Szerző: Bodnár Ádám

2014. szeptember 8. 13:49

Enyhén csökkent a tárolópiac a második negyedévben

Nyilvánosságra hozta a tárolópiac második negyedévéről szóló adatait az IDC. A számok nem festenek valami jól, a piac értéke továbbra is csökken.

Az első negyedévben a tárolóeladások dollárban számolva 5,2 százalékkal estek éves összehasonlításban, elsősorban a csúcskategóriás szegmens zsugorodása miatt. A piackutató cég által nemrég publikált adatok alapján a második negyedévben folytatódott a csúcskategória visszaesése, de ehhez a tendenciához már a középkategóriás tárolók is csatlakoztak. Az eredmény: a külső lemezes tárolók világpiaca 1,4 százalékkal maradt el 2013 második negyedévétől.

A csúcskategória és a midrange is esik

Az 5,87 milliárd dolláros forgalom a tárolópiacnak csak egy része, jelentős tételt tesznek ki a belső tárolók, ezeket is számba véve a teljes forgalom 7,8 milliárd dollár volt, ami enyhe, 0,3 százalékos emelkedést jelent. Ezeket az eladásokat elsősorban ázsiai és további fejlődő régiók mozgatják az IDC szerint. A leszállított tárolókapacitás 11,5 exabájt volt, ami közel 24 százalékos éves bővülést jelent, azonban messze elmarad a korábbi évek növekedési ütemétől.

"A high-end tárolók forgalma sorozatban negyedik negyedéve csökkent" - mondta Eric Sheppard, az IDC kutatási vezetője. Bár a szegmens visszaesése nem volt annyira látványos mint az első negyedévben, amikor közel 25 százalékkal zuhant, a midrange tárolók forgalma is esett, ami az IDC szerint annak a jele, hogy a gyenge kereslet az egész piacon végigsöpör.

A tárológyártók nagy problémája, hogy az ügyfelek szívesen lemondanak a sok kilences rendelkezésre állást és csúcsteljesítményt biztosító modellekről, mivel a midrange kategóriában ma már hasonló megbízhatóságot kapnak, az igazán nagy terhelésű feladatokra pedig flash memóriás eszközöket vetnek be, amelyek ára ugyan viszonylag magas még mindig, de nem mérhető egy high-end tárolóéhoz. Emellett a rendelkezésre álló kapacitást okosan felhasználva (tömörítéssel, deduplikációval, thin provisioninnggel) egyre hosszabbra nyúlnak a hardverfrissítési ciklusok.

Élen az EMC, éledezik a HP, nagyot bukott a Hitachi

A külső tárolók piacát továbbra is az EMC vezeti, a vállalat azonban a vezetők közül az egyik legnagyobb visszaesést könyvelte el, 5,2 százalékost, amely részesedésének csökkenésével is járt - ez minden bizonnyal összefügg azzal, hogy a cég júliusban frissítette csúcskategóriás tárolóit, a vevők pedig feltehetően az új modellekre várnak, így nem bonyolítottak nagy vásárlásokat. Igaz, az EMC még így is a teljes piac több mint 30 százalékát tartja kézben, magabiztosan előzve a konkurenciát.

A második helyen statisztikai holtverseny alakult ki, a NetApp és az IBM részesedése között 1 százaléknál kisebb az eltérés. A NetApp 3 százalékos, az IBM pedig 4,7 százalékos visszaesést szenvedett el tárolópiaci bevételben a negyedév során. A nagy gyártók közül növekedni csak a HP tudott, a portfólióját az akvirált cégek technológiáival leváltó cég 0,4 százalékos bővülése azonban aligha volt ok arra, hogy pezsgők nyíljanak Palo Altóban.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az ötödik helyen szintén holtverseny alakult ki, a Dell és a Hitachi áll 1 százalékon belül. A Dell a HP-hoz hasonlóan akvizíciókkal épített ki kurrens tárolókínálatot és az utóbbi időben a Compellent-, illetve EqualLogic-eredetű megoldásokkal a legnagyobb gyártók közé verekedte be magát, így már az is belefért a cégnek, hogy ne hosszabbítsa meg az EMC-vel korábban kötött viszonteladói megállapodását.

A nagy gyártók közül a negyedév legnagyobb vesztese egyértelműen a Hitachi, amelynek eladásai 10 százalék felett estek vissza - úgy tűnik, a csúcskategóriában jól menő japán gyártó kísérletei a midrange meghódítására egyelőre nem hozzák a várt eredményt. A cég áprilisban mutatta be új csúcsmodelljét, a VSP G1000-et (amelyet a HP XP7 néven vett fel a kínálatába), ennek részeként pedig egy új operációs rendszerrel is előrukkolt, amely a jövőbeli midrange portfólió alapja is lehet, funkcionalitásban még közelebb hozva egymáshoz a high-endet és a középkategóriát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról