:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. március 21. 13:28

Összeolvasztja PC- és nyomtatógyártó részlegét a HP

Meg Whitman, a HP ősz óta regnáló elnök-vezérigazgatója a PC- és nyomtatógyártó részlegek összevonása mellett döntött, írja bennfentes forrásokra hivatkozva a Wall Street Journal.

A WSJ úgy tudja, az egyesített, a HP összbevételének több mint felét, évente mintegy 65 milliárd dolláros forgalmat bonyolító részleget Todd Bradley, a PC-üzletág feje fogja irányítani, míg a nyomtatási és képalkotási részleg jelenlegi vezetője, Vyomesh "V.J." Joshi elhagyja a céget, feltételezések szerint nyugdíjba megy. A források szerint a HP célja a lépéssel a költségek csökkentése a szinergiák kiaknázásra révén: konkrétumok híján azonban nehéz megmondani, pontosan mekkora lehet az elérhető megtakarítás, és pontosan mely területeken jelentkezne.

Amennyiben a HP végrehajtja az üzletágak egyesítését, közös értékesítési csapatot építhetne ki, közös ajánlatokkal keresné meg az ügyfeleket, valamint közös beszerzések révén jobb árakat alkudhatna ki a beszállítóknál, írja a WSJ a bennfentes forrásokra hivatkozva. Elemzők szerint azonban a fúzió csupán egy "ürügy" lenne az új vezetés számára, hogy csökkentse a cég alkalmazottainak létszámát, amely mára az organikus fejlődés és a felvásárlások nyomán megközelíti a 350 ezret.

Vak vezetne világtalant

Gyengélkedése ellenére a PSG (Personal Systems Group) a HP legnagyobb bevételt termelő üzletága, azonban a nyereség itt a legalacsonyabb, köszönhetően az erős PC-piaci versenynek. Az alacsony jövedelmezőség miatt a cég tavaly augusztusban az üzletág leválasztását is bejelentette, hogy aztán Leo Apotheker kirúgása után Meg Whitman visszavonja ezt a döntést. Az Imaging and Printing Group (IPG) a HP sokáig legnagyobb profitot termelő részlege volt, azonban a válság, valamint a Japánt sújtó természeti katasztrófák és a drága jen erőteljesen megnyírta mind a bevételi, mint a profitmutatókat - a nyomtatók számos precíziós alkatrésze készül Japánban. Egyelőre nem látszik, hogy az egymástól függetlenül gondban levő részlegek együtt hogy tudnának eredményesebben működni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ráadásul az otthonok digitalizálódása közepette a lakosság egyre kevesebbet nyomtat, az IPG fókuszába egyre inkább a vállalati vevőknek kínált szolgáltatások (pl. kiszervezett üzemeltetés), valamint a professzionális nyomdai termékek kerülnek. Ezzel éppen ellentétes folyamatok zajlanak a PC-piacon, amelyet korábban a vállalati vevők túlsúlya jellemzett, de mára egyértelműen átvették az uralmat a fogyasztók, és erősen befolyásolják a vállalati PC-vásárlási, PC-használati szokásokat is. Az is kérdéses, a közös beszerzés révén milyen megtakarítások lennének elérhetők - a PC-knek és nyomtatóknak meglehetősen kevés közös alkatrésze van, és a beszállítói láncban sincs jelentős átfedés.

Egyszer már visszafújták

A PC- és nyomtatógyártó részleg egyesítését 2005-ben, a digitális fényképezés aranykorában már bejelentette a HP akkori vezetője, Carly Fiorina. Akkor az IPG volt a HP első számú fejőstehene, a legnagyobb és legnyereségesebb üzletág, vezetőjétől, V.J. Joshitól azt várták, hogy rázza fel a nyereséghatáron táncoló, de inkább veszteséges PC-részleget. Az átszervezés meg is kezdődött, de Fiorinát az igazgatótanács időközben menesztette, utóda, Mark Hurd pedig néhány hónap elteltével utasítást adott az eredeti állapot visszaállítására. Elemzők akkor is úgy vélték, a PC- és nyomtatógyártó részleg tevékenysége nagyon messze esik egymástól, a két divízió nem tudja egymást erősíteni.

A vállalat hivatalosan még nem jelentette be a lépést és a Wall Street Journal üzleti napilap megkeresésére nem kívánta kommentálni az információt. (Szerk: megérkezett a hivatalos bejelentés)

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.