:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. június 23. 16:40

Szuperszámítógépes ARM-ot vízionál az NVIDIA

A többplatformos megközelítésre tette fel a tétet az NVIDIA, a cég szuperszámítógépes GPU-i a jövőben nem csak x86-os processzorokkal, hanem POWER és ARMv8 (ARM64) architektúrával is együttműködnek majd.

Az NVIDIA hatalmas potenciált lát az ARMv8 architektúrában a szuperszámítógépes piacon - mondta a cég a héten Lipcsében folyó európai International Supercomputing Conference-en, ennek megfelelően minden tekintetben támogatja az új utasításarchitektúrát. A támogatás nem csak a GPU-k host szintű támogatására terjed ki, a 64 bites ARMv8 utasításarchitektúrán fut majd a cég CUDA virtuális utasításkészlete is, kezdve annak (most bejelentett) CUDA 6.5-ös kiadásától. A támogatás tehát azt jelenti, hogy a megfelelő tulajdonságokkal rendlekező ARMv8-as processzorokból tetszőlegesen építhető Tesla-fürt, adott esetben akár szuperszámítógépes nagyságban is.

Itt az idő, jön a 64 bit

A most bejelentett támogatással az ARM-ot már a konzumer szegmens helyett a szerverekben és szuperszámítógépekben is tolja az NVIDIA. A cég hosszú ideje dolgozik az ARM ökoszisztéma támogatásán, mobilos lapkáiban is ezt az utasításkészletet használja saját grafikus egységeivel kombináltan. Az azonban viszonylag friss fejlemény, hogy "nagy", az asztali és szerveres/szuperszámítógépes grafikus architektúráját ARM-mal párosítja a gyártó - korábban a mobillapkák külön architektúrát használtak. A Kepler generációt használó Tegra K1-től fogva egységesül a cég kínálata, minden termékben az "asztali" GPU-k valamelyik generációja dolgozik.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A másik fontos újdonság idén a 64 bites ARM processzorok piaci rajtja. A tavalyi második félévben az Apple nagyot dobbantott első 64 bites ARM lapkájával, idén azonban már a gyártók jelentős része rendelkezik majd hasonló lapkával - saját fejlesztésként vagy vásárolt szellemi tulajdonként. A lényeg, hogy az év végére a potenciális céges vásárlók már több ARMv8 lapka közül válogathatnak majd, az NVIDIA pedig ugrott, lefedni ezt a piacot is. Az ARM-os egységeknek egyébként lehet helye a szuperszámítógépes világban, számítási feladattól függően a CPU sok esetben csupán minimális terhelést kap, a munka nagy részét GPU-k végzik - ilyen környezetben a feleslegesen erős CPU a GPU fogyasztási keretéből harap ki, ezzel pedig csökkenti a (jellemzően fogyasztás által korlátozott) maximális teljesítményt. A 64 bites utasításkészlettel pedig a szuperszámítógépekben fontos akadály, a 4 gigabájtos memórialimit is elhárul.

Fejlesztői platform is van

Az NVIDIA ismeri a tyúk-tojás problémát (nincsenek alkalmazások, mert nincs platform, nincs platform, mert nincsenek alkalmazások), így igyekszik időben a fejlesztők hóna alá nyúlni. Lesz ezért a piacon még júliusban egy ARMv8-as Teslás fejlesztői platform, amelyet a Cirrascale szállít. Az RM1905D egy 1U magas egység, amelyben 2 AppliedMicro X-Gene CPU mellett két Tesla K20 gyorsító kapott helyet.

A szervert hajtó AppliedMicro X-Gene a cég saját fejlesztésű ARMv8 architektúrát használó 8 magos processzora, névleges órajele 2,4 GHz. A lapka különlegessége, hogy az okostelefonos és tabletes ARM-lapkákkal szemben támogatja a PCI Express protokollt, így ezen keresztül képes a Teslákat meghajtani. Az egyedi tervezésű processzorok várható teljesítményéről egyelőre nincs hír, így nem tudni, hogy a hamarosan piacra kerülő ARM-féle Cortex-A57-hez, az NVIDIA saját Denveréhez illetve az Apple Cyclone-hoz képest milyen sebességre képes.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.