:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. november 5. 08:18

Op3ndott: saját márkás okostelefon és tablet a Tescótól

Saját márkás okostelefont, táblagépet és fitneszkarperecet jelentett be a Tesco. Az Op3ndott névre hallgató termékcsalád belépőszintű készülékeket vonultat fel, amelyek ennek megfelelően szerény képességeket kínálnak.

Az Auchan után a Tesco is lerántotta a leplet saját márkás okoskütyüiről: az Op3ndott márkanév alatt okostelefont, táblagépet, és fitneszkarperecet is bejelentett. Azon valószínűleg senki nem fog túlzottan meglepődni, hogy a készülékeket a vállalat a belépőkategóriába szánja.

Belépő-belépőszint - és ennek megfelelő ár

Az Op3ndott okostelefon 4,5 hüvelykes kijelzőt kapott, 960x540 pixeles felbontással, ami az olcsó eszközök között egészen elfogadható, 244 PPI-s pixelsűrűséget jelent, ráadásul IPS panelről van szó, így valószínűleg a betekintési szögekkel nem lesz probléma. A kütyüt a hivatalos közlemény szerint egy négymagos, 1,3 gigahertzes Intel processzor hajtja, az első vásárlók szerint azonban valójában MediaTek MT6582 lapka található benne, ami négy Cortex-A7 magot vonultat fel. A RAM méretét még a kategóriához képest sem vitték túlzásba, abból mindössze 1 gigabájt jutott a telefonba, így valószínűleg ez lesz a szűk keresztmetszet a felhasználói élménynél.

A belső tárhely mérete 8 gigabájt, ezt microSD-kártyával bővíthetjük, a kamera a hátlapon 5, az előlapon pedig 2 megapixel felbontású. A telefon két SIM befogadására képes, továbbá 4.4.2-es Androidot futtat, ára pedig 30 ezer forint környékén alakul. Ezért az összegért a viszonylag friss szoftver és a szép kijelző akár jó vételnek is tűnhet, a memória mérete azonban mindenképp aggasztó lehet hosszabb távon.

Nagyobb kijelzővel ígéretesebb

A Tesco ugyanakkor nem az okostelefont, sokkal inkább a táblagépet szánja az Op3ndott széria zászlóshajójának. A 7,85 hüvelykes 1024x768 pixel felbontású IPS kijelzővel (163 PPI) felszerelt készülék hardveresen nem sokban különbözik az előző eszköztől, azt egy kétmagos, 1,2 gigahertzes Intel Atom Z2520 processzor hajtja, ugyancsak 1 gigabájt RAM társaságával, ami ebben az esetben is a 4.4.2-es verziószámú Android rendszert igyekszik kiszolgálni. A belső tárhely itt is 8 gigabájt és a microSD-s bővítési lehetőség sem maradt ki a repertoárból.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A 4:3-as képarányú, a fentiekhez hasonlóan 5 és 2 megapixeles kamerával szerelt táblagép jóval vonzóbb lehet a vásárlók számára, különösen azoknak, akik nem feltétlenül erőgépet keresnek, csupán olcsó célszerszámot böngészéshez, olvasáshoz, netán videózáshoz. A kütyü 30 ezer forintos árával erre ideális vétel lehet. A Tesco mindezek mellett felhős tárhelyet is felajánl a vásárlóknak, ez az első három hónapban ingyenes - ráadásul meglepő módon korlátlan méretű. A próbaidőszakot követően évente 50 eurót kell majd kicsengetni a szolgáltatás használatáért.

A vállalat az Op3ndott weboldala szerint készülékekhez a cloudon túl több szolgáltatást is mellékel. Ezek között négy online bolt, valamint egy Open Talk névre hallgató VoIP app is található, előbbiekben alkalmazásokat, filmeket, könyveket és magazinokat vásárolhatunk, az Open Talk pedig vezetékes számok esetén 2 forintos, mobilnál pedig 10 forintos percdíjjal vehető igénybe, előfizetési díj és hűségnyilatkozat nélkül. A fenti szolgáltatások az Op3ndott készülékekkel használhatók - az kedvező árú VoIP konstrukció az áruház szerény képességű okostelefonját is vonzóvá teheti.

Alapfitnesz

Végül pedig az apró érintőkijelzővel felszerelt, szintén Op3ndott gyűjtőnév alatt megjelenő Fitband fitneszkarperec is felkerül az áruház polcaira. A több színben is kaphat kütyüt a hozzá tartozó app segítségével Android, illetve iOS rendszerű okosetelefonokkal is párosíthatjuk. Az alkalmazás, illetve a GetFit+ szolgáltatás segítségével a mozgás mellett az elfogyasztott ételeket is vezethetjük, ami alapján a rendszer pontos statisztikákat készít a bevitt, illetve elégetett kalóriákról. A karpereccel, ahogy a hasonló eszközöktől megszoktuk, a megtett lépések száma és a lefutott távolság is követhető, a szokásos szenzorrengeteg azonban úgy látszik lemaradt róla - ez viszont cserébe az árán is megmutatkozik: a Fitband 18000 forintért lesz kapható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 02:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.