Szerző: Hlács Ferenc

2014. június 24. 11:26

15 gigabájtra nőtt az ingyenes OneDrive kvóta

Több mint duplájára növeli az ingyenesen elérhető OneDrive-tárhelyet a Microsoft, az Office 365 felhasználóknak pedig már 1 terabájtot biztosít, ami benne van az árban. A Dropboxszal és a Google-lel folytatott versenyfutásban a vállalat emellett árait is jelentősen csökkentette.

Tovább folytatódik az online tárhelyek csatája, ezúttal a Microsoft lendült támadásba: a vállalat több mint duplájára emelte a OneDrive-felhasználók számára ingyenesen elérhető online tárterület méretét, így az 7-ről 15 gigabájtra nőtt, az igazán agresszív lépést azonban az Office 365 felhasználóknak biztosított tekintélyes 1 terabájt tárhely jelenti. Utóbbi a havi 10 dollárért igénybe vehető Office 365 Home tulajdonosoknál akár öt személynek jelent fejenként ekkora online tárolót, a havi 7 dolláros Personal és a négy évre szóló, 80 dolláros áron kiváltható University kiadások pedig előfizetésenként kapnak 1 terabájt tárhelyet.

A meglévő konstrukciók is olcsóbbak lesznek

A Microsoft a közelmúltban már tett hasonló lépést, akkor az üzleti felhasználók számára tolta ki a OneDrive for Business tárterületét 25 gigabájtról 1 terabájtra, illetve adott ugyanekkora online tárolót az Office 365 ProPlus előfizetőknek. A vállalat ráadásul most mindezzel párhuzamosan árait is jelentősen csökkenti: 100 gigabájt OneDrive tárhely 7,5 helyett már havi 2 dollárért, 200 gigabájt pedig 11,5 helyett 4 dollárért lesz igénybe vehető.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A cég nem véletlenül szabta meg pont 15 gigabájtnál az ingyenes tárterület méretét, felmérései alapján ugyanis az emberek mintegy háromnegyede ennél kisebb mennyiségű adatot tárol számítógépén. Ugyanakkor valószínűleg az sem véletlen, hogy ez éppen megegyezik a Google saját online tárolójának ingyenesen kínált méretével, és az újonnan megszabott árak is hasonlóak a keresőóriás konstrukcióihoz.

Szoros a verseny

A Google idén márciusban vitte le a Drive árait, méghozzá annyira, hogy még mindig az élmezőnyben jár a tárhelyek közötti versenyben - bár a Microsoft legutóbbi bejelentésével már igen komoly kihívást jelenthet számára. A Drive ugyancsak 15 gigabájtot kínál ingyenesen, 100 gigabájtért itt is havi 2 dollárt kell fizetni, 1 terabájt pedig csak havi 10 dollárba kerül - igaz ez már a redmondi óriástól is megkapható ennyiért, sőt olcsóbban is, ha az Office 365 valamelyik csomagját választjuk. Ezzel a vállalat a terület hajdani úttörőjét, a Dropboxot is jócskán maga mögött hagyja, amely mindössze 2 gigabájt helyet ad díjmentesen 100 gigabájtért pedig esetében havi 10 dollárt kell kicsengetni. Persze az egyes tárhelyek által kínált szolgáltatások elérhetnek, ezért mindenképpen érdemes ezeket átnézni választás előtt.

Ahogy a legtöbb hasonló online tárolónál, úgy a OneDrive esetében is van lehetőség további ingyenes tárhelyet szerezni, 3 gigabájt jár például a fényképek automatikus feltöltéséért, egy új felhasználó meghívásáért pedig 5 gigabájt kapható. A bejelentett változtatások a Microsoft szerint egy hónapon belül érvénybe lépnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról