:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. február 19. 09:25

Vége az Irrational Games-nek

Egy blogbejegyzésben jelentette be tegnap Ken Levine, az Irrational Games vezetője, hogy a társaság a jelenleg ismert formájában megszűnik. A lépés váratlan, az Irrational Games számos sikeres anyagot tett le az asztalra az elmúlt években.

"Jelenlegi formájában megszüntetem az Irrational Games-t" - írja a Ken Levine, a társaság vezetője a cég weboldalán. Levine egy sokkal kisebb, nagyjából 15 fős csapattal továbbra is játékokkal kíván foglalkozni a Take Two berkein belül, amelyek erőteljesen építenek a történetre és sokszor újrajátszhatók - ez egyébként is jellemző az Irrational termékeire. Levine azt is elmondta, a digitális terjesztésben látja a jövőt, az Irrational csapata által fejlesztett új címekhez ilyen csatornán keresztül lehet majd hozzájutni.

A fejlesztőstúdiót 1997-ben alapították a Looking Glassból kivált szakemberek, az Irrational Games első játéka a System Shock 2 volt, amelyet a kritikusok nagyra tartottak, igazi kasszasiker azonban sosem lett belőle, elsősorban talán azért, mert olyan időszakban érkezett a piacra, amikor a piacot a gyorsan pörgő first person shooterek uralták - a System Shock 2 lassabb, összetettebb játékmenete, túlélőhorror stílusa és szerepjátékos elemei nem passzoltak az akkori trendekbe. A játék megelőzte a korát és nagy hatással volt az utána következőkre. A szakma sokat pletykált egy lehetséges folytatásról, az azonban sosem érkezett meg.

03:35
 

System Shock 2 - Trailer (1999)

Még több videó

Az Irrational ezt követően még néhány játékot kiadott, mielőtt 2006-ban felvásárolta volna a Take-Two. Már az új tulajdonos égisze alatt érkezett a piacra a Bioshock, amely kritikai és kasszasiker is volt egyben. Eddigre "beérett" a System Shock 2 stílusa, a szerepjátékos elemekkel kevert fps, amelyhez a fejlesztők parádés sztorit kerekítettek és a kivitelezés is elsőrangú volt. A szaklapok imádták a Bioshockot, a játék számos díjat besöpört, de ami sokkal fontosabb, kereskedelmileg is sikeres volt, a PC, Xbox 360, PlayStation 3 platformokon egyaránt elérhető szoftverből több milliót adtak el.

A Bioshock közvetlen folytatását (Bioshock 2) nem az Irrational fejlesztette, a széria legújabb része, a Bioshock Infinite azonban újfent Ken Levine-ék munkája. A stílus továbbra is first person shooter kiegészítve szerepjátékos elemekkel, nagyon erős történettel. A siker most sem maradt el, a szaklapok ha lehet, még jobban el voltak ájulva a Bioshock Infinite-től, sokak meggyőződése szerint még az első résznél is jobban sikerült. A kereskedelmi siker sem maradt el, a Take Two pénzügyi jelentései szerint a 2013 márciusi megjelenéstől számított fél év alatt 4 millió példányt sikerült értékesíteni PC, Mac, Xbox 360 és PlayStation 3 platformokra.

01:10
 

BioShock Infinite Launch Trailer

Még több videó

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A csapat utolsó munkája a Bioshock Infinite "küldetéslemeze", a Burial at Sea. Az első epizód tavaly novemberben debütált, de távolról sem kapott olyan kitörő fogadtatást mint a Bioshock Infinite, a Metacritic pontszámai 70 pont körül vannak platformtól függően. A másodig rész idén tavasszal érkezik. A Take Two gyorsan világossá tette, az Irrational Games megszűnése nem jelenti a Bioshock sorozat végét, a jogok a kiadónál maradnak és később is várhatón folytatások.

"Amikor először felvázoltam, mihez is szeretnék kezdeni, hamar világossá vált, hogy nagyon hosszú design folyamatra lesz szükségünk" - írja Levine. "Kezdetben azt gondoltam, ezt csak klasszikus startup modellben tudjuk megvalósítani, és ezt a kockázatot hajlandó is voltam vállalni. De amikor a Take-Twóval beszéltem az ötletről, meggyőztek, hogy az új kalandnak nincs jobb helye, mint az ő falaikon belül. Végülis ők azok, akik a kezdettől fogva hittek a Bioshockban és támogatták azt."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.