Szerző: Hlács Ferenc

2014. október 17. 11:18

Okostermosztátra költözik az IFTTT

IFTTT-integrációval egészíti ki okostermosztátjait a Honeywell. A szolgáltatásnak köszönhetően a fűtési rendszer már a kinti hőmérséklet, a felhasználó pozíciója, illetve számos egyéb feltétel alapján is automatizálható, valamint okosóráról is vezérelhető.

Az okostelefonok gyakran használt funkciói után már az otthonokat is automatizálná az webes alkalmazásként indult IFTTT (If This Then That). A vállalat ehhez az okostermosztátot gyártó Honeywell-lel lép együttműködésre, amely Evohome termékeit egészíti ki az IFTTT képességeivel. A vállalat szerint a termosztátok így már 134 különböző szolgáltatással és termékkel működnek együtt, legyen szó naptárakról, vagy akár sportalkalmazásokról.

Sokkal mélyebb kontroll

Az Evohome rendszer persze önmagában is egészen kiterjedt funkcionalitást kínál, segítségével külön-külön kontrollálható vagy akár időzíthető az adott épület egyes szobáinak fűtése, illetve az egész egy okostelefonos alkalmazás segítségével is vezérelhető. A termosztátrendszer fő erőssége, hogy képes külön-külön kezelni az egyes zónákat, amivel a gyártó szerint akár 40 százalék is lefaragható a fűtési költségekből.

Az IFTT integrációjával a felhasználók ugyanakkor még precízebben szabályozhatják a rendszert: beállíthatják például, hogy ha a kedvenc időjárás app szerint a hőmérséklet megadott érték alá csökken, kapcsoljon be a fűtés otthonukban, vagy éppen fordítva, ha kint melegebbre vált az idő, a termosztát teljesen kapcsolja ki a fűtőrendszert, de adott dátum, naptáresemény, sőt akár a felhasználó GPS-pozíciója, vagy számtalan egyéb előre megadott körülmény alapján is szabályozható a ház hőmérséklete.

Egyszerű kezelés, megosztott receptek

Az IFTTT alkalmazás Android és iOS rendszeren is új csatornát, azaz menüsort kap amelyen a Honeywell termosztátjának funkciói kapnak helyet. A jövőben a két vállalt további képességekkel tervezi felruházni a készülékeket, és adott estben akár meg is fordítanák a kommunikációt: ha például az Evohome rendszer a ház valamelyik szobájában adott értékénél magasabb hőmérsékletet érzékel, azt az IFTTT segítségével üzenetben is jelezheti majd a felhasználónak, érdemes ránéznie, mi okozhatta ezt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Aki kicsit is járatos az automatizációs szoftver használatában, annak a termosztát kezelése sem fog különösebb problémát okozni, de a nulláról indulóknak sincs félnivalójuk, hiszen az app működése gyakorlatilag kimerül a "ha-X-akkor-Y" elvben, ahogy arra neve is utal. Az alkalmazásban ehhez különböző receptek adhatók meg, amelyekbe rengeteg szolgáltatás funkciói integrálhatók, mint például a Facebook, Feedly vagy akár az Evernote. A kompatibilis appok listája az IFTTT felületén nézhető végig.

De akkor sem kell kétségbe esni ha éppen nincs ihlet saját receptek készítéséhez, a szolgáltatásban mások jól bevált automatizációs ötletei között is böngészhetünk, illetve használhatjuk is azokat. A Honeywell termosztátok ráadásul így nem csak okostelefonokkal, de az Android Weart futtató okosórákkal is képesek együttműködni, így az ilyen eszközök tulajdonosai akár a csuklójukról is szabályozhatják az otthoni hőmérsékletet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról