Szerző: Bodnár Ádám

2014. február 19. 09:25:00

Vége az Irrational Games-nek

Egy blogbejegyzésben jelentette be tegnap Ken Levine, az Irrational Games vezetője, hogy a társaság a jelenleg ismert formájában megszűnik. A lépés váratlan, az Irrational Games számos sikeres anyagot tett le az asztalra az elmúlt években.

"Jelenlegi formájában megszüntetem az Irrational Games-t" - írja a Ken Levine, a társaság vezetője a cég weboldalán. Levine egy sokkal kisebb, nagyjából 15 fős csapattal továbbra is játékokkal kíván foglalkozni a Take Two berkein belül, amelyek erőteljesen építenek a történetre és sokszor újrajátszhatók - ez egyébként is jellemző az Irrational termékeire. Levine azt is elmondta, a digitális terjesztésben látja a jövőt, az Irrational csapata által fejlesztett új címekhez ilyen csatornán keresztül lehet majd hozzájutni.

A fejlesztőstúdiót 1997-ben alapították a Looking Glassból kivált szakemberek, az Irrational Games első játéka a System Shock 2 volt, amelyet a kritikusok nagyra tartottak, igazi kasszasiker azonban sosem lett belőle, elsősorban talán azért, mert olyan időszakban érkezett a piacra, amikor a piacot a gyorsan pörgő first person shooterek uralták - a System Shock 2 lassabb, összetettebb játékmenete, túlélőhorror stílusa és szerepjátékos elemei nem passzoltak az akkori trendekbe. A játék megelőzte a korát és nagy hatással volt az utána következőkre. A szakma sokat pletykált egy lehetséges folytatásról, az azonban sosem érkezett meg.

3:35

System Shock 2 - Trailer (1999)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Doloribus consectetur eaque tempore natus obcaecati ratione ipsum.

Még több videó

Az Irrational ezt követően még néhány játékot kiadott, mielőtt 2006-ban felvásárolta volna a Take-Two. Már az új tulajdonos égisze alatt érkezett a piacra a Bioshock, amely kritikai és kasszasiker is volt egyben. Eddigre "beérett" a System Shock 2 stílusa, a szerepjátékos elemekkel kevert fps, amelyhez a fejlesztők parádés sztorit kerekítettek és a kivitelezés is elsőrangú volt. A szaklapok imádták a Bioshockot, a játék számos díjat besöpört, de ami sokkal fontosabb, kereskedelmileg is sikeres volt, a PC, Xbox 360, PlayStation 3 platformokon egyaránt elérhető szoftverből több milliót adtak el.

A Bioshock közvetlen folytatását (Bioshock 2) nem az Irrational fejlesztette, a széria legújabb része, a Bioshock Infinite azonban újfent Ken Levine-ék munkája. A stílus továbbra is first person shooter kiegészítve szerepjátékos elemekkel, nagyon erős történettel. A siker most sem maradt el, a szaklapok ha lehet, még jobban el voltak ájulva a Bioshock Infinite-től, sokak meggyőződése szerint még az első résznél is jobban sikerült. A kereskedelmi siker sem maradt el, a Take Two pénzügyi jelentései szerint a 2013 márciusi megjelenéstől számított fél év alatt 4 millió példányt sikerült értékesíteni PC, Mac, Xbox 360 és PlayStation 3 platformokra.

1:10

BioShock Infinite Launch Trailer

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Doloribus consectetur eaque tempore natus obcaecati ratione ipsum.

Még több videó

Machine learning és Scrum alapozó képzések indulnak! (x) A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!

A csapat utolsó munkája a Bioshock Infinite "küldetéslemeze", a Burial at Sea. Az első epizód tavaly novemberben debütált, de távolról sem kapott olyan kitörő fogadtatást mint a Bioshock Infinite, a Metacritic pontszámai 70 pont körül vannak platformtól függően. A másodig rész idén tavasszal érkezik. A Take Two gyorsan világossá tette, az Irrational Games megszűnése nem jelenti a Bioshock sorozat végét, a jogok a kiadónál maradnak és később is várhatón folytatások.

"Amikor először felvázoltam, mihez is szeretnék kezdeni, hamar világossá vált, hogy nagyon hosszú design folyamatra lesz szükségünk" - írja Levine. "Kezdetben azt gondoltam, ezt csak klasszikus startup modellben tudjuk megvalósítani, és ezt a kockázatot hajlandó is voltam vállalni. De amikor a Take-Twóval beszéltem az ötletről, meggyőztek, hogy az új kalandnak nincs jobb helye, mint az ő falaikon belül. Végülis ők azok, akik a kezdettől fogva hittek a Bioshockban és támogatták azt."

a címlapról