Szerző: Bodnár Ádám

2014. július 9. 10:04

Frissítette csúcskategóriás tárolóit az EMC

Tárolói egész sorát frissítette egy nagyszabású bejelentéssel tegnap az EMC. Teljesen megújult a VMAX család, frissült az XtremIO is. A cég egy felvásárlásról is szót ejtett.

Alaposan megújította csúcskategóriás VMAX tárolóit tegnap az EMC. Az új berendezések már Ivy Bridge (E5-2600 v2) generációs Xeon processzorokra épülnek, de a legnagyobb újdonságuk nem ez, hanem az alapoktól újragondolt architektúra és szoftver. Hogy az átalakulást jelezze, az EMC át is nevezte az új tárolótömböket, amelyek a VMAX3 modellsorozat részeit képezik, az egyes modellek pedig a 100K, 200K és 400K típusjelzést viselik a korábbi VMAX 10K, 20K és 40K helyett.

VMAX3

Az új VMAX soozat megtartotta elődje moduláris felépítését: a VMAX engine-ek két kontrollert tartalmaznak, egyenként két Xeon processzorral. A legkisebb VMAX3 egy vagy két engine-nel rendelhető, a 400K csúcsmodellbe nyolcat lehet építeni legfeljebb. Az engine-ek duál 56 Gbps InfiniBand interfészen keresztül kommunikálnak egymással - ez eddig nem nagy változás a korábbi VMAX-ek Virtual Matrix Architecture-jéhez képest.

A Virtual Matrix Architecture megnevezést a marketingrészleg most kiegészítette a Dynamic szóval is. Ezzel arra a képességére próbál utalni az EMC, hogy a VMAX engine-ekben rendelkezésre álló számítási kapacitást a tároló dinamikusan tudja a különféle front-end, back-end és "data processing" feladatokhoz rendelni a felhasználó által beállított szabályrendszerek függvényében. Ha például egy adattárház-jellegű feladat miatt nagy szükség van némi back-end teljesítményre, a tároló erőforrásokat tud dedikálni rá akár az OLTP feldolgozás terhére, hogy teljesüljenek az elvárt SLA-k (válaszidő, I/O sebesség, stb.). Ugynez persze fordítva is történhet.

Teljesen új szoftvert is kapott a VMAX3, amelyet az EMC Hypermaxnak nevez és "storage hypervisorként" hivatkozik rá. A vállalat szerint a VMAX3 már akkora teljesítménnyel rendelkezik a dobozon belül, hogy képes hatékonyan megvalósítani korábban külső céleszközökre bízott feladatokat. Az egyik példaként a backupot említi az EMC, az adatmentési szoftver közvetlenül a tárolón futhat, nem kell hozzá külön külső berendezést vásárolni és az adatokat sem kell a hálózaton utaztatni. De a Hypermax révén további tárolószolgáltatások is beköltözhetnek a dobozba, mint amilyen például a VPLEX - igazából csak az EMC-n múlik, hogy mit tesz elérhetővé, vélhetően a közeljövőben még többet tudunk majd meg a vállalat terveiről.

A család legkisebb modellje a 100K, ebben hatmagos Xeon E5-2620 v2 processzorok dolgoznak. A tömböt legfeljebb 1440 meghajtóig lehet bővíteni, 3,5" vagy 2,5" diszkek (natív 6 Gbps SAS is támogatott), illetve SSD-k tetszőleges kombinációjával, ami azt jelenti, hogy tisztán flashes kiépítésre is lehetőség van. A csúcskapacitás az EMC által publikált adatlap szerint 496 terabájt lehet. Gyorsabb processzorokkal szerelik a 200K-t, ebben nyolcmagos Xeon E5-2650 v2 chipek találhatók, a maximális bővíthetőség pedig 2880 diszk, ami 2048 terabájtos csúcskapacitást jelent.

A kínálat csúcsát a 400K jelenti, ebben a Xeon E5-2600 v2 processzorcsalád legerősebbjei, a tizenkét magos E5-2687 v2 lapkák kaptak helyet. A tároló egészen elképesztő méretig bővíthető, legfeljebb 5760 meghajtót képes kezelni, ami közel 4 petabájtos kapacitást jelent. 10K fordulatú SAS diszkekből 300, 600 és 1200 gigabájtosak támogatottak, 15K lemezből 300 gigabájtos építhető be, emellett költséghatékony opcióként választhatók 2 és 4 terabájtos 7200-as meghajtók, SSD-ből pedig 200, 400 és 800 gigabájtos darabok. A különféle teljesítményű meghajtók között az adatokat az elérés gyakorisága alapján automatikusan mozgatja a VMAX.

Az extrém teljesítményű és kapacitású installációk építői számára releváns információ lehet, hogy az EMC a rackszekrények között akár 25 méteres távolságot is megenged, így ha az adatközpont kialakítása vagy a hűtése/áramellátása szükségessé teszi, akár szét is költöztethetők a blokkok. A cég által ígért rendelkezésre állás hat kilences, vagyis 99,9999 százalékos, ez évente 31,5 másodperces nem tervezett leállást jelent mindössze. Ennek érdekében minden komponens teljesen redundáns és a szerelhető egységek üzem közben cserélhetők, illetve a szoftver is leállítás nélkül frissíthető.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Amiről az EMC nemigen beszél, az az új VMAX-ek teljesítménye: a vállalat mindössze annyit állít, hogy egységnyi adatközponti alapterületre vetítve kétszeres kapacitást és hatszoros teljesítményt tud a VMAX3 generáció 50 százalékkal alacsonyabb birtoklási összköltség mellett mint egy "hagyományos vállalati tároló", de konkrét számokat nem hozott nyilvánosságra, illetve azt sem, hogy az összehasonlításnál pontosan milyen modellt vett alapul.

Egy felvásárlást is bejelentett az EMC, nem nyilvános összegért a cég birtokába kerül a TwinStrata. Ez a cég olyan hibrid tárolótechnológiát fejleszt, ahol a sűrűn használt adatok egy helyi tárolón vannak, a ritkán használtak pedig automatikusan a felhőbe költöznek, az ügyfél által kijelölt szolgáltatóhoz (pl. Amazon, Google). A TwinStrata integrálódik a VMAX3-mal, a felhasználók így egy újabb réteggel egészíthetik ki infrastruktúrájukat és automatikusan a cloudba költöztethetik azokat az adatokat, amelyeket nem akarnak helyben tárolni.

A cég állítása szerint az VMAX3 tárolók az ősz során lesznek elérhetők, de egyes képességek (pl. ProtectPoint mentés) csak a negyedik negyedévben érkeznek.

Gyorsabb és skálázhatóbb XtremIO

A tárolópiac vezető gyártója frissítette XtremIO sorozatát is. A tisztán flashmemóriás tömbök gyártóját még 2012-ben vásárolta fel az EMC, majd 2013 őszén emelte be saját kínálatába annak termékeit. A XtremIO rendszer építőköveti az X-Brick dobozok, amelyekből több is összefürtözhető a nagyobb kapacitás és teljesítmény érdekében. A most kiadott XtremIO 3.0 szoftver egyik nagy dobása, hogy négy helyett már hat doboz összefűzését teszi lehetővé, így az igazán extrém teljesítményt és kapacitást igénylő ügyfelek a korábbiaknál még nagyobb és gyorsabb rendszereket építhetnek.

A másik nagy dobása az XtremIO 3.0-nak az inline tömörítés bevezetése az inline deduplikáció mellé. Az EMC szerint a felhasznált algoritmus tipikusan hatodára tudja összenyomni az adatokat, így egy maximális kiépítésű, hat darab 20 terabájtos X-Bricket tartalmazó konfiguráció használható kapacitása 720 terabájt környékén lehet, de a snapshot-képességekkel kombinálva bőven petabájt feletti lehet az alkalmazások számára rendelkezésre álló tárterület. Megjelent emellett az "inline data at rest" titkosítás lehetősége is

Nem csak kapacitás, hanem teljesítmény terén is nagyot lép előre az XtermIO, a vállalat azt állítja, az alapos szoftveres optimalizációknak köszönhetően OLTP feladatok alatt másfélszeres, adattárház-jellegű terheléseknél pedig kétszeres sebességre képesek a flashmemóriás tárolók. A szoftverfrissítés még ebben a negyedévben megérkezik, ígéri a vállalat, amelynek azok számára is van mit mondania, akik kicsiben szeretnének kezdeni: megjelent a kínálatban egy "belépő szintű", 5 terabájtos X-Brick is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról