukturálásra.

A cég vezérigazgatója Don Mattrick szerint a lépés nem jelenti majd teljes stúdiók bezárását. A Zynga jelenleg nagyjából kétezer embert foglalkoztat, sokkal többet mint versenytársai, akik ráadásul jobban teljesítenek mint a facebookos sikercímek atyja. Példának okáért a finn Supercell mindössze 130 dolgozójával múlt év első negyedévében majdnem 200 millió dolláros bevételről számolt be, tavaly októberben pedig a vállalat felét a japán Softbank szolgáltató vásárolta meg 1,53 milliárd dollárért.

A mobil platformok hozhatnak megváltást?

A hasonló számok már a Zyngának is feltűntek, az ugyanis már nyáron megkezdte a leépítések első turnusát, és több irodájának bezárása mellett akkori dolgozóinak ötödétől, 520 munkástól vált meg. A júniusban elbocsátottak között volt az OMGPOP csapata, a rövid ideig tartó, de annál nagyobb népszerűségnek örvendő mobilos Draw Something fejlesztője, amelyet korábban 180 millió dollárért vásárolt meg, ám végül veszteségesnek bizonyult.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A San Francisco-i cég ugyanakkor nem adja fel a terjeszkedést az okostelefonok és tabletek irányába, ahol a Facebookról elvándorolt játékosok nagy része új otthonra lelt, mivel az alkalmazottak szélnek eresztésével egy időben bejelentette, 527 millió dollárért megvásárolja a NaturalMotion mobil játékfejlesztő csapatot, ami olyan címeket tudhat magáénak mint a Clumsy Ninja vagy a CSR Racing. Ez a vállalat eddigi legnagyobb felvásárlása - a hírek hatására a csütörtökön a vállalat részvényei mintegy 20,2 százalékot emelkedtek.

A cég, hajdan a Facebook első számú játékfejlesztője volt, nevéhez fűződik a Maffia Wars, illetve a népszerű Farmville is, ám mára a játszani vágyó tömegek mára jórészt otthagyták a közösségi oldalt és a mobil platformokat vették célba. Mára persze a Zynga figyelme is jórészt ide irányul “jobb később mint soha” alapon. Mindez persze nem jelenti, hogy a szebb napokat is látott játékfejlesztő ne tapogatózna más területen, nyáron például az is felmerült, hogy belép az online szerencsejáték-piacra, miután azonban a terület jogi rendbetétele jelenleg is zajlik, a folyamat lassúsága miatt végül úgy döntött nem érdemes rá növekedést építeni. A vállalat a tavaly októbertől decemberig tartó időszakban 25,2 millió dolláros veszteséggel számolhatott, ez azonban még mindig javulást jelent az egy évvel azelőtti 48,6 millió dolláros kieséshez képest.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról