:

Szerző: Hlács Ferenc

2015. március 17. 15:30

Biztonságos BlackBerry tablet Samsung logóval

Ismét a tabletpiacon támad a BlackBerry, noha ezúttal jóval szűkebb célközönséget szemelt ki. Samsung Galaxy Tab S 10.5-re épülő, számos kormányzati szintű biztonsági funkciót tartalmazó SecuTablet készülékét a vállalat kifejezetten a hivatalos szerveknek és nagyvállalatoknak szánja.

A BlackBerry eddig nem volt túl sikeresnek mondható a táblagépek terén, legutóbbi próbálkozása a PlayBook csúfos kudarcot vallott. A gyártó azonban most újra nekifut a területnek, noha jóval óvatosabban: Secutablet névre hallgató készüléke egy viszonylag szűk réteget vesz célba, ráadásul nem is saját fejlesztésű hardverről van szó, a táblagép egy módosított Samsung Galaxy Tab S 10.5.

A készüléket a BlackBerry által tavaly felvásárolt SecuSmart biztonsági cég felügyelete alatt, az IBM-mel együttműködve fejlesztették ki. Ennek megfelelően a SecuSmart titkosított telefonhívásokat biztosító technológiája sem maradt ki az eszközből - persze ez csak egy a készülékbe épített biztonsági funkciók közül. Az idei CeBIT konferencián leleplezett SecuTablet az IBM biztonságos tárolótechnológiáját is megkapja, amely a különböző vállalati adatokat külön, elzárt konténerben tartja, így az egyes appok, mint a YouTube, WhatsApp vagy bármilyen tetszőleges alkalmazás, biztonsági kockázat nélkül használhatók. A táblagép támogatja a Blackberry 10-hez tartozó SecuSuite infrastruktúrát, és az azt használó már meglévő rendszerekbe is integrálható.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ezek után sejthető, hogy a vállalat nem a mezei felhasználókat célozza meg új termékével, sokkal inkább a kormányzati szerveket, nemzetközi ügynökségeket és nagyvállalatokat. Ami az eszköz hardverét illeti, az gyakorlatilag megegyezik az ismert Galaxy Tab S modellével: 10,5 hüvelykes, 2560x1600 pixeles (288 PPI) Super AMOLED kijelző, nyolcmagos Exynos 5 Octa 5420 processzor, négy 1,9 gigahertzes Cortex-A15 és ugyancsak négy 1,3 gigahertzes Cortex-A7 maggal, valamint Mali-T628 GPU és 3 gigabájt RAM.

Az árat megnézve ugyanakkor már jóval látványosabb a különbség: a SecuTabletért a vállalat nem kevesebb mint 2380 dollárt kér el az érdeklődő szervezetektől. A táblagépet a német kormányzat jelenleg is teszteli, és a várakozások szerint hamarosan különböző magas szintű, titkos projektekhez is hitelesítik. Ezzel kapcsolatban közleményében a BlackBerry nem késik hangsúlyozni, hogy jelenleg az övé az egyetlen olyan MDM (Mobile Device Management) rendszer, amely megkapta az Egyesült Államok védelmi minisztériumának "Full Operational Capability" hitelesítését.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.