:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. április 1. 11:41

Új funkciók és masszív árcsökkentés az Azure-ben is

Nem csökkenti népszerűbb virtuális gépeinek árait a Microsoft Azure infrastruktúra-szolgáltatásában. A Google-Amazon árháborúba inkább egy új termékcsalád bevezetésével csatlakozik be. A felhős tárolás ára ettől függetlenül nagyot esett az Azure-ben is.

Reagált a Google és az Amazon árcsökkentésére a Microsoft, a redmondi óriás virtuális gépeinek árát maximum 35 százalékkal, tárolókapacitásának árát pedig akár 65 százalékkal mérsékli. A cég nem titkolja, hogy az árcsökkentést az árháború indokolja, tartja is az árak azonosságára vonatkozó ígéretét. Igaz, nem maradéktalanul, az Amazon árcsökkentésére ugyanis nem a meglévő termékek árát csökkentette, hanem bevezetett egy új, "összemérhetőbb tudású" virtuálisgép-családot.

Új, olcsóbb virtuális gépek

Ezek a gépek azonosak a ma elérhető (Standardra átnevezett) instance-ekkel, azonban nem tartalmaznak terheléselosztási (load balancing) és automatikus skálázódás funkciókat. Ennek megfelelően a Basic lényegesen olcsóbb is tud lenni, egyes esetekben 27 százalékkal kevesebbe kerül, mint az egyébként azonos konfigurációjú Standard. A Basic instance-eket például fejlesztéshez vagy teszteléshez ajánlja a Microsoft. Az új család április 3-tól lesz elérhető, a cég szerint ezek a gépek már közvetlenül összehasonlíthatóak teljesítményben és tudásban az Amazon ajánlatával, a Standard fokozat pedig magasabb teljesítményt és nagyobb beépített tudást jelent.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A belépő szintű instance-ek mellett néhány meglévő árát is csökkenti a Microsoft. Az A5-A7 kategóriás, nagy beépített memóriakapacitással rendelkező gépek ára május 1-től jelentősen csökken, függően a futtatott operációs rendszertől és egyéb jellemzőktől. A linuxos VM-ek ára akár 35 százalékkal lesz alacsonyabb, a Windowst futtató gépek pedig maximum 27 százalékkal lesznek olcsóbbak. Az A5-A7 osztályú gépek egyelőre csak Standard "felszereltséggel" érhetőek el, de a következő hónapok folyamán érkezik a Basic kiadás is a cég ígérete szerint.

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy az Azure Standard fokozatú, A0-A4 teljesítményosztályú instance-einek ára most nem csökken, csupán bekerül alájuk egy új, belépő szintű kategória. Így a meglévő felhasználóknak automatikusan nem jár az árcsökkentés, ahhoz ugyanis át kell lépni az új, kisebb funkciójú gépek használatára.

Látványosan olcsóbb tárolók

Az Azure Block Blob tárolóarchitektúrájában kétféle redundanciával tarthatunk adatokat, létezik lokálisan többszörözött (LRS) és fizikailag távol lévő adatközpontok között többszörözött (GRS) tárolás is. A bejelentés szerint ezek ára is meredeken esik, előbbi akár 65 százalékkal, utóbbi akár 44 százalékkal is olcsóbb lehet. Az árcsökkentés szintén május elsejétől érvényes.

Újdonság, hogy az LRS és a GRS mellett megjelenik egy harmadik választható redundancia-szint is, a Zone Redundant Storage. Míg a Geo Redundant Storage (GRS) két, egymástól távol lévő adatközpont között összesen hat példányban tárolja az adatokat (3-3 példányban mindkét helyen), a ZRS ezzel szemben csak három példányt tárol, amelyek lehetnek azonos régióban is (de különböző adatközpontokban), vagy két teljesen különböző régióban. A ZRS implementációja értelemszerűen kisebb sávszélesség- és kapacitásigényű, így olcsóbb lehet - a Microsoft szerint 37,5 százalékkal olcsóbb, mint a GRS. A bevezetés időpontját a cég egyelőre nem közölte, várhatóan a következő hónapokban lesz elérhető e középső szintű redundancia. Adatbiztonság szempontjából a ZRS egyébként szinte mindenhol elegendő lehet, ahol valamilyen megfelelőségi kritérium nem ír elő szigorúbb redundanciát.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.