:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. április 28. 10:25

Filléres kezdőcsomagot kap a SQL Azure

Egy múlt heti blogbejegyzés szerint alaposan átvariálja felhős adatbázisának, a SQL Azure-nek az előfizetési csomagjait a Microsoft. Jövő áprilistól a jelenlegi kettő helyett három különféle előfizetési konstrukció vehető igénybe.

A SQL Azure a Microsoft felhőben futó relációs adatbázisa, amely hellyel-közzel egy telepített SQL Server képességeit hozza. A funkcionális hiányosságokért cserébe a szolgáltatás a felhős rendszerek előnyeit nyújtja, tőkeköltség nélküli indulást, végtelen skálázhatóságot, használatalapú számlázást.

A SQL Azure jelenleg két előfizetési csomagban vehető igénybe éles üzemben, ezek a Web és a Business. Előbbit, ahogy a neve is mutatja, elsősorban webes alkalmazások számára ajánlja a Microsoft, utóbbit pedig a sok tranzakciót bonyolító üzleti alkalmazások alá. Jövő áprilisban ez a helyzet megváltozik, a Web és a Business csomagot a cég visszavonultatja és a helyüket a Basic, Standard és Premium előfizetések veszik át, amik a múlt hét óta tesztüzemben már használhatók,  olvasható a vállalat által publikált blogbejegyzésben.

Három csomag

Ahogy a nemrég bevezetett Azure instance-ek esetében, a Basic itt is az "alapcsomag" neve lett. Ezt a konstrukciót elsősorban olyan felhasználásra javasolja a Microsoft, ahol kevés az adatbázis-művelet és a tárolt adatok mennyisége sem nagy, a tranzakciók sűrűsége pedig egy órán belül közel konstans. Ebben a csomagban az adatbázis mérete nem lehet 2 gigabájtnál nagyobb, önkiszolgáló visszaállítás mentésből pedig 24 órára visszamenőleg elérhető. A Basic adatbázisok fontos jellemzője, hogy nincsenek másik adatközpontba replikálva, de adatközponton belül három példány működik belőlük. Egy ilyen adatbázis ára naponta 0,8 dollárcent mindössze, vagyis havi 2,5 dollár a tesztidőszakban - az éles induláskor ez duplázódni fog.

.A Standard csomag az arany középút a kínálatban, a Microsoft szerint erre már érdemes üzleti alkalmazásokat is alapozni. Az adatbázis maximális mérete 250 gigabájt lehet, a biztonsági mentéseket pedig 7 napig őrzi meg az üzemeltető, így ezen az időtávon tetszőleges korábbi mentéshez vissza lehet térni. A Standard csomagban már benne van a földrajzi replikáció másik adatközpontba, igaz, csak passzív failoverrel. Ennek a verziónak a teljesítménye is nagyobb már, ha a Basic teljesítményét egy egységnek tekintjük, a Standard 5 vagy 25 egységnyi teljesítményt kínál havi 20, illetve 100 dollárért a tesztidőszak alatt, vagyis 40 és 200 dollárért élesben.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A harmadik csomag a Premium, amely 500 gigabájtos maximális adatbázis-méretet tartalmaz, aktív georeplikációt és 35 napig visszamenőleg a visszaállítás lehetőségét. A teljesítmény is itt a legnagyobb, a Basicet alapul véve 100, 200 vagy 800 egységnyi. Természetesen ennek megfelelően az árak is a Premiumnál a legmagasabbak, a tesztidőszak alatt napi 15, 30 és 120 dollár, ami az éles induláskor duplázódni fog majd. A Microsoft az összes új SQL Azure csomagra egyforma, 99,95 százalékos rendelkezésre állást vállal, ami havi 21 perc nem tervezett leállást jelent.

Egyelőre tesztüzemben

A három új csomag tesztütemben érhető el jelenleg, a tervek szerint 2015. április 24-én váltják fel végleg a Webet és a Businesst. A blogbejegyzés szerint az új csomagok legalább fél évnyi "éles" üzemet követően nyugdíjazzák a korábbiakat, ezért az is elképzelhető, hogy a Web és a Business csomagokat 2015 áprilisa után vezeti ki kínálatából a cég. Ettől függetlenül a SQL Azure felhasználóknak már most érdemes elgondolkodnia azon, melyik konstrukció lesz a számukra megfelelő a váltást követően.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.