:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. április 30. 12:48

Negyvenszeresre hízott az üzleti OneDrive

Szenved a kliensplatformok piacán a Microsoft, a felhős környezetben azonban minden összejönni látszik a cégnek. A konzumer kommunikációs platformként pozicionált Skype-on ingyenessé vált a régóta fizetős csoportos videokonferenciázás, a céges Office 365 előfizetések részét képező OneDrive for Business pedig szinte korlátlanra, egy terabájtosra nőtt.

Ingyenessé, és bárki számára elérhetővő tette a Skype csoportos videohívás funkcióját a Microsoft. Ez a képesség eddig a Skype Premium előfizetők kiváltsága volt, akik havi 9 dollárért cserébe vehették igénybe a telekonferenciázásra alkalmas videós csoportos beszélgetést. A videokonferenciázás a Skype Premium előfizetés legfontosabb funkciója volt, ingyenessé tételével a Microsoft az előfizetést is felfüggesztette. A fizetős csomag a cég ígérete szerint hamarosan visszatér majd új képességekkel, addig csak a hagyományos telefonhálózatokba irányuló percalapú hívásokért lehet fizetni a Skype-nál.

A videókonferencián 3-10 kliens vehet részt, eszköztől függően - a Microsoft a jó képminőség érdekében maximum 5 részvevőt javasol. A csoportos videohívás első körben PC-n (Windows és OS X) és Xbox One-on érhető el, ez utóbbin Xbox Live Gold előfizetéssel. A kliensappok fejlesztésével azonban hamarosan több platformon és támogatott lesz, így várhatóan megjelenik Androidon, iOS-en és Windows Phone-ban is, valamint a Windows Metro kliensben.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

2011-es felvásárlása óta a Skype került a Microsoft konzumer kommunikációs stratégiájának középpontjába. A kedvéért leállt a Live Messenger fejlesztése (majd ki is vezette azt a piacról a cég), a kliensapp pedig bekerült a Windows 8.1-be, illetve elérhető böngészőből is az Outlook.com webes levelezőn keresztül. A Microsoft nem hiába adott 8,5 milliárd dollárt a Skype-ért, a kommunikációs platformból elsőrangú fegyvert kovácsolt a tech-óriások között folyó sokfrontos háború egy területén, az Apple iMessage, a Google Hangouts vagy a Facebook Messenger ellenében.

Negyvenszeres OneDrive

"Thinking outside the box" címmel, a Box és Dropbox felhős tárhely-szolgáltatásokra tett egyértelmű utalással jelentette be a Microsoft, hogy a OneDrive for Business, saját, üzleti célú tárhelye immár 25 gigabájt helyett egy teljes terabájt kapacitást nyújt az előfizetőknek, felhasználónként, alapértelemzésben. A megnövelt kapacitás mellett megjelent egy új, migrációs tanácsadás is, amely egyrészt más tárhely-szolgáltatásokból segít "kimenteni" a céges fájlokat, másrészt az eddig helyben tárolt adatok egyszeri feltöltésében segít.

A OneDrive For Business az üzleti Office 365 kiegészítő szolgáltatása, így minden céges Office-előfizetés mellé automatikusan jár az egy terabájtos csomag. Ez adott esetben elképesztően jó ajánlatnak tűnik, a Microsoft képviselője a ZDnetnek expliciten elmondta, hogy a belépőszintű csomagoktól (Office 365 for Small Business) a nagyvállalati csomagokig mindenikben az egy terabájtos tároló az új alap. Ez azt jelenti, hogy a legolcsóbb csomag évi 50 eurós árában is benne van, ami a Google Drive új, havi 10 dolláros (és kizárólag tárhelyre vonatkozó) terabájtos csomagjával összehasonlítva is látványosan jó ajánlat. Az üzleti tárhely egyébként önmagában, különálló szolgáltatásként is elérhető (Office-előfizetés nélkül) a hónap eleje óta, az előfizetések korlátozott ideig jelentős kedvezménnyel vásárolhatóak meg (felhasználónként 2,5 dollár/hónap).

Az új OneDrive for Business bevezetésével egyértelmű a Microsoft szándéka: olyan ajánlatot tenni a kisvállalatok számára, amlelyet azok egyszerűen nem tudnak már visszautasítani. A cég Office 365 stratégiája egyelőre zajos sikernek tűnik, a múlt heti negyedéves jelentés szerint az előfizetésekből származó bevétel már elérhi az évi 2,5 milliárd dollárt - a javított ajánlattal pedig kevés értelme van a konkurens szolgáltatásokat fontolgatni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 06:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.