Szerző: Gálffy Csaba

2013. július 2. 11:49

Az Xbox-divízió vezetője a Zyngához igazolt

Hónapokkal az új Xbox piaci rajtja előtt hagyja el a Microsoftot Don Mattrick, a konzolos üzletág feje. Mattrick a Zynga elnök-vezérigazgatói pozíciójában folytatja, feladata a szebb napokat látott játékfejlesztő felvirágozgatása lesz.

Elhagyja a Microsoftot és a Zynga elnök-vezérigazgatói pozíciójában folytatja tovább Don Mattrick, jelentette be a két érintett vállalat. Az iparági források szerint Mattrick és Mark Pincus Zynga-alapító között már hosszabb ideje folytak tárgyalások, a távozásának nincs közvetlenül köze a hamarosan esedékes Microsoft-átszervezéshez vagy az Xbox One tervezett DRM-rendszerének visszavonásához. A Microsoft-közeli pletykák szerint Mattricket az Electronic Arts is szerette volna elcsábítani, a játékcég hónapok óta képtelen embert találni az elnök-vezérigazgatói pozícióra, Mattrick azonban végül a Zyngát választotta.

Fejetlen Xbox

A vezető távozása valószínűleg komoly problémát jelent a Microsoft számára, Mattrick volt az elmúlt években az "Xbox arca", ő képviselte a céget az iparági konferenciákon (például az E3-on). Az időzítés nem is lehetne rosszabb a Microsoft szemszögéből, az Xbox One piaci bevezetése a célegyenesbe fordul, és jelenleg nem látszik, hogy cégen belül kinek van akkora rálátása erre a folyamatra, mint amekkora Mattricknek volt. Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója levelében szűkszavúan méltatta Mattrick munkáját a Microsoftnál, utódját azonban nem jelentette be, ideiglenesen saját hatáskörben vezeti majd a részleg munkáját.

Mattrick 17 éves korában alapította a legendás Distinctive Software játékfejlesztő céget, a Test Drive vagy a Grand Prix Circuit készítőjét (az Accolade csak terjesztette a játékokat, a fejlesztő a DSI volt). A céget 1991-ben vásárolta fel az Electronic Arts, Mattrick ezután fokozatosan egyre nagyobb felelősséget kapott a cégen belül, távozásakor számos fejlesztő stúdió működését felügyelte, vezetése alatt készült a Need for Speed, a Harry Potter és a The Sims sorozat néhány tagja is.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mattrick 2007 közepén csatlakozott a Microsofthoz, az Xbox és PC-s játék üzletág vezetői pozíciójában jó másfél évvel az Xbox 360 megjelenése után, J Allard és Robbie Bach 2010-es távozásával pedig a szórakoztató divízió vezetőjévé lépett elő. Vezetése alatt az Xbox telepített bázisa 10 millióról 80 millióra nőtt, az aktív Live-felhasználók száma pedig 6 millióról 50 millióra ugrott, a divízió pedig veszteségesből vastagon nyereségessé vált. Mattricknek aktív szerepe volt a Kinect fejlesztésében és piacra dobásában, az Xbox-kiegészítő látványos sikert ért el a piacon és a mai napig rekorder a legjobban rajtoló elektronikai termék kategóriájában.

Pont a Zynga?

Talán Mattrick távozásánál is nagyobb meglepetést okozott, hogy hová érkezett - a Zynga elnök-vezérigazgatói székébe. Mark Pincus, a szebb napokat látott játékfejlesztő cég alapító-vezetője átadja tehát a kormányrudat az általa épített cég élén és a jövőben a cég elnöki pozícióját látja el, valamint a termékfejlesztésért felelős vezérigazgatói pozíciót tartja meg.

A találgatások szerint Mattrick távozásához hozzájárulhatott, hogy az Xbox-divízió fokozatosan kinőtte mára a szorosan vett játékos közeget, ma a konzol az otthoni szórakozás egyik központjává vált, amely történetesen játékokat is képes futtatni. Mattrick azonban egész életében a játékokkal foglalkozott, elképzelhető, hogy az Xbox új generációját már a komfortzónáján kívülinek érezte (annak ellenére, hogy az Xbox-vízió pont a Mattrick vezetése alatt teljesedett ki). A Zynga ilyen szempontból kiváló választásnak tűnik: olyan cég, amelyben hatalmas potenciál rejtőzik továbbra is, anélkül, hogy hagyományos piacai visszafognák vagy korlátoznák az új elnök-vezérigazgatót.

Az elmúlt években a Facebookra élősködőként kapaszkodó Zynga alól hirtelen eltűnt a gazdatest, miután Mark Zuckerberg Facebook-vezér úgy döntött, hogy az agresszív marketinggel rendelkező játékok inkább ártanak a közösségi szolgáltatásnak. Ezzel a Zynga elvesztette korábbi gyors növekedésének motorját, újra pedig egyelőre nem lelt. A cég tőzsdei teljesítménye és változatos mutatói is ezt tükrözik.

Mattrick leigazolásának hírére a Zynga részvényei 10 százalékkal ugrottak meg, ahogy a befektetők megkönnyebbültek, a kiégett Pincus helyére kompetens vezér került. A cég értékelése ugyan még mindig csak 2,4 milliárd dollár (a csúcson többet ért, mint az Electronic Arts), Mattrick azonban várhatóan friss ötletekkel érkezik a vállalathoz, ezeket pedig a szélesebb nyilvánosság felé is hamarosan vázolni fogja.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról